frytki - 2719 przepisów

Frytki 138

wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach „spreparowanych” mrożonych „frytek”, które są w praktyce niezdrową i bezwartościową pseudo(...)wspomnianej krajarki, a zbyt długie frytki będą się niepotrzebnie łamać. Nie mniej jednak nie mogą to być też maleństwa, gdyż frytka powinna jednak mieć co najmniej kilka centymetrów długości. Ziemniaki na frytki w zasadzie zawsze obieramy. Nawet jeśli są jeszcze na tyle młode, że teoretycznie dałyby się oskrobać. Ziemniaki na frytki

Kulinarna Pokusa
Domowe frytki – jak zrobić 27

razem przygotujemy domowe frytki, które będą chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne i miękkie w środku. Pewnie wielu z Was zaskoczy ten przepis, ale dzięki niemy frytki będą złociste i chrupiące. Składniki 4-5 dużych ziemniaków 2 l wody 1/2 szklanki cukru olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)wody z cukrem. Po 15 minut odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rumiany kolor w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu soli i możemy podać z ketchupem, albo majonezem. Frytki nie są zdrowe , ale ta wersja jest na pewno znacznie lepsza niż ta kupiona w barach szybkiej obsługi. Smacznego! Artykuł Domowe frytki – jak zrobić pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące domowe frytki 14

Pokażę Wam pewien trik w jaki sposób sprawić, ze będą one chrupiące…. Składniki 5-6 ziemniaków 2 l wody 4 łyżki cukru olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki przypominające frytki . W misce rozpuszczamy w wodzie cukier i do tak przygotowanej wody wkładamy na ok. 1 godzinę pokrojone frytki. Dzięki zawartości cukru, który osiądzie na ziemniakach frytki będą chrupiące i miękkie w środku. Frytki osuszamy i smażymy w głębokim tłuszczu . Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego! Artykuł Chrupiące domowe frytki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie frytki z batata 24

tradycyjnych? Przede wszystkim to, że ziemniaki są słodkie lecz przy dobrym doprawieniu smaki się balansują a dzieci chętniej po nie sięgają gdyż mają pomarańczowy kolor. W przeciwieństwie od tradycyjnych frytek te będą znacznie zdrowsze i smaczniejsze :) Spróbujcie… Poniżej przedstawiam listę składników i bardzo prosty przepis. Składniki: 4-5 dużych batatów Sól Pieprz Oregano Słodka papryka Oliwa(...)Włóż bataty do miski i przypraw, wymieszaj wszystko razem by przyprawy się ze sobą połączyły, Blaszkę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż frytki z batata i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Artykuł Szybkie frytki z batata pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frytki – najlepszy przepis na chrupiące frytki! 448

Uwielbiacie frytki ? Bo ja tak! Przyznam się bez bicia, że mogłabym je jeść na okrągło! Niestety frytki do najzdrowszych nie należą, więc jemy je od czasu do czasu :) Najbardziej smakują mi z domowym sosem czosnkowym lub z sosem farmerskim , na które przepis również znajdziecie na blogu. Jeśli szukacie sposobu na extra chrupiące frytki(...)olej należy najpierw rozgrzać dość mocno (ale nie powinien się dymić). Żeby sprawdzić czy jest wystarczająco gorący do smażenia wystarczy wrzucić jedną frytkę – przy dobrze rozgrzanym oleju powinny przy frytce robić się bąbelki. Frytki należy smażyć partiami, tak by luźno sobie pływały w oleju. Jeśli smażycie frytki w garnku to na największym palniku ogień powinien

Kulinarne Przeboje
Frytki z dyni 123

miski. Cebulę zetrzyj na tarce na miazgę i dodaj do frytek. Dokładnie wymieszaj, aby cebula obtoczyła każdą frytkę. Dosyp pieprz cayenne oraz sól. Znowu porządnie wymieszaj. Teraz wsyp mąkę i potrząsaj miskę, aż każda frytka będzie pokryta(...)mąką. Frytkownicę rozgrzej do temperatury 180 stopni C .  Smaż frytki około 7 minut na złoty kolor. Możesz w międzyczasie spróbować jedna frytkę czy jest już wystarczająca miękka w środku.  Wyłóż frytki na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.  Podawaj z ketchupem lub dipami. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka 92

Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka By Piotr 20 kwietnia 2018 Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy(...)znanej fastfoodowej sieci Składniki: Domowe frytki belgijskie: ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich woda - ok. 2 litrów (gorącej) cukier - 1 łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka

Pogotujmy.pl
Frytki 59

frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :) Składniki: ziemniaki - dowolna ilość olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza). 2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. 3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut. Wyjąć(...)oleju łyżką cedzakową, wyłożyć je na talerz, a olej na ten czas zdjąć z ognia. 4. Następnie ponownie rozgrzać tłuszcz, wrzucić jeszcze raz frytki i smażyć do ładnego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki. 5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie

Kuchnia domowa Ani
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 282

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec

Gospodyni Miejska
Jak zrobić najlepsze domowe frytki ? Smażone na oleju rzepakowym. 2637

jakiegoś fast foodu. Można kupić mrożone w sklepie i w domu tylko usmażyć czy upiec. Można też zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, olej rzepakowy i zrobić pyszne, domowe frytki samemu. Ja wybieram tę ostatnią opcję i kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też(...)być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych. Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczone frytki w piekarniku 1

niebo zdrowsze od smażonych i naszym zdaniem smaczniejsze i znacznie łatwiejsze do przygotowania. Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia: 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Ekspresowe pieczone frytki pieczone frytki znacznie łatwiej przygotować niż smażone i są oczywiście znacznie od nich zdrowsze Uwielbianym frytki jak chyba każdy, ale nie pamiętamy kiedy ostatni raz smażyliśmy(...)głębokim oleju. Frytki robimy bardzo często, tylko że z pieca, pieczone. Dlaczego? Bo są zdrowsze, to pierwsza przyczyna, jednak powodów jest znacznie więcej. Smażenie frytek co cała procedura obierania ziemniaków, mycia, suszenia, rozgrzewania oleju, smażenia i odsączania z tłuszczu. Po prostu nam się nie chce:) Szkoda nam też oleju, którego na frytki trzeba zużyć

Niedzielny kucharz
Domowe frytki z piekarnika 1221

sposób - sami możemy sprawdzić zawartość skrobi wykonując prosty test. Kroimy ziemniaka na pół, połówki pocieramy o siebie, jeśli się mocno skleją, ziemniak zawiera dużo skrobi, jeśli rozpadną – mało. Domowe frytki z piekarnika ok. 600-700 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego) 1 łyżka cukru dodatkowo do podania sól sos czosnkowy lub ketchup Ziemniaki(...)obierz, umyj i pokrój na frytki. Grubość frytek może być dowolna, pokrój je tak jak lubisz. Ważne, tylko aby wszystkie frytki były jednakowej grubości, wtedy usmażą się równomiernie. Frytki przełóż do miski i dokładnie wypłukuj, aż woda będzie czysta. Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw

Ivka w kuchni
Domowe frytki 64

Szybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Dobrze jest wybrać(...)spore ziemniaki. Odmiany jakie pasują na frytki to min. Viktoria, Irys, Irga. Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Frytki smażę porcjami na złoty kolor. Co jakiś czas mieszam. Wykładam na papierowy ręcznik

prawdziwe jedzenie
Wilcza Szkoła Gotowania: Ziemniaki na 9 sposobów 53

można, (choć nie trzeba) wstawić go na 10 minut do piekarnika bez folii, żeby skórka ładnie się spiekła. Po wyjęciu rozkroić, oprószyć solą i podawać z ulubionymi dodatkami.  Frytki belgijskie Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Krojone grubiej niż tradycyjne francuskie frytki. Sekretem każdych chrupiących frytek jest smażenie ich 2 razy(...)też jest w przypadku frytek belgijskich. Tradycyjnie blanszowane i następnie smażone, choć dzisiaj sprzedam Wam patent jak ominąć jeden z tych kroków :) Składniki:   ► ziemniaki ► olej do smażenia ► sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Garnek lub głęboką patelnię wypełnić olejem i do zimnego tłuszczu wrzucić frytki. Dzięki temu będą się ,,gotowały

Wilk Syty
Frytki z piekarnika 118

oleju oraz doprawiamy według uznania. My posypałyśmy solą ziołową, znaczną ilością słodkiej papryki i oregano. Mieszamy intensywnie aby wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki rozkładamy dość równomiernie. Jeśli nie mieszczą nam się na jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut(...)grzanie góra i dół). W między czasie możemy delikatnie przemieszać nasze frytki. Po tym czasie włączamy termoobieg, żeby się zarumieniły. Wyciągamy jak nabiorą ładnego złotego koloru (u nas to było 5 minut, przy pieczeniu z dwoma blachami). Podajemy na ciepło np. z sosem czonskowym lub ketchupem

Kolizje Smaków