Domowe wędliny: Boczek pieczony 366piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego
chwile dla mnie
KOPERTY Z PIECZARKAMI 263Danie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody
Z Majeczką w kuchni
DOMOWY SMALCZYK 247Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchni
Starogardzki, AleWorek - akcja! 288Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, sól wymieszaj z mąką, wszystko dodaj do kwasu i bardzo dokładnie wymieszaj kopyścią.Prostokątną foremkę (23 x 13 cm) dobrze wysmaruj olejem lub smalcem. Przełóż ciasto do foremki, powinno zająć około połowę wysokości foremki. Odstaw do ostatecznej fermentacji pod przykryciem na około 1 godzinę w temperaturze 30-32 °C (u mnie sprawdza się zamkniety
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 298odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo wyjąć.Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też
Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 286wymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj.Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w foremce powinno być do połowy jej wysokości. Zwilżoną łyżką lub szpatułką wygładź górną powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania
Grahamka, weka i kajzerka
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 173Jestem z tych osobników, którzy jedzą wszystko i próbuję wszystko. Znam wielu ludzi, którzy nigdy nie próbowali wątróbki a mówią, że jej nie lubią.. i
Pasje Jolki
Chruściki (faworki, chrust) 26748minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i jednym końcem przewinąć przez otwór. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.Smacznego
Oryginalny smak
Ciasteczka maszynkowe 225Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki margaryny 125 g smalcu, 2 żółtka, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 – 2 łyżki śmietany, cukier waniliowyWykonanie:Mąkę, cukier i tłuszcz rozetrzeć razem. Dodać proszek do pieczenia, a następnie śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto.Schłodzić i wyciskać przez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 427jest czymś przyjemnym" . Coraz częściej przemycam do naszego menu dania, o których nam się wcześniej nawet nie śniło, są to wszelkiego rodzaju hummusy, szczególnie polecam dyniowy, cudowny smalec z fasoli , z oleju kokosowego czy teraz pasztety bezmięsne. O ile do samej kaszy jaglanej nikt nas przekonywać nie musi bo ją wprost uwielbiamy, to taki pasztet był już
Smaczne Zdrowe
Ciastka z maszynki 188Szybkie, kruche ciasteczka :) Składniki: 1,2 kg mąki 5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. śmietany1 kostka smalcu1 margaryna20 dag cukru pudruWszystkie składniki razem
charlotte gotuje
Kocie oczka 204Ciasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w
charlotte gotuje
Zupa dyniowa z papryką i grochem 238Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam
Apetyczna babeczka
Schab domowy pieczony 217Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie
W kuchennym oknie Ewy
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 230cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności i nawet nie zauważam kiedy je zrobiłam :) Ciasto zagniotłam dzień
Chilli Czosnek i Oliwa