smalec przepis - 3000 przepisów (strona:158/200)

Pączki 369

ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia.Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą

Gospodyni Miejska
Ziemniaki z rękawa 719

ćwiartki.Ilość przyprawy do ziemniaków i vegety można dowolnie modyfikować, zgdonie z własnymi upodobaniami.Po dodaniu większej ilości wędzonego boczku ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie.Masło można zastąpić margaryną lub smalcem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 199

cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu 250 ml mleka 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej lub smalec do smażenia konfitura lub budyń do nadziewania cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania  SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 373

korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule  pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania   łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5  litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy

Basia w kuchni
RUSTYKALNE CIASTKA MAŚLANE 167

Powieje PRL-em :)) Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. Na blogu jest

Walijskie Pichcenie
Kotlet schabowy panierowany 336

delikatnie skropić sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec  z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby

Kulinarne przygody Gatity
Domowe wędliny: Boczek pieczony 321

piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego

chwile dla mnie
KOPERTY Z PIECZARKAMI 202

Danie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody

Z Majeczką w kuchni
DOMOWY SMALCZYK 192

Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Starogardzki, AleWorek - akcja! 232

Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, sól wymieszaj z mąką, wszystko dodaj do kwasu i bardzo dokładnie wymieszaj kopyścią.Prostokątną foremkę (23 x 13 cm) dobrze wysmaruj olejem lub smalcem. Przełóż ciasto do foremki, powinno zająć około połowę wysokości foremki. Odstaw do ostatecznej fermentacji pod przykryciem na około 1 godzinę w temperaturze 30-32 °C (u mnie sprawdza się zamkniety

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 237

odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo wyjąć.Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 238

wymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj.Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w foremce powinno być do połowy jej wysokości. Zwilżoną łyżką lub szpatułką wygładź górną powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 113

Jestem z tych osobników, którzy jedzą wszystko i próbuję wszystko. Znam wielu ludzi, którzy nigdy nie próbowali wątróbki a mówią, że jej nie lubią.. i

Pasje Jolki
Chruściki (faworki, chrust) 24810

minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i  jednym końcem przewinąć przez otwór. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Ciasteczka maszynkowe 172

Składniki:  4 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru pudru,  3/4 kostki margaryny  125 g smalcu,  2 żółtka,  1 jajko,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  1 – 2 łyżki śmietany,  cukier waniliowyWykonanie:Mąkę, cukier i tłuszcz rozetrzeć razem. Dodać proszek do pieczenia, a następnie śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto.Schłodzić i wyciskać przez

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia