stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje w menu są „fit”. Świetnym przykładem(...) z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły
BlendmanDziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację. Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak(...)grubości 0,5 cm x 0,5 cm. Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami. Blachę wyłóż papierem pergaminowym i przełóż na nią frytki, piecz w rozgrzanym piekarniku 190 C termoobieg przez ok 20-25 min. Sprawdź przed wyciągnięciem czy frytki są upieczone. Mogą potrzebować jeszcze
Niezły Młynekwłaściciel, tylko na mnie popatrzył i zniknął na zapleczu. Po chwili przyszedł z podgrzanym talerzem, a na nim była wielka, ciepła, chrupiąca bułka z … frytkami! Gorące frytki rozpuściły masło, którym była posmarowana bułka. To było przepyszne! Kojące jedzenie dodające sił i poprawiające nastrój, jakie pamięta się z babcinego domu. Nigdy przedtem, ani nigdy potem czegoś(...)takiego nie jadłam. Bułki z frytkami nie robiłam w domu, lecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam
Posadzone i zjedzoneporcje) Składniki: 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry 2 duże jajka 1-2 szklanki bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura z żurawiny i frytki do podania Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność(...)zamrażarki na 10 minut. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia. Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami. Smacznego! English version Fried cheese (2 servings) Ingredients: 250 g gouda cheese, divided lengthwise into 2 thick slices 2 large eggs 1-2 cups bread crumbs
karmelowywytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem
Mała CukierenkaTakie frytki to świetna alternatywa - dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. W smaku niczego im nie brakuje i są równie chrupiące. Przyprawy można dodać(...)własnego gustu. 6 dużych ziemniaków Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 papryki ostrej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 50 ml oleju Obrane ziemniaki pokroić w słupki - tak jak na frytki i podgotować 2 minuty w osolonej wodzie (czas należy liczyć od momentu zagotowania się wody). W miseczce wymieszać olej z przyprawami. Mieszanką natrzeć odcedzone i osuszone frytki
Di gotujesubstancji zagęszczających. Ma kremową konsystencję. Dodatkowym atutem jest fakt, że w ketchupie Premium Classic cukier biały został zamieniony na nierafinowany cukier z trzciny cukrowej. Ketchup idealnie smakuje z mięsem, frytkami, w sałatkach czy na kanapce. Składniki: 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka(...)mnie Develey ) 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka pieprz Do obtoczenia: 9 łyżek mąki kukurydzianej 9 łyżek maki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia propozycja podania: ketchup premium classic Develey , frytki, ulubiona surówka/ki Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę – powinny być na jeden/dwa gryzy. Do miski dodajemy obie mąki (po 3 czubate łyżki
Słodkie okruszkimrożonego bobu (400g) 2 łyżki nasion chia* (jako substytut jajek) 2 ząbki czosnku 100 g świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego Przygotowanie: KROK 1: Zaczynamy od gotowania bobu. Do wrzącej, delikatnie osolonej wody wrzucamy(...)mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut. KROK 2: Nasionka chia zalewamy 6-oma łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. KROK 3: Przygotowujemy frytki z marchewki. Myjemy, obieramy i kroimy w grubsze paski. Doprawiamy do smaku. KROK 4: Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy dwa drobno starte/pokrojone
Kuchnia Elliesmaczne, to mają piękny kolor. Dziś zapraszam na pieczone frytki z batatów z dodatkiem rozmarynu i kuminu. Pyszny dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g batatów gruba sól morska oliwa z oliwek 2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Bataty obieramy(...)skórki. Kroimy je w grube frytki ok. 1 x 1cm. Bataty wrzucamy do miski skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, dodajemy kumin i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty wykładamy na blaszkę, posypujemy igiełkami rozmarynu i pieczemy około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Frytki z cukinii są pyszną przekąską i doskonałą alternatywą dla tych ziemniaczanych. Idealnie smakują w wersji solo oraz jako dodatek do obiadu. Serowa panierka jest po prostu cudowna i idealnie komponuje się(...)cukinią. 1 cukinia sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna 2 łyżki startego parmezanu 2 jajka bułka tarta Ponadto: olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w słupki (wielkości frytek). Całość oprószyć solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać, a bułkę tartą połączyć z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Frytki z cukinii panierować kolejno w mące
Di gotujeBataty - moja alternatywa dla frytek:) Mają słodkawy smak, dlatego najlepiej smakują w towarzystwie ostrego sosu np. czosnkowego. Pieką się szybko, a finalnie są bardziej miękkie niż frytki(...)otrzebujemy: (porcja na 3 osoby) 1 większy batat kilka łyżek oliwy sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży lub ulubione przyprawy i zioła Batata kroimy w większe frytki. Wkładamy do miseczki,skrapiamy oliwą, mieszamy aby tłuszcz równo się rozprowadził. Przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Lekko solimy , pieprzymy, posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni . (sprawdzamy
WYSPA SZCZĘSLIWApapryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki na frytki i składniki na ulubione surówki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy i dokładnie je mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę (najważniejsze(...)oblepiły każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i smażymy na oleju. Usmażone mięso podajemy z frytkami i ulubioną surówką (lub całym zestawem surówek). Tak przygotowane mięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Smacznego * Przepis własny. Jest to moja wersja popularnej potrawy
Słodkie okruszkimajonezu 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku Sos II: 3 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu pikantnego 20 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy(...)Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieNiedawno naszła mnie dziwna ochota na ziemniaki, w formie frytek. Jednak nie takie dostępne w restauracjach tzw. szybkiej obsługi i wszelkich fast-food'ach. Ostatni raz jadłam takowe, o ile dobrze pamiętam w okresie mojego dzieciństwa, czyli dobrych kilka/kilkanaście lat temu. Nie trzeba chyba przypominać, że takowe są produktem wysokoprzetworzonym i wysokokaloryczny, ciężkostrawnym i nic dobrego(...)dodatkiem dobrej jakości ketchupu czy domowego sosu. Zapraszam! :-) Składniki: dowolna ilość ziemniaków sól morska i pieprz lub ulubione przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki obierz, oczyść i pokrój w kształt frytek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 15-20 minut
Zdrowie na języku :Pkurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć(...)szaszłyków, na przemian mięso i warzywa. Bataty obrać, umyć i pokroić w paski. Dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw
zadanie-gotowanie