drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę
królestwo garówwątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę
królestwo garówboczek z dzika (około kilograma), sól, pieprz, 4 łyżeczki turówki wonnej, smalec gęsi lub wieprzowy Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i turówką. Zwinąć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Można boczek związać aby się nie rozwijał, w moim przypadku nie było to potrzebne. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć zwinięty boczek z dzika, posmarować tłuszczem i wstawić
królestwo garówPasztet przyprawiamy najpierw solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama mi określiła - głaszczemy) łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni
Kuchnia po mojemupietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania i ją zagęszczą. Źródło przepiu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaProdukty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyzki smalcu swojej roboty ze skwarkami 1/2 cebuli Wykonanie
Ugotujmy Cośtortowej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 50 g masła 1 jajko 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia cukier puder do posypania faworków Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę
Mama Gotujepodwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć mąką albo zwilżyć zimną wodą. Rozgrzać olej lub smalec. Smażyć pączki po obu stronach tak by były brązowe. Długość smażenia zależy od wielkości pączków. Jak pączki wystygną można je nadziać marmoladą lub dżemem i poruszyć cukrem pudrem
Mama Gotujeusunąć z nich gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w ósemki. Kaczkę nafaszerować jabłkami i cytryną a następnie naciągnąć skórę i ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę przełożyć do formy wysmarowanej smalcem. Piec w temperaturze 180 o C w sumie przez 2 godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia żeby skóra kaczki była chrupiąca. Na ostatnią godzinę pieczenia
Mama Gotujekolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość
Mama Gotujeugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i solą. Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez
Mama GotujeDziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków
Mama Gotujeszklanka (250 ml) mleka 100 g świeżych drożdży 5-6 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego marmolada truskawkowa lub różana cukier puder Podgrzać mleko, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, łyżkę
MarciochaKucharzysklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z tego przepisu puszka tuńczyka w oleju 8 małych pieczarek (opcjonalnie) żółty
Stare Garyramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych - limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu. Efekt był świetny - cytrusowy aromat i delikatnie pomarańczowy smak. Składniki 3/4 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki
Kulinarne Inspiracje