frytki - 2719 przepisów (strona:48/182)

Roladki z kurczaka 236

roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji

Kolizje Smaków
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 232

jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami ( patrz uwagi ). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Kurczaka(...)wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com

Chilli Czosnek i Oliwa
Tu Burger - opinia 165

onion rings (4 zł), chciałam dodatkowo domówić surówkę coleslaw, ale podobno już się skończyła. Mąż zamówił Jalapeño Burger w wersji XXL (16 zł) oraz paprykowe frytki (4 zł). Do zamówienia otrzymaliśmy dwie puszki Pepsi - taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też(...)miałam wrażenie, że to jednak nie wołowina najlepszej jakości, albo po prostu dodano do mięsa coś (poza widoczną zieleninką), co sprawiało, że mięso było dość twardawe i miejscami żylaste. Frytki niestety mrożone, a "paprykowe" ograniczały się jedynie do posypania ich mieloną papryką. Jednak najgorszą stroną są moim zdaniem sosy z butelki - mam nadzieję, że lokal w najbliższym czasie

Pasja Smaku
Pub Św. Michał - opinia 162

jest dość popularna. Żebro św. Michała było naprawdę sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera. Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało głód, o tyle do burgera mam kilka zastrzeżeń . Jest to danie bardziej slow(...)bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się przygotować domowe frytki. Ogólnie jest dobrze - szkoda tylko, że nie zwracają większej uwagi na wypuszczane przez kuchnię potrawy. Klient nie ucieknie, gdy będzie musiał trochę dłużej poczekać, ale przesmażone jedzenie

Pasja Smaku
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 140

Mięso podano na drewnianych deskach, bez zbędnego "ukwiecania". I bardzo dobrze ! Do steków wybrać można jako dodatki: frytki, krążki cebulowe, grillowane warzywa lub tagiatelle. My zajadałyśmy z frytkami.. bo jak już pojeść to porządnie ;) Ponadto do każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy

kolorowotorcikowo
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 325

zamówiłam wędzonego pstrąga (36 zł/kg), mój Mąż dużą porcję smażonego pstrąga (18 zł/szt), a kolega smażonego dorsza (9 zł/100g). Do każdej rybki (prócz dorsza) zamówiliśmy frytki (5 zł) i zestaw surówek (4,5 zł). Na dania mimo tak dużego ruchu nie czekaliśmy zbyt długo. Pstrąg Rybaka smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia(...)zadowolona, że mogła go spróbować. Jabłecznik Chciałabym zwrócić uwagę na na mały minus w postaci takich samych dodatków do wszystkich ryb. Może warto byłoby pomyśleć nad czymś jeszcze poza frytkami, albo dać do wyboru kilka surówek. Ryby były pyszne, ale monotonia w dodatkach trochę rozczarowuje. Przy jednej wizycie nie zwróci się na to uwagi, ale przy kolejnych mocno

Pasja Smaku
Łosoś w migdałach 122

Jest niedziela. Pewnie jesteście już zmęczeni świątecznymi potrawami. Może więc coś innego? Proponuję Wam łososia smażonego w panierce z migdałów i domowe frytki. A do tego jakiś film.  Miłego dnia i smacznego :) Składniki: /dla 4 osób/ 4 kawałki filetu z łososia opakowanie płatków migdałowych 1 jajko sól, pieprz 10 ziemniaków olej Wykonanie: Kawałki łososia umyć, oprószyć solą(...)zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i jeszcze go dopiec lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawić do rozgrzanego do 160 st.C piekarnika.  Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i smażyć w głębokim oleju. Podawać z łososiem. insertCookd("1df83f9dd12dcb8667f38955927aa87f

Pasja Smaku
W poszukiwaniu utraconego smaku... 160

się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce.  Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną (15zł), a drugi kebab grecki ( sałatka grecka +frytki + mięsko- 16zł).  Skoro Faster to powinno być rzeczywiście szybciej niż gdziekolwiek indziej. Cóż, 50 minut oczekiwania to wcale nie takie fast, ale spoko mieszkam dość daleko od centrum(...)dużym stopniu zatuszowany ogromną ilością sosu, jaka znalazła się w środku. Wszystko smakowało tak samo, no i wcale nie było ostre. A teraz mój – kebab grecki. Warzywa spoko, frytki i mięso zimne. Wszystko ułożone obok siebie, na warzywach polanych sosem. I co? Smak identyczny jak kebaba dużego – jak myślicie dlaczego? Wszystko obtoczone było w tym samym sosie, którego

Sajkofanka smaku
Fish and chips wg Blumenthala 186

takiego jest w tym daniu ze Anglicy go uwielbiają?.. dla nas to przecież zwykła smażona ryba i frytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis(...)było super... wystarczy pomysł na genialna panierkę a mogłabym jeść tylko taka rybę, nawet z gazety. A w dodatku na zimno jest jeszcze lepsza... następne do wypróbowania pójdą jego frytki. Załączam tez link do filmiku na którym dokładnie widać jak przyrządził rybę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Floryda-Orlando 187

cheese, pizza, nalesniki z syropem klonowym i najwazniesze CHEESE! Wszedzie i do wszystkiego. Moj maz chcial sobie zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem..... Pizza ma potrojny ser...hamburgery to samo... To tak w ekspresowym skrocie o kuchni hamerykanskiej Załączone miniatury

Smaki Edyty
Szybka sałatka na wynos 219

Przepis na lekką i pyszną sałatkę do pracy czy na piknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą(...)Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki  * 2 łyżki kukurydzy z puszki * 2 ogórki konserwowe  * mały jogurt naturalny  * 3 łyżki ketchupu * frytki Wszystkie te składniki zamykamy w pudełku i zabieramy ze sobą. Pyszna

Magiczne Życie Marty
Sos ranczerski (farmerski) 116

ranczerski czyli ranch dressing zwany tez sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. R The post Sos ranczerski (farmerski) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa po katalońsku 391

gotujemy na średnim ogniu przez około 10-14 minut (na al dente). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Obrane ziemniaki kroimy na słupki. Na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, smażymy frytki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek oraz ziemniaki i fasolkę. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] 151

cały czas mieszając. Rada: shoarmę podaliśmy z prostym sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku rozetrzyj na papkę z solą, wymieszaj z 400 ml jogurtu naturalnego i odstaw do schłodzenia), frytkami oraz świeżymi warzywami. Tak przyrządzone mięso świetnie smakuje też zawinięte w placek tortilla lub w chlebku pita. Artykuł Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz

Kulinarna Polska
Kapsalon czyli holenderski fast food 132

pewnego salonu fryzjerskiego często stołował się w imbisie za rogiem, gdzie namiętnie zajadał się szoarmą. Pewnego dnia postanowił wszystkie swoje ulubione składniki połączyć w jedno danie, czyli mięso, frytki, sałatkę i sos. Danie nazwano je właśnie kapsalon i mimo że jest wielką bombą kaloryczną zyskało uznanie i można je dostać prawie w każdym imbisie w Holandii oraz Belgii

Bernika - moj kulinarny pamietnik