smalec przepis - 3000 przepisów (strona:161/200)

GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 259

paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut

Smaczne Zdrowe
Leczo 172

liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu, ziarenka smaku. Dusimy aż zmiękną.     Następnie kroimy parówki w kawałki i podsmażamy z cebulką na smalcu i wrzucamy do garnka razem z tłuszczem. Dodajemy posiekany, świeży majeranek, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze aż wszystko zgęstnieje. Gotowe danie przekładamy do miseczek i możemy podawać

Zainspiruj się kuchnią
Boczek pieczony w rękawie 212

piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny ,  cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia  smalec był w sam raz na kromkę chleba

Proste Potrawy
Faworki 169

mąki TORTOWEJ 4 żółtka  niecała butelka  piwa jasnego - około 250 ml 1 łyżka śmietany 30 % łyżka masła- miękkiego szczypta soli tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi) Konsystencja ciasta

Proste Potrawy
Mięso wieprzowe w słoiku 314

chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce Po tym czasie wyrobione mięso wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa

Proste Potrawy
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 280

żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć

Proste Potrawy
Pączki piwne na Tłusty Czwartek 185

zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć) Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron, sprawdzać patyczkiem czy na pewno się przesmażają

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 190

szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy  Obraną marchew i ziemniaka gotujemy

Proste Potrawy
Zupa warzywna z ryżem 202

Składniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka

Proste Potrawy
Kopytka ze szpinakiem 185

zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów ) i cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami. Moje uwagi : Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie

Proste Potrawy
Jajecznica ze szpinakiem 201

Składniki : 2 - 3 jaja garść świeżego szpinaku lub kilka kostek mrożonego  sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia, u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Jeśli szpinak świeży to myjemy go, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy drobniej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykrywamy pokrywką - od czasu do czasu trzeba zaglądać i mieszać szczególnie intensywnie jeśli to szpinak mrożony

Proste Potrawy
Kruszonkowy placek ze śliwkami i czekoladą 239

Kruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie

Praktyczna pl
Tłuszcze 155

grup, warto je znać i odróżniać i wyeliminować te, które są dla naszego organizmu nie zdrowe... Tłuszcze roślinne ( olej, oliwa, margaryna) oraz zwierzęce  ( smalec, masło, łój) Tłuszcze roślinne (kwasy nienasycone): Tłuszcze te znajdują się w olejach roślinnych oraz zawarte w orzechach, nasionach i tłustych rybach. To własnie te tłuszcze powinny stanowić podstawę żywienia tłuszczami

NaKońcuJęzyka
masło, margaryna czy mix 161

złe strony masła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno

NaKońcuJęzyka
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 240

zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem przez około 4 minuty

Wyprawy kulinarne