bliskie Wam osoby. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz
Apetyczna babeczkaterenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz
Gotowanie-ukpodsypania FARSZ - 1 kg ziemniaków - 700 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane). Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną
Pasje JolkiRewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. + jogurt typu greckiego Wykonanie: Zimniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg
paapilotkaaprzepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować
królestwo garówprosto z choinki. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się
Apetyczna babeczkaminut. Wyrobioną masę przykrywamy z wierzchu plastrami słoniny (mięso nie ciemnieje) i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Zdejmujemy słoninę (już nie będzie nam potrzebna – można zużyć na smalec), ponownie wyrabiamy masę mięsną ok. 10 minut, aż będzie kleista i nadziewamy farsz kiełbasiany w przygotowane (wymoczone) jelita (z pomocą ponownie przyszedł John – mój „lejek” jest
mojewypiekiinietylkoobie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!). Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej
Trzeci talerztwarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie prawdę powiedziawszy do końca sprawy, że nawet najprostsze pieczywo potrafi mieć dodatek niewegański, nie wspominając już o takich perełkach jak smalec wieprzowy (ostatnio znalazłam to składzie tortilli!). Na szczęście coraz śmielej sobie poczynam w kuchni i właśnie udało mi się zrobić idealne (a wiem co mówię zwłaszcza jeżeli chodzi o chałki
greenscarfprzypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze. Proporcja na około 40-50 sztuk. - 2,5 szklanki mąki* - 3/4 szklanki cukru - 1 pełna łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach
kawawszklancewiększości chorób i do powstawania nowotworów). Tak więc najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Jest idealny, ponieważ zawiera 100% kwasów tłuszczowych nasyconych. Dobre jest również masło klarowane i smalec, ale oczywiście nie dorastają nawet do pięt olejowi kokosowemu. Jest do temat rzeka do którego jeszcze na pewno wrócę
Moja MichaZainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć
Pyza i Surówkaoprószonej mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min. Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem
Proste PotrawyPyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń
Tradycyjna KuchniaSkładniki : surowa biała kiełbasa 2 jabłka majeranek, smalec gęsi Przygotowanie : Umytą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować lekko tłuszczem,posypać majerankiem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C na około 15 min. Po tym czasie obłożyć kiełbasę pokrojonymi w plastry jabłkami Piec jeszcze około 10-15 min. ( do zarumienienia kiełbasy ). Tak upieczona kiełbasa może stanowić danie na obiad
Proste Potrawy