frytki - 2719 przepisów (strona:20/182)

Łosoś pieczony z frytkami i sałatą! 197

Przepyszny łosoś pieczony w foli, podany z frytkami pieczonymi w piekarniku z bukietem sałat. Pyszny pomysł na obiad, niemalże wakacyjny! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 garście frytek mrożonych (lub możesz sama pokroić ziemniaki na słupki) - 2 szt dzwonka z łososia (najlepiej dziki) - oliwa z oliwek - bukiet ulubionych sałat dresing do sałaty: - 3 łyżki oliwy z oliwek - łyżka miodu(...)temp. 220 stopni C, przez 13 -15 minut. Ryba będzie upieczona i soczysta. Idealna! Frytki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 240 stopni C przez 20 minut. Frytki dobrze jest skropić oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i chili. Pycha! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego Dnia !!!! ps. wreszcie słońceeeeeeeeeee

SMYKWKUCHNI
Frytki z topinambura 201

Już od jakiegoś czasu eksperymentuję z topinamburem i stwierdzam, że to warzywo najlepiej smakuję mi w wersji frytek(...)duszony ma maśle (przepis tutaj ). Frytki są lekko słodkawe i smakują inaczej niż ziemniaczane uważam nawet, że są smaczniejsze, chociaż skórka nie zrobi się chrupiąca. Aby zrobić frytki należy t opinambury obrać ze skórki, pokroić w słupki i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Frytek z topinambura nie trzeba solić, gdyż mają już swój

Jadło i czytadło
Frytki z dyni 172

natrzeć dyniowe słupki i wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc  jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego

Gosia gotuje
Amerykański studencki obiad 193

mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno brązowy kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie z przepisem z opakowania (polecam je również przygotować według przepisu na frytki belgijskie dostępnego w dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy(...)kładziemy na nie po plasterku sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby bułka zrobiła się lekko chrupka a ser się stopił. Podajemy z ketchupem i wcześniej przygotowanymi frytkami. Zdaje sobie sprawę że taki obiad nie powala ani ceną ani czasem przygotowania ale jest smaczny więc pomyślałem że wrzucę. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Frytki z pietruszki 206

korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blachę i wkładamy(...)minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji

Zawsze głodna!
Okoń morski pieczony w cytrynie z sałatką z mango 229

smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję dzisiaj morskiego okonia upieczonego z cytrynami w aromatycznych przyprawach, podanego z sałatką z mango i frytkami. Żeby było całkiem fit można zrezygnować z frytek - ja za bardzo lubię je do ryby. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich okoni morskich, 3 cytryn, 1 dużego(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu i 1 łyżkę oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszałem całość. Przygotowałem też frytki. Kiedy ryba była już gotowa na talerzu ułożyłem porcję frytek, kiść pomidorów koktajlowych, które zapiekały się razem z rybą, jednego okonia, na którym ułożyłem 2 podpieczone plasterki cytryny i odrobinę sałatki z mango. Polecam

Wyprawy kulinarne
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 247

owsiane 50 g, Oliwa do smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem  i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą(...)pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec   40 minut, w 90 stopniach. Podzielić na porcje, zapakować do lunch boox z kilkoma owocami

SzczyptaSmaQ
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 282

skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 190 stopni i smażyłem frytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się(...)dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio na stół.  Na talerze wyłożyłem sałatkę, frytki i upieczone kebaby. Talerze udekorowałem pomidorami koktajlowymi. Całość podałem razem z wcześniej przygotowanymi sosami i napojem

Wyprawy kulinarne
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 157

mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα) Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros(...)szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem.  Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt

Chilli Czosnek i Oliwa
Banjaluka i ja 225

panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny rarytas to polędwica wołowa z ajwarowym masłem, grillowanymi warzywami, karmelizowanym czosnkiem, sałatką szopską, kolbą kukurydzy, frytki z serem szopskim, ajwarem(...)tzatzikami i jogurtem bałkańskim. Przestępstwem byłoby nie spróbować ;) Polędwica medium rare, niesamowicie soczysta. Uwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego ajwarowego masełka i grillowanych warzyw - idealny do steka. Frytki chrupiące i odpowiednio słone, porcja wystarczająca do ogromnej porcji mięsa. Zdecydowanie na tak! Trzecia potrawa to Falafel, czyli kuleczki z przyprawionej ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami

Sajkofanka smaku
Fish and chips 157

mnie tilapia  * sok z połowy cytryny  * 2 jajka * pół szklanki wody  * szklanka mąki pełnoziarnistej  * pół szklanki bułki tartej  * sól , pieprz czarny świeżo mielony  * frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla  Przygotowanie : Z mąki, wody i jajek przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obtoczyć(...)cieście oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Usmażyć frytki, posolić. Całość podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Frytki z batatów 176

Lekkie, pyszne i z chrupiącą skórką - frytki z batatów bez smażenia w tłuszczu, a z piekarnika. Cudowna alternatywa dla standardowych frytek. Składniki: 1kg batatów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)morskiej 2 łyżeczki rozmarynu Bataty dokładnie myjemy, tniemy w łódki lub słupki. W misce umieszczamy pokrojone frytki, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by obtoczyć każdą frytkę. Przygotowane bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy przez 20-25minut. Po upieczeniu zostawiamy je na 5-7 minut

Gotowanie i blogowanie
Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne 209

natki pietruszki 3-4 łyżki creme fraiche SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek, Frytki układamy na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 167

podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić od kości.   Bataty obierz ze skórki. Pokrój w grubsze frytki, przełóż do miski. Polej oliwą, posyp pozostałymi przyprawami i posiekanym czosnkiem (nie musisz go nawet obierać z łupin), wymieszaj. Tak przygotowane bataty ułóż(...)zupę, sznycle i pieczone udka. Jeżeli nie chcesz się bawić w rozbieranie mięsa, moja dzisiejsza propozycja będzie dla Ciebie idealna. Proponuję podać go z pieczonymi frytkami z batata i gotowanym brokułem. Sos wybrałem mocno czosnkowy (uwielbiam czosnek :-), pomidorowy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku. Taki własnie jest sos do kurczaka

kuron.com.pl
Szybka shoarma z uda indyka do frytek 139

Szybka shoarma z uda indyka do frytek W tygodniu zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu, na wydziwianie w kuchni . Najlepsze są ,najłatwiejsze i sprawdzone przepisy . Takie właśnie jak shoarma. Niby przepis z kuchni arabskiej , a jaki poręczny i popularny . Każdy z domowników , szczególnie moi chłopcy po ciężkim dniu w szkole , chcą po prostu zjeść . Smacznie i obficie , żeby(...)mięso , polewamy sosem czosnkowym , ketchupem . Dodajemy pokrojoną cebulę i ogórka . Serwujemy na gorąco z frytkami . Pychota Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybka shoarma z uda indyka do frytek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania