kryzysem Francja - NATO, a ostatnia awantura na Bliskim Wschodzie wcale tego nie poprawiła. Tym bardziej danie zasługujące na uwagę. Składniki: - bułka - ziemniaki - jakaś parówka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i smażymy na oleju. Parówkę kładziemy na frytki, żeby się podgrzała. Dzięki temu nie musimy uruchamiać dodatkowego garnka. Bułkę przekrajamy, kładziemy do środka frytki a na nie parówkę. Podobno frytki najlepiej smakują w komplecie tzw. świętej trójcy. Z belgijskim piwem i majonezem. Piwo sobie przywiozłem, a majonezu nie dałem do przepisu, bo drogi :) Wiem, że ładnie, ale woda potrafi tam się podnieść od stanu najniższego nawet o 15 m. Także radzę szybko się zmywać, tym bardziej, że licznik na parkingu
Kryzysowa Książka KucharskaFrytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony. Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem(...)świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę: 2-3 okrągłe cukinie 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 1 jajko Wykonanie: cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe(...)opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i tradycyjnie smażone były na łoju wołowym. Dziś frytki belgijskie znane są na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością. Jednak aby domowe frytki były idealne, należy zastosować kilka prostych […] Artykuł 13 lipca Dniem Frytek
PysiaGotuje.plKochane fryteczki przygotujcie mi rodzice. Tak dzieci uwielbiają frytki. To na nich zbudowano niejedno światowe imperium fast foodowe. Ale serwowane tam frytki nie mają dobrocznynnego wpływu na nasze zdrowie. To The post Dietetyczne frytki. Domowe frytki z piekarnika. appeared first on MODA
MODA NA BIOKochane fryteczki przygotujcie mi rodzice. Tak dzieci uwielbiają frytki. To na nich zbudowano niejedno światowe imperium fast foodowe. Ale serwowane tam frytki nie mają dobrocznynnego wpływu na nasze zdrowie. To The post Dietetyczne frytki. Domowe frytki z piekarnika. appeared first on MODA
MODA NA BIObelgijski wymagają nieco więcej czasu, ale warto się poświęcić :) Dzięki dwukrotnemu smażeniu i uprzednim moczeniu w gorącej wodzie z dodatkiem cukru uzyskamy chrupiące z wierzchu i miękkie w środku frytki. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiły się już dawno temu. Belgowie głoszą, że pewnej mroźnej zimy zamarzła rzeka, która dawała pożywienie okolicznym mieszkańcom. Zdesperowani ludzie, którym pozostały jedynie(...)moim przypadku ;) Składniki: 1 kg ziemniaków woda olej 1 łyżka cukru Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze słupki. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i wrzucić do nich frytki. Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i dokładnie wysuszyć. Olej mocno rozgrzać w garnku. Frytki przełożyć na sitko, następnie zanurzyć w oleju, poczekać
zadanie-gotowanieKochane fryteczki przygotujcie mi rodzice. Tak dzieci uwielbiają frytki. To na nich zbudowano niejedno światowe imperium fast foodowe. Ale serwowane tam frytki nie mają... The post Dietetyczne frytki. Domowe frytki z piekarnika. appeared first on MODA
MODA NA BIOZiemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki musza być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie frytki zrobione w domowym zaciszu są o niebo lepsze niż jakiekolwiek frytki, które jemy w słynnych fast foodach. Składniki: 1 kg ziemniaków Olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania(...)gotujemy przez ok. 3 minuty. Ziemniaki musimy tylko delikatnie obgotować a nie rozgotować. Następnie ziemniaki przecedzamy i pozostawiamy do odsączenia się wody. W głębokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Frytki smażymy partiami na złoty kolor. Zarumienione frytki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy solą przed podaniem. Domowe frytki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebyłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się na taką ucztę? ;) * SKŁADNIKI na 12 bułeczek (6 porcji) Szarpana wieprzowina: 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 2 białe cebule(...)przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i łączymy z kapustą na chwilę przed podaniem. Frytki z pietruszki Pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Umieszczamy ją w misce razem z przyprawami (papryka, tymianek, sól), miodem i olejem. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na blachę
Food Squarekwadraty". Pieczarki obieramy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki. Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego) - mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce i wykładamy papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku(...)wszystko zależy od piekarnika. Szaszłyki należy obrócić co jakiś czas...3-4 razy. Danie podajemy z ulubioną surówką lub sosem na bazie jogurtu naturalnego...jeżeli ma być dietetycznie. Frytki możemy troszkę posolić. PS. Bataty w wersji frytek nie są tak chrupiące jak ze zwykłych ziemniaków. Aby przyśpieszyć przygotowanie
Alutka-Gotujeszczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić, żeby nie były to "zwykłe" frytki? Posłużyć się batatami! Bardzo lubię frytki z selera, marchewki, dyni, można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi(...)mają być długie, czy krótkie - zależy od Was. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paseczki rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Jeżeli mamy oliwę w spray'u - spryskujemy nią frytki i następnie posypujemy mieszanką przypraw (dobrze wcześniej wymieszać je w miseczce). Jeżeli mamy oliwę w butelce, do miseczki wlewamy oliwę i mieszamy z przyprawami, a następnie rozprowadzamy po frytkach
Be Fit Be Strongdorosłych. Prosty fast food, który uzależnia jak mało co, a to przecież tylko kawałek ziemniaka, który zwykle smażony w głębokim tłuszczu zyskuje chrupkość i miękkość zarazem. Ja czasami przygotowuje frytki w piekarniku, tak sobie myślę, że jest to ich nieco zdrowsza wersja. Potrzebujemy: ziemniaki olej rzepakowy Przyprawa do ziemniaków i frytek, u mnie od Przyprawy Premium(...)mrożonych, żaden problem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a później w słupki. Na blachę od piekarnika wykładamy papier do pieczenia, smarujemy go nieco olejem i wysypujemy nasze frytki. Frytki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Piekarnik musi być rozgrzany do 200°C. Skomentuj
MamaOskarkamogę bo w końcu do najzdrowszych nie należą ale czasem ulegam. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała choć troszkę ich "uzdrowić". Przedstawiam więc bajecznie prosty przepis na frytki z pieca. Ja wykonałam dwie wersje: z ziemniaków i z topinambura (w ramach utylizacji topinambura który dostałam od kolegi). Frytki z topinambura są słodsze (słodsze niż topinambur(...)nabierając na przemian. Składniki: topinambur i ziemniaki w ilości dowolnej Wykonanie: Topinambur i ziemniaki obieramy. Topinambur zwyczajowo zanurzamy na chwilę w wodzie z cytryną aby nie ściemniał. Kroimy frytki które wrzucamy do dwóch misek (jedna na ziemiaczane jedna na topinamburowe). Do każdej z misek dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli i mieszamy wszystko smarując frytki. Piec
Lubczyk i Waniliagrilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek(...)być odpowiednio krótszy. Kapustę umyć i zszatkować, doprawić solą pieprzem, cukrem, olejem i octem winnym. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na talerz wyłożyć frytki, mięso i sałatkę. Posolić frytki bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujewpis z cyklu Poniedziałkowy "fit". Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki(...)łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki