W mojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki
Kuchnia Danusinigdy nie wiadomo czego się spodziewać :)Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy.Były np: sezamki z amarantusem, batony karmeLove, aksamitne majonezy sojowe, smalec z fasoli, bezglutenowe zakwasy i wiele wiele innych :)Następny Eko Targ odbędzie się 10 stycznia 2015 r. i oczywiście będzie mnie można tam spotkać, porozmawiać, spróbować pysznego jedzenia, zakupić coś
Co na wege obiad?surowego jak najchudszego boczku (bez żeber i skóry)* 1/3 łyżeczki pieprzu* 3-4 ząbki czosnku* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku* 1 łyżeczka suszonego cząbru* 1 i 1/2 łyżeczki soli* smalec lub olej do obsmażeniaSposób wykonaniaCzosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i wymieszać z ziołami.Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować.Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią
Mix smakuskładniki* 50 dag mąki pszennej* 15 dag masła* 10 dag smalcu* 12,5 dag cukru pudru* 1 jajko* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* dowolny olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać)Sposób wykonaniaPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki
Mix smakurozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i kiełbasę. Mieszamy łyżką drewnianą aby tłuszcz się wytapiał.Gdy boczek już zaczyna przypominać pyszne skwarki do smalcu, wrzucamy cebulę oraz czosnek.Na samym końcu wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy na ogniu 10 minut, cały czas mieszając łyżką by składniki nie przywierały dna garnka.Na samym końcu dodajemy farinhę (nie jest to krok obowiązkowy
Smaki Brazyliiłyżeczki ekstraktu z wanilii- łyżki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki miękkiego masła- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 szklanki mąki tortowej- cukier puder do posypania- olej lub smalec do smażenia Mikserem ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodajemy ocet, rum, ekstrakt z wanilią, śmietanę i sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się
mojewypiekiinietylkoleniwych… i nie tylko, zawsze przywołuje wiele wspomnień. Unosi się po całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę szybkość oraz prostotę wyrabiania i pieczenia tego chleba, naprawdę warto się na niego
mojewypiekiinietylkokolor :) Teraz pora na smażenie - ile osób, tyle opinii na temat tego, którego powinniśmy użyć. Większość optuje za masłem, najlepiej klarowanym, mnie osobiście również bardzo smakuje łosoś smażony na smalcu. Nie polecałabym za to zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo wody.Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony. Gotową rybę podajemy
Kulinarne zapędy Kokosasię udać :) i też tak się stało. Ogórki są bardzo smaczne. Niczego im nie brakuje, wręcz przeciwnie - stanowią esencję najlepszego smaku i aromatu :)Ogórki najlepiej smakują z chlebkiem posmarowanym smalcem własnej robotyogórki konserwowe
Bon Appetit Małgorzatyjakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu.Składniki:1,5 szklanki mąki3 jajka300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki spirytusu +olej lub smalec do smażenia cukier puder po posypaniaSposób przygotowania:1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką
Kuchnia domowa AniJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki
Kuchnia domowa Anigniazdka.Składniki (na ok 25 gniazdek):100 g margaryny1 i 1/3 szklanki mąki1 szklanka wodyszczypta soli4 jajkaLukier:niepełna szklanka cukru pudrusok z cytryny2-3 łyżki gorącej wody+ olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania:1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.2. Do zimnej masy wbijamy po jednym
Kuchnia domowa AniKonfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz
SzczyptaSmaQJeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby
Stare GaryJeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej robić to w dwie osoby
Stare Gary