baraniny (użyłam łopatki wołowej) 3 średnie cebule3 średnie marchwie5 dojrzałych pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków czosnku150 g kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy
Stare Garypowstało to danie. Bardzo treściwe i sycące. składnikina spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie250 g pieczarek250 g jarmużu1 - 2 ząbki czosnki posiekane80 sera cheddara, grubo startego80 g jogurtu3 jajkakilka
Stare Garywystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto
Stare GaryMajowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić
Stare Garydużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie
Stare Garyzamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem.Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany czosnek z majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć jabłka pokrojone
Stare Garyopadł i tak mu już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam!Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wody Składniki wymieszać i odstawić
Stare GaryStollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej
Walijskie Pichcenieprzy wzdeciach,leczy nawet biegunke.Napar leczy takze niezyty zoladka i jelit oraz kolke jelitowa u dzieci i osob starszych.Ziele majeranku ma wlasciwosci przeciwutleniajace,ktore zapobiegaje m.in.jelczeniu tluszczow.Majeranek dodany do smalcu nie tylko poprawia jego smak,ale sprawia,ze mozna go dluzej przechowywac. Uzywajmy majeranku jako przyprawy .Cieszmy sie jego smakiem oraz pozytywnym wplywem na procesy trawienne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1 lyzka maki krupczatkigrzybki suszone-opcjonalnieWykonanie:Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe,pokrojone juz w plastry i mieso i boczek.W domu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przetrawic. Skladniki:1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg bialej kapustykarczek- 1kgkawalek lopatki-500-600 gnoga indycza-700 gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne danie podane np. z surowka i sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest
UgotujmyTo.pl