niestety mało tych kropelek wyszło, ale najważniejsze, że smak ciasta mnie zachwycił. Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm) Ciasto: 300g mąki pszennej tortowej, 100g cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 35g smalcu ( 1 łyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń
W kuchni u MonikiCiasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik z rumem Smacznego
Przepisy Aleksandrytortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka 1 żółtko 100 g margaryny (użyłam KASI) 1 kieliszek wódki białej Do smażenia użyłam 3 kostek smalcu i jednej butelki oleju polecam też przygotować jednego obranego i pokrojonego ziemniaka, którego będziemy dorzucać żeby tłuszcz nie kipiał Wykonanie : Jajka (3 jajka i żółtko) utrzeć
cucinareżyczę smacznego :) Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm ) : Na ciasto: 500 g mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie
cucinareduża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano) Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią
cucinareBlueberry Corner by "jagodzianka" Najważniejszym zabiegiem podczas gotowania węgierskiego gulaszu jest usmażenie sproszkowanej papryki na smalcu. To połowa sukcesu tego wyśmienitego dania. Drugą połową … Przeczytaj cały artykuł Post Gulasz węgierski – pörkölt pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy
Karo in the Kitchenzupełności wystarczy. Placki mają smakować ziemniakami, nie mąką. Smażymy placki od razu, najlepiej na dużej patelni, po kilka sztuk na raz. Placki lubią do smażenia olej roślinny lub smalec. Zdrowiej na pewno robić to na oleju, ja smażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy niepotrzebnie nie wchłoną
Karo in the Kitchenłudzę się tylko że to te pierwsze śliwki robaczywki, dalsze wylądują w jakimś powidle:) Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru 60 g masła+60 g smalcu dodatkowo: 0,5 kg śliwek 1/3 szklanki cukru 100 g dobrej gorzkiej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić i powyciągać pestki. 2/3 śliwek pociąć na mniejsze kawałki, przełożyć
na moim stole...małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej
Wiem co jemkażdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzComber. Nie wypadało się bawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały
Życie zamknięte w smakupóźniej typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem
Życie zamknięte w smakugęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura ) Pieprz cayenne 50 ml śmietany słodkiej
Smaki Ewy