frytki - 2719 przepisów (strona:49/182)

frytki z piekarnika 98

składniki: ok. 1000 g ziemniaków sól ok. 2 łyżki oleju wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sos belgijski (do frytek) 218

zalewamy octem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby cebula puściła sok. Dodajemy majonez i ketchup. Doprawiamy ostrą papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do frytek lub do sałatek

Qchnia po prostu
Sos curry do frytek 404

ostra papryka w proszku do smaku Sposób wykonania: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce. Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Podajemy jako dodatek do domowych frytek

Qchnia po prostu
Sos ranczerski (farmerski) 253

ranczerski czyli ranch dressing zwany tez sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu. Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo

Kulinarne Przeboje
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 805

sprawą obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego

Zdrowie na języku :P
Bataty – właściwości odżywcze 190

kuchni Bataty w kuchni mogą być przygotowane na wiele sposób. Możemy podać je w postaci ugotowanej, pieczonej, grillowanej. Wykorzystywane są jako dodatek do dań głównych np. jako frytki, ale również mogą służyć do przygotowania zup i kremów. Należy pamiętać, że mają słodki smak, więc w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków nie należy ich solić. Jak przechowywać bataty Bataty podobnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 151

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku

Smak mojego domu
Świeży łosoś w sezamie z dodatkiem szparagów i frytek z batatów 251

Moja propozycja na piątkowy obiad to łosoś w sezamie, z dodatkiem szparagów i frytek z batatów :) Połączenie smaków...niebo w gębie! Czytaj więcej

Ana Mari's world
PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW 150

Frytki robione w domu, te pieczone, nie smażone w głębokim tłuszczu, zawsze wyglądają i smakują zjawiskowo. U mnie dziś goszczą bataty (inaczej: Wilec ziemniaczany, patat, kumara, słodki ziemniak) – nie tak popularne jak… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Kurczak z ziemniakami i buraczkami 192

białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.   Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.   Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej

Parowar Faceta
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9145

kocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi zachwyceni. Może je przyrządzić tradycyjnie bez dodatków, ale równie pysznie smakują z ziołami. Możemy zajadać je jako dodatek do mięs albo, po prostu same

Basia w kuchni
Świeży łosoś w sezamie z dodatkiem szparagów i frytek z batatów 270

Moja propozycja na piątkowy obiad to łosoś w sezamie, z dodatkiem szparagów i frytek z batatów :) Połączenie smaków...niebo w gębie! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mule w białym winie 159

marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się  w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych z czosnkowym majonezem . Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli

Food Square
Łosoś pod kołderką ze szpinaku 242

pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.  Upieczonego  łososia układamy na talerze i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu z domowymi frytkami!  A Ty? Z czym podasz? Smacznego

Kuchnia moimi oczami
KULECZKI ZIEMNIACZANE – CHRUPIĄCE! / SMAKI DZIECIŃSTWA 1110

bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki! Są świetnym zamiennikiem do frytek , puree czy też ryżu na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: *ziemniaki ( mączyste ) – 500 g * jajko – 1 szt * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * bułka tarta – 3 łyżki ( + do obtoczenia ) * przyprawy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania