długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć koniec przez otwór w środku. Smażyć małymi partiami (3-4 szt.) na głębokim tłuszczu (smalcu lub oleju) po kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Złote przepisyrazy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem. Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę. Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując
kgwjanczewojest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać! Składniki 60 dag słoniny wędzonej 20dag słoniny mięsnej/boczku 2 średnie białe cebule średnie kwaskowe jabłko majeranek sól Sposób przygotowania Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka
Pyry na Gazcukru ½ l mleka 6 żółtek 1 jajko (całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn
Na słodko lub wytrawniemajeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry
Na słodko lub wytrawniezaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami. Składniki na ciasto: 50 0 g mąki krupczatki 250 g tłuszczu - najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu 1 jako 3 żółtka 50 g cukru Pomada śmietanowa: 1 szklanka śmietany 30 % 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao ½ szklanki płatków migdałowych Dodatkowo do przybrania: Orzechy, migdały
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej zwykłej 1 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 7 żółtek 250 g śmietany 18 % lub 22 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo Smalec lub olej do smażenia ( ja smażyłam na oleju) cukier puder do posypania usmażonych faworków. Sposób wykonania: Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite
Na słodko lub wytrawnieświeżych drożdży lub 25 g drożdży suszonych 1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml) ¼ łyżeczki soli 2 łyżki rumu lub spirytusu Dodatkowo cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia pączków konfitura lub dżem do nadzienia Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki
Na słodko lub wytrawniemasła 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych 10 żółtek 3 czubate łyżki miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą
Na słodko lub wytrawniezawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania A jak to zrobić: 1 szkl. mleka lekko podgrzać i połączyć z drożdżami drożdżami. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier dodać rozrobione
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 jajko 1 zółtko 1 łyżka ostu lub spirytusu 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania A jak to zrobić: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść z nich ciast. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione (można też kilka razy
Kuchnia w opałachPokroić na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez nacięcie. W garnku rozgrzać olej lub smalec i wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz. Po przyrumienieniu się z jednej strony obrócić je na drugą stronę. Odsączać na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemgłupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się
W kuchni Karmel-itkimasło - 5 dag żółtka jaj - 6 szt śmietana - 3 łyżki spirytus lub ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta cukier puder do obsypania faworków smalec - 700 g PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto uderzać za pomocą wałka, przez około 10- 15 minut
Kuchnia Danusitwarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli Cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy
Zdrowo i kolorowo