smalec przepis - 3000 przepisów (strona:140/200)

Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ok. 750 ml bulionu

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka z powidłami 131

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.   Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl. mąki + do podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru,   marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość   tych kwadratów zależy od Was. Na środek

Passion of Cooking
Fotoreportaż: Veganmania w Krakowie 120

zaskakuje nowymi smakami Skusiliśmy się jeszcze na samosy i choć smak był bardzo dobry to szkoda że nie były ciepłe – może następnym razem będzie jakiś podgrzewacz Hamburgery, smalec wegański czy pierożki oraz warsztaty kulinarne – wszystko dla przybyłych, których tej niedzieli zjawiło się sporo i myślimy, że będzie ich przybywać patrząc na to jak dużo młodych mam wszczepiało

Kuchenne Wariacje
Piernik staropolski – Etap I 112

staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Mari Lemnis i Henryka Vitry.”    Piernik staropolski – Etap I Składniki: ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25dag masła lub smalcu ( ja daję pół na pół) 1kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika ( daję mniej) ewentualnie posiekane orzechy

Wiem co jem
Pomarańczowe pączki z dziurką 146

karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową

Wiem co jem
Rillettes z gęsi 151

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień

Wiem co jem
Pączki wiedeńskie 154

które w środku były bardziej wysmażone, ale mimo to smakowały doskonale. W głębokiej patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam tłuszcz – u mnie wyszedł prawie litr oleju i pół kostki smalcu. Oponki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Na blacie rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia i posmarowałam go olejem. Na papier wycisnęłam w odstępach (widać na zdjęciu) kółka o średnicy

Kuchenne zapiski Edyty
Leczo z parówkami 132

Zgadzam się, to nie jest prawdziwe węgierskie leczo, które przyrządza się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny. Moje danie bardziej zbliżone jest do prowansalskiego ratatouille, ponieważ przygotowuję je na oleju i z dodatkiem cukinii. Ale gwarantuję, że bez względu na nazwę, jest bardzo smaczne. I to tak bardzo, że nigdy nie przygotowuję go z małej ilości składników :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Nie każdy tłuszcz jest zły! Kilka słów o OLEJU KOKOSOWYM 167

pojawia się kolejne pytanie - co to znaczy odpowiedni tłuszcz? Przede wszystkim, jeśli już macie unikać tłuszczów - to unikajcie tłuszczów zwierzęcych. Zawierają dużo cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce to np. boczek, słonina, smalec, tłuste mięso, masło, tłusty nabiał itp. Z tymi produktami nie powinno się przesadzać (a jako wegetarianka nawet odradzam ich jedzenie ;)). Postaw na tłuszcz roślinny! Wcześniej wymienione źródła tłuszczu zamień

breakfast of dreams
Sernik z malinami na serku mascarpone 118

sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka

Marder&Marder Manufacture
Mielonka ze słoika 145

przyprawy są pyszne, o czym niejeden raz się przekonaliśmy. Zatem dzisiaj mielonka ze słoika. Idealna do smarowania kanapek, smakuje wybornie, subtelnie pokryta warstwą galarety i cieniutką warstwą smalcu. A skoro o PRL-u mowa to opowiem wam coś. To raczej dla nieco starszych czytelników, ci młodsi mogą się poczuć nieco zagubieni, jakby czytali literaturę science fiction. Otóż dawno dawano temu

Marder&Marder Manufacture
Pączki! 193

cukier waniliowy 5 dag drożdży 2 łyżki stołowe spirytusu 4 łyżki stołowe cukru pół kostki masła (około 100g) łyżeczka soli marmolada tłuszcz do smażenia (dobrze jest wymieszać olej ze smalcem) Potrzebne będą również dwa spore garnki. Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem. Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 258

bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu. Na koniec

Kuchenna Kontrrewolucya
Młoda kapusta 154

przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć go na odrobinie smalcu. Poszatkowaną kapustę możemy od razu dodać do boczku i zalewamy odrobinką wody. Podsmażamy (dusimy) tak aby nieco zmiękła i siadła. Solimy, dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka

Ugotuj to sam ...

Proponowane wyszukiwania