Patison jest warzywem, należącym do rodziny dyniowatych. Jest także krewnym popularnego i powszechnie stosowanego ogórka. Specyficzny wygląd, przypominający statek kosmiczny sprawia, że patisony bardzo atrakcyjnie prezentują się na jako dekoracja stołu. Oto kilka ciekawostek na temat tego ciekawego warzywa : 1. 10 dkg to zaledwie 18 kcal ! 2. Patison znajduje swoje zastosowanie w dietoterapii, podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego oraz układu sercowo-naczyniowego 3. Uprawiany b... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com