smalec przepis - 3000 przepisów (strona:152/200)

Pączki tradycyjne 141

szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  2 łyżki spirytusu  powidła  śliwkowe lub marmolada z róży skórka starta z jednej cytryny kostka smalcu i butelka oleju do smażenia WYKONANIE  Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Faworki 279

dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie). Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne. Chrust smażę na smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia. Nowy post Faworki pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Pączki dyniowe z kajmakiem 151

obsypany mąką blat. Wałkować na grubość 1,5 cm, wycinać szkolanką koła. Odłożyć do napuszenia na 30-45 minut (pączki powinny wyraźnie urosnąć). Wyrośnięte pączki smażyć na oleju lub smalcu rozgrzanym do temperatury 175 st. C. Odkładać na ręcznik kuchenny do obcieknięcia z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać kajmakiem, wierzch udekorować za pomocą woreczka cukierniczego z tylką z małym, okrągłym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faworki 222

bardzo dziękuję Wam wszystkim :)  Składniki: pół kg mąki pszennej , niepełna szklanka kwaśnej gęstej śmietany , 6 żółtek , 1 łyżka octu , sól na czubku noża, tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec). Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 170

Składniki: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 60 g świeżych drożdży 100 g cukru 7 łyżek oleju 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia 1 puszka kajmaku lub marmolada cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka

O kuchni z uczuciem
Orzechowa Tarta bez pieczenia 302

masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy

ClauditteMissCooking
Świderki Karnawałowe 198

szaleństwa kalorycznego.  Składniki: 6 żółtek 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka koniaku  50 dag smalcu do smażenia Wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dołek dodajemy żółtka, śmietanę oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto następnie  wybijamy wałkiem aż będą tworzyć się na cieście pęcherzyki

kgwjanczewo
Paradoks czyli odchudzona oponka. 198

szaleństwu, jakie zalało blogi i stwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio mi tak było grzebać w czymś, co kultywowane jest co roku

ladykitchen
Kapusta kiszona zasmażana 161

łyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza. Składniki: 0.75-1  kg kapusty 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu pieprz 1/2 łyżeczki cukru majeranek lub kminek Wykonanie: kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości cebulę pokroić w kostkę,zrumiemnić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki Chrusty 175

zrobienie ciasta poszło w mig. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany do smażenia najlepiej smalec cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ugniatamy na jednolitą masę. Rozbijamy wałkiem ok. 10 minut (polega to na rozpłaszczaniu ciasta, następnie

tojestpyszne.blogspot.com
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 318

świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła 1/2 opakowania olejku waniliowego szczypta soli 1 litro oleju lub 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder lub lukier   posypka dekoracyjna Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać, do innego naczynia odlać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nich

Moje Qulinaria
Zapraszam 7 lutego na Eko - Targ w Łodzi 159

Już jutro, jak co sobotę zapraszam do siebie na pyszne wegańskie jedzenie na Eko-Targ :) Wasz ulubiony majonez, smalec z fasoli, pasta z pieczarkami, słodkości -  kulki mocy, sezamella i krem daktylowy "czekoladowy", a z okazji zbliżającego się tłustego czwartku... przepyszne wegańskie pączki :) Zapraszam serdecznie od godziny 10, do SEzAMa

Co na wege obiad?
Empanadillas: Post Scriptum 195

piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni

KUCHARNIA
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym 690

łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże

My Culinary Art
Domowa mielonka ze słoika 189

ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania