smalec przepis - 3000 przepisów (strona:153/200)

CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANĄ MĄKĄ 128

zakwaszonego. Do tej mieszanki ciast dodać stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy. Wyrobić mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej smalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez 8 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę

w mojej kuchni
Flaki z żołądków drobiowych na ostro-Trippa con ventriglio di pollame piccanti 143

płaską łyżeczkę imbiru i gałki muszkatołowej,czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostre.Całość uzupełnić jeszcze bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu,dodać do flaczków,zagotować.Na koniec doprawić maggi! SMACZNEGO.to takie nietypowe flaczki ale również smaczne .. .Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia     Trippa con Stomaco

w mojej kuchni
Ulga dla stóp---sollievo per i piedi 97

oraz sprawiają, że szybciej się regeneruje. Maść nagietkowa Warto zakupić do domowej apteczki maść nagietkową,lub zrobić samemu-wysuszony nagietek 2-3 łyżki , łączymy z 3-4 łyżkami gęsiego smalcu. Wszystko mieszamy i gotowe . Stosuje się ją dopiero po umyciu i skrupulatnym wysuszeniu skóry stóp szczególnie między palcami. Jeśli preparat jest zbyt tłusty, można go używać punktowo na popękane pięty

w mojej kuchni
Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato 145

SKŁADNIKI Gęsi smalec 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 liście laurowe 1/2 łyżeczki bazylii po 1/2 kalafioru różyczki i brokułu 2-3 ziela angielskie pieprz ziołowy do smaku pieprz czarny do smaku sól do smaku śmietana 3-4 łyżki ciepła woda 1 łyżka inuliny lub 1 łyżka mąki gryczanej,lub pszennej do zagęszczenia 2 piersi z gęsi

w mojej kuchni
Pączki (bardzo pulchne) 152

małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu (dzięki niemu pączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko

IMPRESJA SMAKU
Faworki Babci Stasi 189

długości po skosie)  Każdy pasek nacinamy po środku  i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.  Instrukcja obrazkowa tutaj Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na  ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 166

/olej-jadalny.html )   Moja opinia: Muszę przyznać, że olej bardzo przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam

e-PrzepisyKulinarne
Karnawałowe kruche faworki 416

Tłusty Czwartek.   Składniki:  500g mąki pszennej,  6 żółtek,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki octu,  4 łyżki śmietany 12%,  50g masła,  smalec do smażenia,  cukier puder do oprószenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem

Z miłości do słodkości
Miechowskie dożynki w Nasiechowicach 127

była loteria, ale się udało - poniżej efekt.     ale niektórym nie, ale dożynki powiatowe się odbyły. Było dużo pysznych rzeczy. Ja osobiście zawsze muszę się skusić na smalec ze skwarkami. Każda gmina miała swoje stanowisko z wyrobami.       Zabawa trwała do późnych godzin ... nocnych

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Faworki 277

chruściki 2015  oraz  Karnawałowe słodkości . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 0,5 szkl.kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru pudru olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Do mąki dodać śmietanę, żółtka, sól , masło i cukier.Wyrobić jednolite ciasto.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć

Moje domowe kucharzenie
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 209

minut. P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa i wąska, ale chleb fantastycznie się w niej upiekł. Foremkę wystarczy nasmarować smalcem, a chleb sam z niej wyskakuje. Przed pierwszym pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć, ale o tym już pisałem wcześniej . W takich foremkach wypieka się chleby graham, te tradycyjne. P.P.S. Ponieważ

Grahamka, weka i kajzerka
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 163

towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 161

rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu na paprykarz bez ryby i smalec bez słoniny, chyba jak każdy początkujący wegus ;) Przepis idealny znalazłam na puszce - dokładnie ten  -, co prawda wegetariański ale zweganizowałam go bez zbędnych ceregieli, opuszczając po prostu obtaczanie "ryby

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chrupiące faworki 215

długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć koniec przez otwór w środku. Smażyć małymi partiami (3-4 szt.) na głębokim tłuszczu (smalcu lub oleju) po kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Złote przepisy
Purée z cieciorki i potrawką 146

razy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem. Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę. Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania