smalec przepis - 3000 przepisów (strona:150/200)

Smalec po staropolsku 132

Smalcu nie robię często,może tak raz na dwa miesiące, kiedy Tacie się zamarzy kanapka z tym specjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól

Gosia gotuje
Kiszka ziemniaczana nr 2 137

kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej). Dodać do startych ziemniaków  cebulę, kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać. Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) w Tescco  przepłukać

Gosia gotuje
Placuszki ziołowe wg Korżawskiej 166

zdecydowanie bardziej nam smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu.  Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki postne- przaśne

Proste Potrawy
Spagetti z mięsem i fasolą czerwoną 180

szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na złoty kolor (na łyżeczce smalcu). dodajemy czosnek. Łopatkę mielimy na dużych oczkach. dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i opłukaną fasolę czerwoną. Zalewamy 1 szklanką wody. Gdy całość się zagotuje dodajemy sól

tojestpyszne.blogspot.com
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 302

jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie

Stare Gary
Perliczka w winie z wolnowaru 211

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć boczek na ręcznik papierowy.  Patelnię oczyścić z wytopionego smalcu, roztopić  2 łyżki masła lub oleju.  Włożyć kawałki perliczki i  lekko obsmażać aż się zrumienią -  około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Bulion

Stare Gary
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste. 107

Ciasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste

Przepisy i porady kulinarne
Omlet zwany frittatą. 168

zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy to szczególnie jaj kaczych) jaja należy

Powiedz dietom nie
PĄCZKI Z DZIuRKĄ 180

mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia przygotowanie: Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość około 1cm. Szklanką wycinamy

Luźna Kuchnia
Pierogi ruskie 178

sól, pieprz Ugotowane ziemniaki ugniatamy przez praskę. Ser można również przecisnąć przez praskę, ewentualnie rozgnieść widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na lekko brązowy kolor na 1 łyżce smalcu. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka

tojestpyszne.blogspot.com
Cassoulet 195

gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania

W kuchni wieczorem
Placki ziemniaczane po węgiersku 141

marchew,   pietruszka,   przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie

Kuchnia Beaty
Kluseczki z kapustą. 288

kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Pierniki. 123

pierniczki są pyszne po prostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków.     SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku

Kuchnia Beaty
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 179

drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder 1,5 lt oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżke mąki

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania