przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółeczka i palcem zrobić w środku dziurki, można też użyć do wycinania dziurek kieliszka. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu), powinien mieć temperaturę ~175 C. Oponki powinny być złote z każdej strony. Po usmażeniu osączyć je na ręczniku papierowym, a po lekkim przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoszkl. mąki 12 żółtek 10 płaskich łyżek cukru/ksylitolu/stewii szczypta soli 2 łyżki spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet powiedziałabym, że mokry, po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że każdemu zasmakuje. C iasto: 30 dkg mąki 10 dkg cukru 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka smalcu (niekoniecznie) 1/3 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy ( w proszku) 3 szklanki
Pelusiowa KuchniaCiasto z kawą i galaretką. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję mcdonalds084d. Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki smalcu 1 1/2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie galaretki wiśniowe
Smaczne Potrawyziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić (wody z gotowania nie wylewać) następnie
królestwo garówniestety mało tych kropelek wyszło, ale najważniejsze, że smak ciasta mnie zachwycił. Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm) Ciasto: 300g mąki pszennej tortowej, 100g cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 35g smalcu ( 1 łyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń
W kuchni u MonikiCiasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik z rumem Smacznego
Przepisy Aleksandrytortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka 1 żółtko 100 g margaryny (użyłam KASI) 1 kieliszek wódki białej Do smażenia użyłam 3 kostek smalcu i jednej butelki oleju polecam też przygotować jednego obranego i pokrojonego ziemniaka, którego będziemy dorzucać żeby tłuszcz nie kipiał Wykonanie : Jajka (3 jajka i żółtko) utrzeć
cucinareżyczę smacznego :) Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm ) : Na ciasto: 500 g mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie
cucinareduża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano) Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią
cucinareBlueberry Corner by "jagodzianka" Najważniejszym zabiegiem podczas gotowania węgierskiego gulaszu jest usmażenie sproszkowanej papryki na smalcu. To połowa sukcesu tego wyśmienitego dania. Drugą połową … Przeczytaj cały artykuł Post Gulasz węgierski – pörkölt pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy
Karo in the Kitchenzupełności wystarczy. Placki mają smakować ziemniakami, nie mąką. Smażymy placki od razu, najlepiej na dużej patelni, po kilka sztuk na raz. Placki lubią do smażenia olej roślinny lub smalec. Zdrowiej na pewno robić to na oleju, ja smażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy niepotrzebnie nie wchłoną
Karo in the Kitchenłudzę się tylko że to te pierwsze śliwki robaczywki, dalsze wylądują w jakimś powidle:) Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru 60 g masła+60 g smalcu dodatkowo: 0,5 kg śliwek 1/3 szklanki cukru 100 g dobrej gorzkiej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić i powyciągać pestki. 2/3 śliwek pociąć na mniejsze kawałki, przełożyć
na moim stole...