smalec przepis - 3000 przepisów (strona:135/200)

kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 200

złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem z wędzarni

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler 37726

pomimo, że pózno...są! Składniki -1 kg ziemniaków -2 cebule -2 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej lub smalec do smażenia -sos czosnkowy  Roleski Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć

Z Kuchni Do Kuchni
Gröt med mjölk och lingonsylt. 122

takim razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli

Fiolka w kuchni
Obiad po polsku. Mięsny vs Wegański schabowy. 165

minut. 4. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka. 6. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec. 7. Na mocno rozgrzaną patelni ułóż mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony *Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień... Ekspertem

Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 200

żółtym mierzwionym,kurczakiem uprzednio podsmażonym na patelni, cukinią również uprzednio przysmażoną na patelni, czerwoną cebulą. Polane obficie ketchupem włocławek. I ostatnie typowane przez kolegów z poza kraju : chleb ze smalcem babci Basi i ogórkami kiszonymi popite Beherovką i ...poprzestańmy na tym A Wy z czym jecie ulubione kanapki? Co jest the best

Fiolka w kuchni
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 161

Natrzyj solą i pieprzem grubo zmielonym. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.Najlepiej na noc. Polędwiczkę przekrój pod skosem. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym lub smalcem (1,5 łyżki) Przed położeniem mięsa na patelni każdy kawałek potraktuj tłuczkiem, ale delikatnie. Smaż 3 minuty , nie dłużej. Przewróć na drugą stronę i dodaj posiekaną jedną cebulę z ziołami

Pasje Jolki
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 183

JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA

Swojskie jedzonko
Smalczyk domowy 148

wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli. Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min. Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem. Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy  w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 289

płynnego miodu, oliwa, sól morska i pieprz, 2 łyżeczki masła, koperek do posypania, cząstki cytryny lub limonki do podania. Ziemniaczki hasselback (przepis) 2-4 ziemniaki średniej wielkości, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki przygotować zgodnie z przepisem (tu) , położyć na natłuszczoną blachę. Jeśli ziemniaki są duże można

SzczyptaSmaQ
Placki ziemniaczane po węgiersku. 150

cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia placków. Przygotowanie; Mięso opłukać i pokroić w średniej wielkości kostke. Oprószyć mąką i podsmażyć

Radość kipiąca uśmiechem.
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 169

złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem, z wędzarni.  W tym przepisie nie użyłem utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób przeznaczony do spożycia, w przeciągu kilku następnych dni( kiełbasę możemy oczywiście zamrozić

Miód i pieprz
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 197

będzie dla rodziny czteroosobowej. :) 1kg ładnej szynki wieprzowej (może być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Komunistyczne śniadanie -1 138

gotowizną i dopiero jak poczuło że jedzą mydło z sodą ,pomału wraca do gotowania. Zapomniałam nadmienić że różnica polega na tłuszczu . Kiedyś smażyło, dusiło się tylko na maśle lub smalcu, teraz na oleju. Dzisiaj śniadanie jakie przygotowywała moja mama jak zostawały z obiadu buraczki. Moze to banalne , malo urozmaicone ale dla mnie smaczne i oszczędne .  Składniki  buraczki

Eli Gotowanie
Francja: Crêpes Suzette 160

francuskich naleśników, cudnie zdobioną brytfankę w Duce. Owocny zakupowy weekend. W przerwie między szaleństwem zakupów, wybraliśmy się z M. na festiwal chleba, gdzie spałaszowaliśmy ogromną pajdę wiejskiego chleba ze smalcem, dziubnęliśmy po kawałku krakowskiego obwarzanka, liznęliśmy nieco miodku i skubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tłusty czwartek, czyli faworki 148

wychodzą naprawdę pyszne, chrupkie i nabomblowane. Faworki na piwie   2,5 -3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka masła 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Do mąki dodać żółtka, spirytus, masło, sól i pół szklanki piwa, dobrze wyrobić, intensywnie zagniatając (niestety potrwa to dość długo). Ciasto powinno być elastyczne

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania