frytki - 2719 przepisów (strona:19/182)

Odtłuszczone frytki z ziemniaków 284

mnie jakieś przeziębienie, ale mam nadzieje, że rozprawię się z nim jak najszybciej. Dzisiaj, chciałabym podrzucić Wam przepis na frytki z ziemniaków. Jestem ogromną fanką ziemniaków i frytek, dlatego wolę przygotowywać je w swojej, zdrowszej i odtłuszczonej wersji niż zajadać się tymi ociekającymi tłuszczem, bądź kupowanymi w sklepie mrożonkami (na pewno nie wyglądałabym tak jak teraz(...)jeśli nie rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka silikonowego, bądź skrapiamy. Posypujemy mieszanką przypraw. Pieczemy w 200 stopniach przez 35-45 minut. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić, czy wszystkie frytki już się upiekły.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Pieczone frytki z oregano i papryką 188

Duża porcja smażonych frytek to ponad 400 kcal... do tego cola, bułka z popularnej restauracji i dzienne zapotrzebowanie(...)energię wyczerpane, a gdzie tam pyszny deser lodowy? Skoro frytki z baru to takie zło spróbujmy poszukać gdzieś indziej. No dobra, mamy "zdrowego" kurczaczka, jakieś warzywka i frytki - tym razem mrożone. Dalej nic. Nadal ponad 420 kcal... jeśli też macie ten problem to zapraszam do wypróbowania frytek pieczonych w piekarniku, z dodatkiem oregano

Chocolate Muffin Blog
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 185

głębokim, wrzącym tłuszczu i stąd frytownica. Natomiast frytkownica wzięła swą nazwę od frytki, gdyż jest urządzeniem do wyrobu tychże, a zatem jest i frytownicą zarazem, ponieważ frytki smaży się właśnie taką metodą. Obsługa jest banalnie prosta; Główny pojemnik napełniamy olejem, ustawiamy termostat na odpowiedni czas i temperaturę w zależności od produktu, jaki chcemy przyrządzić, po czym(...)umieszczamy go w specjalnym drucianym koszyczku, który znajduje się w wyposażeniu każdej frytkownicy. Następnie cały koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe

WojnaNaSmaki.pl
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 186

wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut(...)połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 188

łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek Dodatkowo: 2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki garść rukoli 65g mozzarelli (około 1/2 kulki) Przygotowanie: Tortille(...)pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Viol à , pasta gotowa ! Frytki z batatów: Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy na papierze do pieczenia i przyprawiamy. Pieczemy około 30- 40 minut w 190*C. Całość

Moja Micha
Egipska shoarma drobiowa 278

klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry(...)godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso przez 5 minut na maksymalnym ogniu, często mieszając. Przygotowałem frytki. Na talerze wyłożyłem frytki, mięso i odrobinę surówki. Mięso delikatnie polałem sosami

Wyprawy kulinarne
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 152

dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego

MyCookBook.pl
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 162

konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami.  Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek, a co! W dużej misce wymieszałem dwie łyżki oliwy z łyżką suszonego

Right Behind The Kitchen
Pieczone warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem jogurtowym 198

się czuć pełni czy ociężali. Frytki lubi chyba każdy, nie każdy jednak może je jeść. Czasami zdrowie nie pozwala, czasami dieta. Przekonałam się jednak, że można przygotować frytki w trochę inny sposób niż smażenie w głębokim tłuszczu. Też są pyszne (dla mnie znacznie pyszniejsze) niż te tradycyjne. Dużym plusem jest możliwość przyprawienia ich ulubionymi ziołami, które(...)ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty , marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki.  Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia - idealnie sprawdza się do takich zadań. Pokrojone warzywa przesmarujcie niewielką ilością oleju . Ja nalewam go odrobinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 256

bataty - por  - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość zamykamy folią aluminiową. Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni(...)Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu! ;-))) Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce  RYBY

SMYKWKUCHNI
Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą 215

brokułem i selerowymi frytkami, które ostatnio są hitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :) Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera danie dla 3 osób Składniki: 3 filety z kurczaka 50 g Newelli naturalnej 6-7 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii pieprz  1 średni seler papryka(...)naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze

FitKot
Pieczony pstrąg tęczowy. 261

była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak(...)składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C. FRYTKI PIECZONE: - gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki Układamy na pergaminie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na złoty kolor około 35 minut w temp. 220 stopni

SMYKWKUCHNI
Frytki z cukinii z sosem czosnkowym 181

ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów   do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym(...)każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach - obtoczone kawałki układamy na blaszce - pieczemy 20 minut w 200 stopniach Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione z wierzchu, lekko chrupiące ale mięciutkie w środku. Cena

Pora na pora i pomidora
Frytki para-belgijskie w prostym zestawie obiadowym 151

uproszczona wersja najlepszego dania pod słońcem. Frytki - esencja ziemniaczanego smaku. Jak nie ma w domu weny na gotowanie - są frytki. Jak przygotowujemy mięsko - podajemy z frytkami i wszyscy się cieszą. Wiadomo, że nie codziennie, a im rzadziej tym zdrowiej i lepiej smakują. Tym razem postanowiliśmy przygotować je niby - po belgijsku, czyli po naszemu. Składniki(...)jeszcze twarde wyjmujemy i kroimy na frytki.Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy do rumianości. Procedura prostsza i skrócona w porównaniu do tradycyjnej - z Belgii, ale dla walorów frytek bardzo korzystna: w środku mięciutkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Polecam

Kuchnia po mojemu
POUTINE Kanadyjski fast-food 188

tosty   Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI:   ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki  ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się)  sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych) sól, olej Umyte(...)ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy startym serem i polewamy zrobionym zgodnie z instrukcją sosem Poutine. Mniam.. Enjoy

MarciochaKucharzy