Ogórki małosolne tradycyjne babci Basi

Ogórki małosolne tradycyjne babci Basi

Polecam dzisiaj ogórki małosolne tradycyjne , zalewane solanką w garnku kamiennym. ( Jeżeli nie mamy garnka, to możemy je ukisić w słoju). Przepis ten znam od dzieciństwa, kiedy moja mama kisiła ogórki w garnku kamiennym i przykrywała talerzykiem i obciążała wyparzonym średniej wielkości kamieniem polnym. Ja zamiast kamienia użyłam słoja wypełnionego wodą . Świetnie smakują ukiszone z pajdą chleba ze smalcem Składniki : ogórki gruntowe, (ilość zależna od potrzeb), 1 czubata łyżka stołowa soli ( koniecznie kami...

Czytaj dalej na blogu Pysznosci Babci Basi

Warto przeczytać

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.