smalec przepis - 3000 przepisów (strona:145/200)

Fasolka po bretońsku 206

kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W dużym rondlu podsmażyć boczek. Na wytopionym z niego tłuszczu (jeżeli jest bardzo chudy dodać trochę oleju lub smalcu) podsmażyć kiełbasę i zeszklić cebulę. Dodać pomidory i paprykę. Dusić razem na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Miękką fasolę odcedzić (wodę zachować!), dodać do kiełbasy i boczku. Z wody po gotowaniu

Pełny talerz
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 413

łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier

Pełny talerz
Pasta kanapkowa z fasoli i suszonych sliwek 186

Przepis ten zobaczyłam wczoraj na blogu Łukasza pod ciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli garść

Kto ugości moich gości?
Kotleciki wołowe. 182

masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy

ClauditteMissCooking
Mielonka drobiowa 417

minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka). Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrust czyli faworki + film 135

ostatnie dni karnawału. składniki na talerz chrustu 2 szklanki mąki 3 żółtka 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 500g smalcu do smażenia lub oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet

Smakowite Dania
Pączki + film 127

strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze

Smakowite Dania
Gulasz piwny + film 102

następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku 1 bułka razowa czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy

Smakowite Dania
Kiełbasa z indyka na sposób tajski 199

Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Biała kiełbasa II 195

wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Ekspresowe mini pączki z serka homogenizowanego 120

sztuk) : 1 duże jajk o 125g serka homogenizowanego, naturalnego 1 łyżka drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 i 1/4 szklanki mąki Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia - u mnie smalec Cukier puder do obtoczenia Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i serkiem homogenizowanym. Jak wszystko ładnie się połączy - dodać przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzewamy tłuszcz

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 221

biesiadowania. Pierwsze w tym roku ognisko - tak, byłam pod wrażeniem! Swojska kiełbasa nabita na kija, upieczona w ogniu, pachnąca drewnianym dymem, a do tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze!  A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał wieczoru

Sajkofanka smaku
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 203

mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 6 żółtek 3 łyżki cukru 25 ml rumu (spirytusu, wódki lub octu)* ½ olejku rumowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1-1 ½ kg tłuszczu, smalcu, bądź oleju np. słonecznikowego ok. 50 dkg marmolady np. różanej ok. 1 szklanka cukru pudru *Alkohol lub ocet powodują, że ciasto nie wchłania zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Drożdże

Smakowy Raj
Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką :)) 169

resztę roku też się świetnie nadają :) Składniki: 15 dag mąki 6 dag margaryny ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 4 jajka Smalec lub olej do smażenia Papier pergamin Cukier puder do posypania Mleko, wodę, cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita

Smakowy Raj