smalec przepis - 3000 przepisów (strona:151/200)

Kopytka 199

gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne danie podane np. z surowka i sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RÖSTI - super chrupiące placki 293

Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w kapuście 158

Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest

UgotujmyTo.pl
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 411

pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)Składniki:0,5 kg mąkiszczypta soli2 łyżki cukru50 g świeżych drożdży80 g roztopionej margaryny/masła1 szklanka mleka2 jajkadodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypaniaWykonanie:1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Pączki 264

świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)0,5 łyżeczki soli2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholutłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)konfitura do nadzianiacukier puder albo lukierWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni.1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić

UgotujmyTo.pl
Faworki 264

Składniki: (na średnią ilość)  - 2 szklanki mąki pszennej- 200g śmietany 18% - 5 żółtek- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)- 1 łyżka octu spirytusowego- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki smalcu)- obrany ziemniak- cukier puder do posywania   Sposób przygotowania:  1. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek

Gotuj Z Muzyką
Rogaliki z marmoladą 262

dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski

Gotuj Z Muzyką
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 185

razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone

Ostra na Słodko
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 189

obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy

ladykitchen
Róże Karnawałowe - Faworkowe Róże 189

żółtek5 kopiastych łyżek śmietany 18%łyżka spirytusu lub wódkipół łyżeczki soli2 łyżki cukru pudrusłoiczek wisienek koktajlowych (można również użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury)cukier puderolej lub smalec do smażeniaRóże Karnawałowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy

Słodka Strona
Tortilla - Placki 229

Tortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów

Słodka Strona
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 226

kawałek wołowiny na pieczeń,słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,niewielki kawałek selera,sól,odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.Zalewa:1 większa cebula,12-15 ziaren ziela angielskiego,3-4 liście laurowe,1 łyżeczka ziaren pieprzu,4 szklanki wody,1/2 szklanki octu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 538

elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki 185

Faworki (chrust) robiłam pierwszy raz, musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam, co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak

NA MOIM TALERZU
Babka ziemniaczana 205

masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy.   Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.   Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut.   Przez

Maminek kulinarny