smalec przepis - 3000 przepisów (strona:151/200)

Smalec domowy 116

Przepis na smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg mielonej słoniny 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 1 cebula majeranek do smaku Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki na serku homogenizowanym 152

szklanki mąki pszennej; - 4 jajka; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1 łyżka cukru pudru; - szczypta soli; - 50 ml wódki; - cukier puder do posypania; - tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju) Wykonanie: Serek zmiksować z jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować. Tłuszcz rozgrzać w rondlu do temp. 170 stopni. Za pomocą

dom-agi.pl
Pączki z budyniem 141

wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Ciasto na pączki rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pączki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać tłuszcz (olej, smalec) do temp. około 170 stopni i wrzucać stopniowo pączki tak, żeby mogły sobie spokojnie pływać na powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy

dom-agi.pl
Jajecznica z chrupiącymi skwarkami. 117

sklepie albo zrobić je samemu,ja robię je sam są miękkie i pachnące.Kupuję kawałek słoniny kroję w kostkę i smażę na patelni aż wytopi się z nich smalec. Na gorący tłuszcz wlewamy wcześniej dokładnie zmieszaną jajecznicę i smażymy około 5 minut. Nie wolno smażyć zbyt długo ponieważ nasza jajecznica podejdzie wodą ! Gdy już usmażymy zdejmujemy z ognia i posypujemy

Przepisy i porady kulinarne
Propozycja podania obiadu. 132

efektownie.Nie wymaga to wielkiego wysiłku ani nie zajmuje dużo czasu,a wygląda atrakcyjnie . Ziemniaki nabieramy łyżką i formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem

Przepisy i porady kulinarne
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 90

Składniki : 1 średnia młoda kapusta 1 cebula 2 młode marchewki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 baldachim świeżego lub suszonego kopru 1 płaska łyżka kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 125

Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg słodkich jabłek 2 budynie śmietankowe    Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 157

Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki smarujemy za pomocą zwykłego pędzla

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał. 106

wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje !  Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę.  Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody

Przepisy i porady kulinarne
Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. 123

smażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu.                                                          Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
"Pijane" Faworki . 168

czasu , by wyczarować dwie konkretne michy tego smakołyku . Składniki : 3 szklanki mąki 7 żółtek piwo jasne ok 200 ml szczypta soli  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Olej bądź smalec do głębokiego smażenia Cukier puder  Wykonanie : Żółtka wlać do naczynia z miarką , bądź do szklanki i dopełnić piwem do pojemności 250 ml Wymieszać. Mąkę przesiać do miski , dodać sól

Malinowa Kawiarenka
Faworki 257

bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić. Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia

Lawendowe Niebo
Szybkie pączuszki dla wiecznie zabieganych 432

Potrzebujemy: 3 jajka 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 2 małe opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 1,5 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) kawałek ziemniaka (opcjonalnie - można wrzucić do tłuszczu podczas smażenia, by tak szybko się nie palił) W sporej misce dokładnie mieszamy jajka oraz serek. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia

Ratunku obiad
Faworki (light) z ciasta francuskiego 265

ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, u nas zwane chrustem. Koniecznie smażone na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka

Bon Appetit Małgorzaty
Mini pączki z serków homogenizowanych 262

Pączki szczególnie uwielbiają dzieci... Składniki:   4 jajka,  400g serka homogenizowanego waniliowego,  300g mąki pszennej,  szczypta soli,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  olej lub smalec do smażenia,  cukier puder do obtoczenia.  Wykonanie Jajka ubić, dodać cały serek homogenizowany, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania