smalec przepis - 3000 przepisów (strona:160/200)

Zupa gulaszowa 197

pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól i pieprz ostra papryka PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu na złoty

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z serem 193

SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć

Kuchnia Danusi
Kwiatki karnawałowe 136

Proste w przygotowaniu i do tego smaczneKwiatki karnawałowe SKŁADNIKI:mąka - 0,5 kgżółtka jaj - 6 sztśmietana kwaśna - 250 mlcukier -2 łyżeczkiproszek do pieczenia -1 łyżeczkasmalec - 3

Kuchnia Danusi
Śliwkowe z posypką orzechową 183

szkl  0,5 kg mąki  orzechy laskowe mielone do obsypania  jajka -2 szt  drożdże -3 dag  125 g margaryna  125 g smalec  szczypta soli  jajko do posmarowania ciasta  tłuszcz do formy   śliwki węgierki  PRZYGOTOWANIE:  Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić

Kuchnia Danusi
Łopatka mielona ze słoika 2761

słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki. 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki majeranku 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka z kapustą 145

stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy przyprawy i podsmażony boczek. Gotujemy jeszcze 30 minut

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane idealne 181

masakrę w polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką

Z Kuchni Do Kuchni
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 227

wiesz, że to będzie pyszne śniadanie we dwoje. Odkąd skosztowałam hummusu, który po prostu stał się moim faworytem w przypadku past, zaczęłam bawić się składnikami i tworzyć. Był już smalec wegetariański, paprykarz, smarowidełko z bakłażana, a teraz pasztecik z soczewicy. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli

W kuchni Karmel-itki
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 174

łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 268

listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 212

W tym roku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji

Kulinarne przygody Gatity
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 215

Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 246

W tym roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 214

ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego

Kulinarne przygody Gatity
Chrust czyli faworki 195

jeszcze przekroić radełkiem w środku wzdłuż na 5-6 cm i przełożyć przez powstały otwór.W międzyczasie  w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania