smalec przepis - 3000 przepisów (strona:148/200)

Mielonka drobiowa 393

minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka). Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrust czyli faworki + film 119

ostatnie dni karnawału. składniki na talerz chrustu 2 szklanki mąki 3 żółtka 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 500g smalcu do smażenia lub oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet

Smakowite Dania
Pączki + film 109

strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze

Smakowite Dania
Gulasz piwny + film 83

następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku 1 bułka razowa czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy

Smakowite Dania
Kiełbasa z indyka na sposób tajski 177

Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Biała kiełbasa II 168

wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Ekspresowe mini pączki z serka homogenizowanego 92

sztuk) : 1 duże jajk o 125g serka homogenizowanego, naturalnego 1 łyżka drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 i 1/4 szklanki mąki Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia - u mnie smalec Cukier puder do obtoczenia Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i serkiem homogenizowanym. Jak wszystko ładnie się połączy - dodać przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzewamy tłuszcz

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 202

biesiadowania. Pierwsze w tym roku ognisko - tak, byłam pod wrażeniem! Swojska kiełbasa nabita na kija, upieczona w ogniu, pachnąca drewnianym dymem, a do tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze!  A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał wieczoru

Sajkofanka smaku
Roladki z pierści indyczej 163

Składniki Pierś z indyka 30 dkg pieczarek 1 duża cebula korniszony smalec 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i trzemy na tartce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę obsmażamy na złoty kolor i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą

tojestpyszne.blogspot.com
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 187

mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 6 żółtek 3 łyżki cukru 25 ml rumu (spirytusu, wódki lub octu)* ½ olejku rumowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1-1 ½ kg tłuszczu, smalcu, bądź oleju np. słonecznikowego ok. 50 dkg marmolady np. różanej ok. 1 szklanka cukru pudru *Alkohol lub ocet powodują, że ciasto nie wchłania zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Drożdże

Smakowy Raj
Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką :)) 145

resztę roku też się świetnie nadają :) Składniki: 15 dag mąki 6 dag margaryny ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 4 jajka Smalec lub olej do smażenia Papier pergamin Cukier puder do posypania Mleko, wodę, cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita

Smakowy Raj
Chruściki, chrusty, faworki :) 155

margaryny ½ szklanki wody 2 łyżki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg mąki (+ około szklanki do podsypania) + ewentualnie 1 łyżka alkoholu (spirytusu, wódki, koniaku) Dodatkowo: ok. 1kg smalcu lub oleju do smażenia ok. 1 szklanka cukru pudru Wodę zagotowujemy z margaryną i cukrem, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 147

myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich

Smakowy Raj
Super szybkie pączki angielskie o małej zawartości cukru 129

sumie nie zawierają wyszukanych składników i dużej ilości cukru :)) Polecam :) Składniki: 3 jajka 200g serka homo waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ok. 50dag smalcu do pieczenia Cukier puder do posypania Jajka ucieramy z serkiem trzepaczką lub szpatułką, dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym kładziemy na gorący tłuszcz mała

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania