ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia.Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą
Gospodyni Miejskaćwiartki.Ilość przyprawy do ziemniaków i vegety można dowolnie modyfikować, zgdonie z własnymi upodobaniami.Po dodaniu większej ilości wędzonego boczku ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie.Masło można zastąpić margaryną lub smalcem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu 250 ml mleka 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej lub smalec do smażenia konfitura lub budyń do nadziewania cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy
Basia w kuchnikorzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy
Basia w kuchniPowieje PRL-em :)) Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. Na blogu jest
Walijskie Pichceniedelikatnie skropić sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego
chwile dla mnieDanie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody
Z Majeczką w kuchniKiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniPrzygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, sól wymieszaj z mąką, wszystko dodaj do kwasu i bardzo dokładnie wymieszaj kopyścią.Prostokątną foremkę (23 x 13 cm) dobrze wysmaruj olejem lub smalcem. Przełóż ciasto do foremki, powinno zająć około połowę wysokości foremki. Odstaw do ostatecznej fermentacji pod przykryciem na około 1 godzinę w temperaturze 30-32 °C (u mnie sprawdza się zamkniety
Grahamka, weka i kajzerkaodrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo wyjąć.Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też
Grahamka, weka i kajzerkawymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj.Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w foremce powinno być do połowy jej wysokości. Zwilżoną łyżką lub szpatułką wygładź górną powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania
Grahamka, weka i kajzerkaJestem z tych osobników, którzy jedzą wszystko i próbuję wszystko. Znam wielu ludzi, którzy nigdy nie próbowali wątróbki a mówią, że jej nie lubią.. i
Pasje Jolkiminut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i jednym końcem przewinąć przez otwór. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.Smacznego
Oryginalny smakSkładniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki margaryny 125 g smalcu, 2 żółtka, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 – 2 łyżki śmietany, cukier waniliowyWykonanie:Mąkę, cukier i tłuszcz rozetrzeć razem. Dodać proszek do pieczenia, a następnie śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto.Schłodzić i wyciskać przez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia