wręcz banalny. Ale nie wszyscy wiedzą, że o wiele zdrowiej można zrobić frytki z piekarnika, nie unurzane w litrach oleju, nie ociekające i tłuste. przygotowanie domowych pieczonych frytek zajmuje niewiele, a ile radości daje, kiedy małe rączki łapczywie wybierają z talerza chrupiące kąski :) DOMOWE PIECZONE FRYTKI Składniki: 1 kg dobrych ziemniaków 1 łyżka oleju(...)ziemniaki umieszczamy w dużej misce, polewamy olejem, mielimy świeżo mielonym pieprzem i oprószamy mielona słodką papryką. Bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby olej z przyprawami dokładnie pokrył frytki. Frytki wysypujemy na blachę i rozkładamy jedną warstwę, starając się zachować odstępy. Pieczemy ok 30 minut, w połowie mieszamy całość. Po wyjęciu z piekarnika solimy solą morską. Najlepiej smakują
Naturalna Kuchniaszczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić, żeby nie były to "zwykłe" frytki? Posłużyć się batatami! Bardzo lubię frytki z selera, marchewki, dyni, można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi(...)mają być długie, czy krótkie - zależy od Was. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paseczki rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Jeżeli mamy oliwę w spray'u - spryskujemy nią frytki i następnie posypujemy mieszanką przypraw (dobrze wcześniej wymieszać je w miseczce). Jeżeli mamy oliwę w butelce, do miseczki wlewamy oliwę i mieszamy z przyprawami, a następnie rozprowadzamy po frytkach
Be Fit Be Strongdorosłych. Prosty fast food, który uzależnia jak mało co, a to przecież tylko kawałek ziemniaka, który zwykle smażony w głębokim tłuszczu zyskuje chrupkość i miękkość zarazem. Ja czasami przygotowuje frytki w piekarniku, tak sobie myślę, że jest to ich nieco zdrowsza wersja. Potrzebujemy: ziemniaki olej rzepakowy Przyprawa do ziemniaków i frytek, u mnie od Przyprawy Premium(...)mrożonych, żaden problem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a później w słupki. Na blachę od piekarnika wykładamy papier do pieczenia, smarujemy go nieco olejem i wysypujemy nasze frytki. Frytki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Piekarnik musi być rozgrzany do 200°C. Skomentuj
MamaOskarkamogę bo w końcu do najzdrowszych nie należą ale czasem ulegam. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała choć troszkę ich "uzdrowić". Przedstawiam więc bajecznie prosty przepis na frytki z pieca. Ja wykonałam dwie wersje: z ziemniaków i z topinambura (w ramach utylizacji topinambura który dostałam od kolegi). Frytki z topinambura są słodsze (słodsze niż topinambur(...)nabierając na przemian. Składniki: topinambur i ziemniaki w ilości dowolnej Wykonanie: Topinambur i ziemniaki obieramy. Topinambur zwyczajowo zanurzamy na chwilę w wodzie z cytryną aby nie ściemniał. Kroimy frytki które wrzucamy do dwóch misek (jedna na ziemiaczane jedna na topinamburowe). Do każdej z misek dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli i mieszamy wszystko smarując frytki. Piec
Lubczyk i Waniliagrilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek(...)być odpowiednio krótszy. Kapustę umyć i zszatkować, doprawić solą pieprzem, cukrem, olejem i octem winnym. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na talerz wyłożyć frytki, mięso i sałatkę. Posolić frytki bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujewpis z cyklu Poniedziałkowy "fit". Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki(...)łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitłustym czwartu pozostały wspomnienia.Mimo tego miałam kolosalna zachciankę. Na frytki. Ostatnio frytki jadłam w tamtym roku ,chyba na wakacjach, albo i wcześniej! To mogę sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX(...)FOOD ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD Najpierw umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie
Z Kuchni Do Kuchniorphan; font-size:12.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Seler po mojemu Frytki, frytki, frytki. Wszyscy je uwielbiają – ja również ;) Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki(...)selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 20-25 minut. Obserwujmy
Sajkofanka smakufrytek :) 4-5 ziemniaków obieramy i kroimy w słupki - gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy(...)stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych. Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu i nasze restauracyjne danie jest gotowe :) Nie pozostaje nam nic innego, jak zasiąść do stołu... Smacznego
Lawendowe Niebomiseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut. W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki. Kawałeczki sera obtaczam w bułce tartej i układam na posmarowanej olejem blaszce i pakuję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Słodkie frytki wrzucam na głęboki mocno rozgrzany(...)olej na 2-3 minut. Następnie wyciągam je i wrzucam na druszlak wyłózony papierowymi ręcznikami aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane frytki wkładam na drugiej blaszce do piekarnika - zwiększam temperaturę do 200 stopni i włączam termoobieg. Pozostawiam w piekarniku około 10 minut. W czasie pieczenia nugettsy obracam kilka razy a frytki mieszam aby wszystko równomiernie
Magiczna kuchnia Dariisłonecznikowego lub rzepakowego) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pominąć główka czosnku opcjonalnie 1 łyżka cukru sól przygotowanie Czosnek podzielić na pojedyncze ząbki. Obrane ziemniaki pokroić tak jak frytki lub w ósemki. Przełożyć ziemniaki do miski, zalać zimną wodą, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Wylać wodę, wypłukać ziemniaki pod bieżącą(...)przekroić na pół, następnie potrzeć kilka razy połówki przekrojoną stroną o siebie. Jeśli będą się sklejać, oznacza to, że ziemniaki mają dużo skrobi. Uwagi: moje frytki piekły się dłużej bo ok 50 minut. Pod koniec, na ostatnie 15 minut, włączyłam grill z funkcją termoobiegu, miałam nadzieję ,że skórka zrobi się trochę bardziej chrupiąca. Była
Stare Gary. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 4 marchewki 2 łyżki oleju Przyprawy: oregano, bazylia(...)frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy marchewki i pieczemy w temp 210 stopni (grzanie góra
Kolizje Smakówrozpadała się, chociaż można jeszcze popracować nad jej jakością. Wołowina była średnio wysmażona, co bardzo nas ucieszyło. Do tego każdy zestaw zawierał frytki i surówką Coleslaw. Frytki takie sobie, pewnie z mrożonki, ale surówka świetna, podejrzewam, że najlepsza jaką dodają do burgerów w Lublinie. Stosunek ceny do jakości bardzo na plus. Dodatki świeże, dzięki czemu burgery(...)wyboru w obniżonej cenie był zestaw dla dwóch osób składający się z żeberek Southern Baby Back Ribs z frytkami lub steków z karkówki w marynacie teriyaki z frytkami. My zdecydowaliśmy się na to i to. Za zestaw zapłaciliśmy 33,99 zł. W normalnej cenie w lokalu to odpowiednio 24 zł i 22 zł. Wieczór był chłodny
Pasja Smakudomu jest przydatne ..niektórzy narzekają, że do frytkownicy potrzeba dość sporej ilości oleju..to fakt...do tej akurat trzeba 3 litry [ to zależy od pojemności frytkownicy]..ale przecież frytki smaży się w głębokim oleju.. Frytkownica jest prosta w obsłudze...są dwie lampki kontrolne..sygnalizujące włączenie i ogrzewanie oleju do odpowiedniej temperatury, którą można ustawić za pomocą specjalnego(...)problemu można wymienić na nowy.Koszyk do frytek ma specjalną rączkę , która się nie nagrzewa..koszyk możemy bez problemu wyjąć i zaczepić na obudowie , aby tłuszcz z frytek ociekł.. We frytkownicy można smażyć nie tylko frytki..ale ja do tej pory smażyłam tylko ziemniaki ..w różnej postaci..i za każdym razem smażenie odbywało się
Moje domowe kucharzeniezostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju nie żałujemy). Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu smażymy 15 min (bez mieszania!). Dopiero po 15 min delikatnie przewracamy frytki, dorzucamy nieobrane ząbki czosnku. Smażymy jeszcze ok 5-10 min. Na koniec dodajemy świeże zioła. Odcedzamy frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską(...)trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek, pomidor, cebula, drugi kotlet, plasterek sera
Brzuszki Łakomczuszki