smalec przepis - 3000 przepisów (strona:144/200)

Perliczka w winie z wolnowaru 238

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć boczek na ręcznik papierowy.  Patelnię oczyścić z wytopionego smalcu, roztopić  2 łyżki masła lub oleju.  Włożyć kawałki perliczki i  lekko obsmażać aż się zrumienią -  około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Bulion

Stare Gary
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste. 131

Ciasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste

Przepisy i porady kulinarne
Omlet zwany frittatą. 197

zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy to szczególnie jaj kaczych) jaja należy

Powiedz dietom nie
PĄCZKI Z DZIuRKĄ 208

mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia przygotowanie: Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość około 1cm. Szklanką wycinamy

Luźna Kuchnia
Cassoulet 226

gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania

W kuchni wieczorem
Placki ziemniaczane po węgiersku 164

marchew,   pietruszka,   przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie

Kuchnia Beaty
Kluseczki z kapustą. 311

kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Pierniki. 150

pierniczki są pyszne po prostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków.     SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku

Kuchnia Beaty
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 206

drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder 1,5 lt oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżke mąki

Mia Cucina Sofieta
Smalec domowy 140

Przepis na smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg mielonej słoniny 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 1 cebula majeranek do smaku Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki na serku homogenizowanym 177

szklanki mąki pszennej; - 4 jajka; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1 łyżka cukru pudru; - szczypta soli; - 50 ml wódki; - cukier puder do posypania; - tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju) Wykonanie: Serek zmiksować z jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować. Tłuszcz rozgrzać w rondlu do temp. 170 stopni. Za pomocą

dom-agi.pl
Pączki z budyniem 168

wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Ciasto na pączki rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pączki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać tłuszcz (olej, smalec) do temp. około 170 stopni i wrzucać stopniowo pączki tak, żeby mogły sobie spokojnie pływać na powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy

dom-agi.pl
Jajecznica z chrupiącymi skwarkami. 145

sklepie albo zrobić je samemu,ja robię je sam są miękkie i pachnące.Kupuję kawałek słoniny kroję w kostkę i smażę na patelni aż wytopi się z nich smalec. Na gorący tłuszcz wlewamy wcześniej dokładnie zmieszaną jajecznicę i smażymy około 5 minut. Nie wolno smażyć zbyt długo ponieważ nasza jajecznica podejdzie wodą ! Gdy już usmażymy zdejmujemy z ognia i posypujemy

Przepisy i porady kulinarne
Propozycja podania obiadu. 156

efektownie.Nie wymaga to wielkiego wysiłku ani nie zajmuje dużo czasu,a wygląda atrakcyjnie . Ziemniaki nabieramy łyżką i formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem

Przepisy i porady kulinarne
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 120

Składniki : 1 średnia młoda kapusta 1 cebula 2 młode marchewki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 baldachim świeżego lub suszonego kopru 1 płaska łyżka kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję