smalec przepis - 3000 przepisów (strona:148/200)

POR FAVOR - FAWORKI 140

SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 jajko 1 zółtko 1 łyżka ostu lub spirytusu 3 łyżki gęstej śmietany  szczypta soli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania A jak to zrobić: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść z nich ciast. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione (można też kilka razy

Kuchnia w opałach
Faworki lub chrusty. 170

Pokroić na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez nacięcie. W garnku rozgrzać olej lub smalec i wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz. Po przyrumienieniu się z jednej strony obrócić je na drugą stronę. Odsączać na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 213

głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się

W kuchni Karmel-itki
Faworki czyli chrusty 183

masło - 5 dag żółtka jaj - 6 szt śmietana - 3 łyżki spirytus lub ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta cukier puder do obsypania faworków smalec - 700 g PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Wyrobione ciasto uderzać za pomocą wałka, przez około 10- 15 minut

Kuchnia Danusi
Pączki pączusie:) 161

twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli  Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek)  Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli Cukier puder Przygotowanie:      Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy

Zdrowo i kolorowo
Róże karnawałowe 297

cukru 20g masła 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki) Dodatkowo: wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem 1 białko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   1. Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto

Mała Cukierenka
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 339

czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) +    1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone

Smaczne Zdrowe
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 177

pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
MOJA WERSJA KRUPNIKU 285

pojęcia) idealny krupnik potrzebuje dobrego wieprzowego wywaru, ja przygotowuję go zawsze na żeberkach. Gdy mamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza

Smaczne Zdrowe
Pączki z kremem budyniowym 179

szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka

kulinarnyswiatdomi
Faworki 937

tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego   1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste

Mała Cukierenka
Sycąca pęczakowa z mięsem 203

łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe  sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek

Apetyczna babeczka
Chleb ze wszystkim 167

wodę. Mieszamy łyżką i wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki. Wszelkie dodatki dorzucamy do ciasta i wyrabiamy ;)Formę na większą keksówkę smarujemy olejem lub smalcem i wysypujemy otrębami ;)Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy, aż wyrośnie, na jakieś 30 minut :)Górę smarujemy białkiem i pieczemy 40 - 45 minut, w 160 - 170 stopniach.Najlepiej smakuje świeży

Lawendowe Niebo
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 269

Doskonała przekąska na sobotni wieczór...Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;)Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)Paluchy krucho-drożdżowe

Lawendowe Niebo
Tarta z grillowaną cukinią, figami i camembertem 127

Wracam do starego przepisu na kruche ciasto .Ze smalcem. Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam.Czytaj więcej

bistro mama

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję