Składniki: 50 g Kasi 20g drożdży 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka spirytusu marmolada olej,frytura,smalec(do smażenia) Sposób przygotowania: Z drożdży, łyżeczki cukru,łyżki mąki 1/4 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Ubić jaja z resztą cukru,dodać mąkęmargarynę,mleko,cukier,spirytus i rozczyn.Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie ciasto.Zrobić płaskie placuszki nadzienie położyć i całość zwinąć w kulę.Najlepiej ja spłaszczyć.Smażyć na w... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...