smalec przepis - 3000 przepisów (strona:161/200)

WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM 150

standardowy :)Składniki:  1kg wątróbki drobiowej1 duża cebula ząbek czosnku2 ogórki kiszone2 małe marchewkiprzecier pomidorowy śmietana 18% sól,pieprz,cukier,mąka - do obtoczenia wątróbkiolej lub smalec do smażeniaWykonanie:Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 145

Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka

Walijskie Pichcenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy  ubitą pianę z białek i mieszamy całość dokładnie.keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 287

obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki i  odstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 142

rarytas.  Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 302

tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki: większa główka białej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej  1 szkl ryżu 2 średnie cebule sól, pieprz czarny  Kamis koncentrat pomidorowy 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki bulion drobiowy kilka listków laurowych Kamis ziele angielskie Kamis koper do dekoracji Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. W duży garnek (w taki, aby swobodnie

Malinowe Pocałunki
Kokosowe różyczki 165

Nadzienie. 2 białka 12 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki

Kulinarny karnet Christophera
Jajecznica 179

Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie i każdy z tych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze

Taste Of My Day
Smaczny rosół z gęsi 179

porze roku o to nam chodzi .Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :DTu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.Rosół można podawać z uszkami z mięsem. Mięso pochodzi oczywiście z rosołu. Smacznego

Proste Potrawy
jajka w sosie koperkowym z buraczkami... 237

buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowyburaczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka

W Mojej Kuchni Lubię
bigos z białą i chrzanową musztardą 166

ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować

W Mojej Kuchni Lubię
rolada boczkowa... 105

220C około 40 minut ze 2 razy obracając roladę po tym czasie nakryć roladę folią i piec w 200C około 40 minut dobrze ostudzoną roladę cienko kroić do pieczywa, smalec co się wytopi w pieczeniu można użyć do smarowania pieczywa lub użyć np. do bigosu.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 134

podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą z końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z królika Babci Anieli 196

czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec do obsmażenia wątróbki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Królika wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy

Apetyczna babeczka
Chleb pszenny 105

lubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;)Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)Składniki: 1,5 kg mąki pszennej, 10 dkg świeżych drożdży, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego  smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie:Drożdże rozpuścić

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania