smalec przepis - 3000 przepisów (strona:141/200)

Karkówka w sosie cebulowym 141

Ząbek czosnku kroimy na plasterki i obkładamy nim mięso. Całość odstawiamy na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie dopieczona a cebula stanie się miękka. Wówczas wyjmujemy mięso

My simple kitchen
Zupa gulaszowa 132

laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz, vegeta, słodka papryka Karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie margaryna i trochę smalcu) i wrzucamy mięso. Smażymy około 10 minut i wrzucamy kiełbasę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do garnka, kiedy kiełbasa również się przysmaży. Oprószamy całość solą, pieprzem i słodką

My simple kitchen
Ciasteczka po Janczewsku 116

Tradycja się tu kłania, gdyż nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła

kgwjanczewo
Klopsiki w sosie koperkowym 128

mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz sól 1 łyżka lnu 1 pęczek koperku 1 marchewka (mała) 1/4 szklanki śmietanki 1 szklanka wywaru smalec do pieczenia 1/4 szklanka wody liść laurowy ziele angielskie   Mięso mielone możemy kupić lub samemu zmielić w maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz, len,utartą marchewkę, cebulę drobniutko

harrisa
Kruche babeczki z truskawkami 1053

kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek. Składniki: kruche spody ( około 75 dużych i 55 małych): 1 kg mąki ½ opakowania margaryny 1 opakowanie masła 1 łyżka smalcu 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 żółtek 300 g cukru pudru 1 małe opakowanie śmietany 18% nadzienie ( na około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy

Mama Gotuje
Focaccia z suszonymi pomidorami 162

niektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako

Garniec Magalie
KOTLETY MIELONE  229

kotlety mielone J Będą na pewno miękkie i soczyste . Na co czekacie ?? Składniki: 40 dag mięsa mielonego bulka tarta 1 jajko 1 mała cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego Smalec lub olej Sol, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobna kostke i smażymy na zloty kolor, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko, cebule, 2-3 łyżki bulki tartej

PychaDania
Filety rybne w piwnej panierce 99

panierki nadaje się idealnie. Tak przygotowana rybka smakuje naprawdę wybornie! Składniki: 1 kg filetów rybnych 1 szklanka piwa 4 jaja 1 łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka mąki Sól Smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne posolić i odstawić w chłodne miejsce. Piwo wymieszać z żółtkami, mielonym kminkiem, ubitą pianą z białek i lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście

Tradycyjna Kuchnia
Pomarańczowy sernik z kokosową pianką 129

pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem

Tradycyjna Kuchnia
Bigos pieczony po Bieszczadzku 130

ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 109

oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru Wykonanie: Jabłka

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z orzechami 133

Pyszne połączenie jabłek z orzechami! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka smalcu ½ łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie ciasta kruchego: Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Sernik waniliowy z chałwą 134

serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć

Tradycyjna Kuchnia
Pączki domowe 114

Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrobić ręką wałek i urywać odpowiedniej wielkości kulki. Na dłoni nakładać dżem, zlepiać i układać na stolnicy aby jeszcze podrosły.  Smażyć na gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu, układać na bibule i posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 106

Pyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem.  Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania