smalec przepis - 3000 przepisów (strona:161/200)

Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 182

nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną

Z miłości do słodkości
Wizyta w Szkocji 156

dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososiaskladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto

Przysmaki Karolki
Odchudzone pelnoziarniste oponki 196

prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 275

Rzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 257

masłem.  Piekarnik rozgrzać do 200ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone bułeczki przenieść na kratkę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) * W oryginale jest użyty smalec zamiast masła **Uformowane ślimaki można odstawić w chłodne miejsce na całą noc a rano przenieść do temperatury      pokojowej ,odstawić na około 20-30 minut i upiec

Zabawa smakiem
Faworki i róże 172

Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie :   Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.     Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek

Malinowa Kawiarenka
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 202

gryczaną ugotowaną na sosie ze zrazów. Zrazy usmażyłam na smalczyku z ziołami ogrodowymi i przyznam , że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że potrawa smakowała tak jak bym użyła prawdziwego smalcu . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 145

oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki.  My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto.   Winobranie

Magiczne Życie Marty
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 162

lodówki. Przygotować kruszonkę z łyżki roślinnego smalczyku i posiekanych pistacji. Obłożyć nią pasztet. Odstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE

Magiczne Życie Marty
Pączki z różą 155

drożdży* 3 żółtka * szklanka ciepłego mleka* 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru* łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec* marmolada z róży* lukier  Przygotowanie :Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić

Magiczne Życie Marty
Faworki Chrusty 168

kawy czy herbaty.  Składniki :* 30dag maki pszennej * 4 żółtka* 1 jajko* 5 łyżek kwaśnej śmietany* 1 łyżka spirytusu * szczypta soli* cukier puder * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie :Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć

Magiczne Życie Marty
Róże karnawałowe 155

stole.  Składniki :* 30dag maki pszennej * 4 żółtka* 1 jajko* 5 łyżek kwaśnej śmietany* 1 łyżka spirytusu * szczypta soli* cukier puder * twarda marmolada różana * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie :Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć

Magiczne Życie Marty
Donaty z kolorowymi lukrami 162

pół kostki masła płynnego * łyżka spirytusu  * 1 jajko* 1 żółtko* 1/5 kostki drożdży * pół szklanki cukru * cukier waniliowy * szczypta soli* olej rzepakowy bądź smalec do smażenia Przygotowanie :Zrobić rozczyn z drożdży , dwóch łyżek mleka i po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyrabiać aż będzie

Magiczne Życie Marty
Oponki bez sera - kwiatuszki 166

łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki mąki tortowej* 1 jajko* 1 żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier  Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe

Magiczne Życie Marty