konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek, a co! W dużej misce wymieszałem dwie łyżki oliwy z łyżką suszonego
Right Behind The Kitchensię czuć pełni czy ociężali. Frytki lubi chyba każdy, nie każdy jednak może je jeść. Czasami zdrowie nie pozwala, czasami dieta. Przekonałam się jednak, że można przygotować frytki w trochę inny sposób niż smażenie w głębokim tłuszczu. Też są pyszne (dla mnie znacznie pyszniejsze) niż te tradycyjne. Dużym plusem jest możliwość przyprawienia ich ulubionymi ziołami, które(...)ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty , marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki. Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia - idealnie sprawdza się do takich zadań. Pokrojone warzywa przesmarujcie niewielką ilością oleju . Ja nalewam go odrobinę
Codzienna kuchnia niecodziennabataty - por - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość zamykamy folią aluminiową. Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni(...)Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu! ;-))) Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce RYBY
SMYKWKUCHNIokoło 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny 90 g 3-4 łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe lub kupne Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami(...)folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut. W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę *. Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem i polać nim miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać. Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika
Słodkie okruszkibrokułem i selerowymi frytkami, które ostatnio są hitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :) Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera danie dla 3 osób Składniki: 3 filety z kurczaka 50 g Newelli naturalnej 6-7 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii pieprz 1 średni seler papryka(...)naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze
FitKotbyła soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak(...)składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C. FRYTKI PIECZONE: - gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki Układamy na pergaminie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na złoty kolor około 35 minut w temp. 220 stopni
SMYKWKUCHNIostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym(...)każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach - obtoczone kawałki układamy na blaszce - pieczemy 20 minut w 200 stopniach Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione z wierzchu, lekko chrupiące ale mięciutkie w środku. Cena
Pora na pora i pomidorauproszczona wersja najlepszego dania pod słońcem. Frytki - esencja ziemniaczanego smaku. Jak nie ma w domu weny na gotowanie - są frytki. Jak przygotowujemy mięsko - podajemy z frytkami i wszyscy się cieszą. Wiadomo, że nie codziennie, a im rzadziej tym zdrowiej i lepiej smakują. Tym razem postanowiliśmy przygotować je niby - po belgijsku, czyli po naszemu. Składniki(...)jeszcze twarde wyjmujemy i kroimy na frytki.Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy do rumianości. Procedura prostsza i skrócona w porównaniu do tradycyjnej - z Belgii, ale dla walorów frytek bardzo korzystna: w środku mięciutkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Polecam
Kuchnia po mojemutosty Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI: ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się) sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych) sól, olej Umyte(...)ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy startym serem i polewamy zrobionym zgodnie z instrukcją sosem Poutine. Mniam.. Enjoy
MarciochaKucharzyPrzepyszny łosoś pieczony w foli, podany z frytkami pieczonymi w piekarniku z bukietem sałat. Pyszny pomysł na obiad, niemalże wakacyjny! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 garście frytek mrożonych (lub możesz sama pokroić ziemniaki na słupki) - 2 szt dzwonka z łososia (najlepiej dziki) - oliwa z oliwek - bukiet ulubionych sałat dresing do sałaty: - 3 łyżki oliwy z oliwek - łyżka miodu(...)temp. 220 stopni C, przez 13 -15 minut. Ryba będzie upieczona i soczysta. Idealna! Frytki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 240 stopni C przez 20 minut. Frytki dobrze jest skropić oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i chili. Pycha! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego Dnia !!!! ps. wreszcie słońceeeeeeeeeee
SMYKWKUCHNIJuż od jakiegoś czasu eksperymentuję z topinamburem i stwierdzam, że to warzywo najlepiej smakuję mi w wersji frytek(...)duszony ma maśle (przepis tutaj ). Frytki są lekko słodkawe i smakują inaczej niż ziemniaczane uważam nawet, że są smaczniejsze, chociaż skórka nie zrobi się chrupiąca. Aby zrobić frytki należy t opinambury obrać ze skórki, pokroić w słupki i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Frytek z topinambura nie trzeba solić, gdyż mają już swój
Jadło i czytadłonatrzeć dyniowe słupki i wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego
Gosia gotujemięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno brązowy kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie z przepisem z opakowania (polecam je również przygotować według przepisu na frytki belgijskie dostępnego w dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy(...)kładziemy na nie po plasterku sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby bułka zrobiła się lekko chrupka a ser się stopił. Podajemy z ketchupem i wcześniej przygotowanymi frytkami. Zdaje sobie sprawę że taki obiad nie powala ani ceną ani czasem przygotowania ale jest smaczny więc pomyślałem że wrzucę. Koszt
Tanie przepisy studenckiekorzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blachę i wkładamy(...)minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji
Zawsze głodna!smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję dzisiaj morskiego okonia upieczonego z cytrynami w aromatycznych przyprawach, podanego z sałatką z mango i frytkami. Żeby było całkiem fit można zrezygnować z frytek - ja za bardzo lubię je do ryby. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich okoni morskich, 3 cytryn, 1 dużego(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu i 1 łyżkę oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszałem całość. Przygotowałem też frytki. Kiedy ryba była już gotowa na talerzu ułożyłem porcję frytek, kiść pomidorów koktajlowych, które zapiekały się razem z rybą, jednego okonia, na którym ułożyłem 2 podpieczone plasterki cytryny i odrobinę sałatki z mango. Polecam
Wyprawy kulinarne