smalec przepis - 3000 przepisów (strona:129/200)

PYSZNE OPONKI SEROWE DRUGA ODSŁONA 142

cukru wanilinowego 4 żółtka 250 ml  22% kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1,5 łyżki octu 1 łyżeczka sody cukier puder do posypania olej lub smalec Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli. Następnie cukier. Dodałam śmietanę. Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę. Rozwałkowałam

potrawyregionalne
PASTA JAJECZNA Z BROKUŁAMI KAPARAMI ANCHOIS I KORNISZONAMI 186

KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII   MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z KOPERKIEM I ANCHOIS   TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI     SMALEC DOMOWY GUACAMOLE

potrawyregionalne
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 246

kawałki. Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały)  zeszkliłam drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki. Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony. Dodałam pokrojone kawałki kaczki. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut. Wlałam wino. A następnie przecier pomidorowy. Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Przykryłam i dusiłam przez

potrawyregionalne
Wołowe policzki w sosie chrzanowym 166

delikatne i mięciutkie. A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie!  Składniki: 0,5 kg  wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek selera w korzeniu 1 szt.większej cebuli 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego świeży rozmaryn

potrawyregionalne
Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną 144

siebie dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę aromatu.   Ciasteczka wyszły przepyszne. (około 17-20 sztuk) 120g kaszy manny 120g cukru 120g mąki 1 jajko 30g masła (użyłam margaryny) 30g smalcu 1-2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki świeżej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu pomarańczowego Dodatkowo: konfitura pomarańczowa Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Na końcu dodać aromat

Di gotuje
sernik kokosowy Siostry Anastazji 241

pewno częściej będzie gościł na naszym stole.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli   na masę serową: 1 kg sera w kostce 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 170

się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.  *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto: 500 g mąki 50 g smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
minipączki z advocatowym kremem patisserie 162

mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok  z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pączki serowe 133

cytryny skórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżeczki sody cukier puder do posypania Wszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i  nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe pączki z dziurką 158

szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka ciepłego 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 60 g masła 1/2 łyżeczki soli kieliszek spirytusu litr oleju lub smalcu do dekoracji: białko ok. szklanki cukru kolorowe barwniki kolorowe cukierki Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 182

zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.  Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego 50 g serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lasowiackie kacapoły z serem 241

znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i przełożyć na gęste sito ustawione nad miską. Po odcieknięciu nadmiaru wody

Trzeci talerz
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną 166

kasza gryczana 2 woreczki Dodatki: ogórki kiszone 4 szt   Wykonanie gulaszu : Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę . Zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie

Różowa kuchnia
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 194

obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki   sól, pieprz    smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Tarta z buraczkami i frankfurterkami 152

ciasto; 2 szkl mąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek  (cienkie kiełbaski) 1 kulka

Gotowanie jest łatwe