SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu szczypta soli smalec do smażenia (może być też olej) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić dołek, dodać żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić wałkiem aż powstaną pęcherzyki i na 10 minut odstawić przykryte ściereczką. Rozwałkować jak najcieniej. Pokroić
Moje Słodkie PiekiełkoCIASTO: -25 dag margaryny -3,5 szkl. mąki najlepsza pszenna -1 szkl. cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia -100 ml gęstej śmietany 18% -10 dag smalcu (jeśli ktoś nie ma doda margaryne) -3 łyżki kakao Wszystkie składniki połączy i zagnieśc, schłodzic na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: -25 dag margaryny -6jaj -1szkl. cukru -1 kg sera
Moje Słodkie Piekiełkogarście kapusty kiszonej z sokiem - 3 gałązki rozmarynu - suszony lubczyk - majeranek - czosnek 6 ząbków - 1 cebula - 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij
SMYKWKUCHNIpomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :) Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec" , gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak: - z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy wody
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz
magiczna kuchnia Kasinajbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców
GRUBY WAŁEKpolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówsię przez cały rok <3 Składniki: 1 kg mąki 2 szklanki cukru 1,5 kg zmielonego sera białego 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła / margaryny smalec lub olej do smażenia aromat do ciast (polecam pomarańczowy) Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto, które schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać
Malinowo w kuchnikurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem
Jacob TastesDzięki Firmie Kruszwica i Streetcom dostałam do przetestowania smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Smalczyk jest w 100 % roślinny i dlatego nie tylko mięsożercy mogą się delektować smakiem pysznego smalcu. Nie zawiera konserwantów a w smaku niczym nie odbiega od robionego na tłuszczu zwierzęcym. Występuje w dwóch smakach z Cebulką i jabłkiem oraz z Ziołami ogrodowymi. Wspaniale pasuje do chleba jak również
Kulinarne życiemięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy
Trzeci talerznajmniej dwanaście godzin. Następnego dnia obwiązujemy nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzszklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu) marmolada cukier puder sok cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej, smalec albo pół na pół) Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymaga cierpliwości ale naprawdę warto:) W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut. Pyzy okrasiłam podsmażoną cebulką ze smalcem
nietadietawrzucił 7 przepis 8 był 9 upał 10 tylko 11 ochłodzić 12 było 13 potrzeba 14 laurowych 15 włoszczyzna 16 ziemniaków 17 duże 18 możecie 19 odcedzić 20 smalcu 21 tłuszczu 22 wrzućcie 23 wyjmijcie 24 pokrojone 25 mniejsze kawałki 26 proszę dodać 27 niej 28 nie brązowić, przypiekać 29 przyprawcie 30 gotowy
Chop w kuchni