Polecam dzisiaj ogórki małosolne tradycyjne , zalewane solanką w garnku kamiennym. ( Jeżeli nie mamy garnka, to możemy je ukisić w słoju). Przepis ten znam od dzieciństwa, kiedy moja mama kisiła ogórki w garnku kamiennym i przykrywała talerzykiem i obciążała wyparzonym średniej wielkości kamieniem polnym. Ja zamiast kamienia użyłam słoja wypełnionego wodą . Świetnie smakują ukiszone z pajdą chleba ze smalcem Składniki : ogórki gruntowe, (ilość zależna od potrzeb), 1 czubata łyżka stołowa soli ( koniecznie kami...
Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...