frytki - 2719 przepisów (strona:21/182)

Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 202

owsiane 50 g, Oliwa do smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem  i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą(...)pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec   40 minut, w 90 stopniach. Podzielić na porcje, zapakować do lunch boox z kilkoma owocami

SzczyptaSmaQ
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 250

skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 190 stopni i smażyłem frytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się(...)dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio na stół.  Na talerze wyłożyłem sałatkę, frytki i upieczone kebaby. Talerze udekorowałem pomidorami koktajlowymi. Całość podałem razem z wcześniej przygotowanymi sosami i napojem

Wyprawy kulinarne
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα) Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros(...)szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem.  Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt

Chilli Czosnek i Oliwa
Banjaluka i ja 183

panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny rarytas to polędwica wołowa z ajwarowym masłem, grillowanymi warzywami, karmelizowanym czosnkiem, sałatką szopską, kolbą kukurydzy, frytki z serem szopskim, ajwarem(...)tzatzikami i jogurtem bałkańskim. Przestępstwem byłoby nie spróbować ;) Polędwica medium rare, niesamowicie soczysta. Uwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego ajwarowego masełka i grillowanych warzyw - idealny do steka. Frytki chrupiące i odpowiednio słone, porcja wystarczająca do ogromnej porcji mięsa. Zdecydowanie na tak! Trzecia potrawa to Falafel, czyli kuleczki z przyprawionej ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami

Sajkofanka smaku
Fish and chips 120

mnie tilapia  * sok z połowy cytryny  * 2 jajka * pół szklanki wody  * szklanka mąki pełnoziarnistej  * pół szklanki bułki tartej  * sól , pieprz czarny świeżo mielony  * frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla  Przygotowanie : Z mąki, wody i jajek przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obtoczyć(...)cieście oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Usmażyć frytki, posolić. Całość podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Frytki z batatów 124

Lekkie, pyszne i z chrupiącą skórką - frytki z batatów bez smażenia w tłuszczu, a z piekarnika. Cudowna alternatywa dla standardowych frytek. Składniki: 1kg batatów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)morskiej 2 łyżeczki rozmarynu Bataty dokładnie myjemy, tniemy w łódki lub słupki. W misce umieszczamy pokrojone frytki, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by obtoczyć każdą frytkę. Przygotowane bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy przez 20-25minut. Po upieczeniu zostawiamy je na 5-7 minut

Gotowanie i blogowanie
Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne 164

natki pietruszki 3-4 łyżki creme fraiche SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek, Frytki układamy na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 122

podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić od kości.   Bataty obierz ze skórki. Pokrój w grubsze frytki, przełóż do miski. Polej oliwą, posyp pozostałymi przyprawami i posiekanym czosnkiem (nie musisz go nawet obierać z łupin), wymieszaj. Tak przygotowane bataty ułóż(...)zupę, sznycle i pieczone udka. Jeżeli nie chcesz się bawić w rozbieranie mięsa, moja dzisiejsza propozycja będzie dla Ciebie idealna. Proponuję podać go z pieczonymi frytkami z batata i gotowanym brokułem. Sos wybrałem mocno czosnkowy (uwielbiam czosnek :-), pomidorowy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku. Taki własnie jest sos do kurczaka

kuron.com.pl
Szybka shoarma z uda indyka do frytek 96

Szybka shoarma z uda indyka do frytek W tygodniu zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu, na wydziwianie w kuchni . Najlepsze są ,najłatwiejsze i sprawdzone przepisy . Takie właśnie jak shoarma. Niby przepis z kuchni arabskiej , a jaki poręczny i popularny . Każdy z domowników , szczególnie moi chłopcy po ciężkim dniu w szkole , chcą po prostu zjeść . Smacznie i obficie , żeby(...)mięso , polewamy sosem czosnkowym , ketchupem . Dodajemy pokrojoną cebulę i ogórka . Serwujemy na gorąco z frytkami . Pychota Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybka shoarma z uda indyka do frytek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Fit frytki z cukini 245

Cukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska(...)dodatek do dań głównych. Jako, że sama dałam się wciągnąć w trend na zdrowy styl życia i zmieniłam zdecydowanie swoje produkty z których przygotowuję jedzenie - robione przeze mnie frytki z cukinii są robione w wersji fit, ale możemy je robić z np. z parmezanem, a także podając z różnymi dipami.  Składniki (wersja fit): 2 cukinie, 1/2 łyżeczki

Kuchnia Pełna Pasji
Domowe nuggetsy z frytkami 158

chyba jedno z ulubionych dań małych dzieci, ale nie tylko… my dorośli przecież także uwielbiamy pierś z kurczaka w chrupiącej panierce :) Domowe nuggetsy możemy podać z frytkami i zdrową surówką. Ktoś powie…ale to danie nie należy do najbardziej zdrowych. Owszem ma rację, ze względu na sporą zawartość tłuszczu jest dość kaloryczne, ale chyba(...)następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 minut z każdej strony -tak aby nasze nuggetsy były rumiane.   Domowe nuggetsy najlepiej podać z frytkami oraz sosem czosnkowym , albo ketchupem. Smacznego! Post Domowe nuggetsy z frytkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
W biegu: marchewkowe frytki 217

danie gotowe! Zapraszam SKŁADNIKI: 0,5 kg indyka (filet) 3 duże marchewki przyprawy: oregano, rozmaryn, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: FRYTKI MARCHEWKOWE Marchewki kroimy w słupki, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy rozmaryn, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty oliwą i przyprawami. Pieczemy(...)smażymy kilka minut na dużym ogniu, aż zacznie się ścinać. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 10 minut, mieszając raz w połowie tego czasu. Podajemy z frytkami marchewkowymi i na przykład kopytkami. Smacznego

Kuchnia w biegu
Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 196

pizza z wysokimi brzegami, z zagłębieniem w środku, gdzie znajdują się wszystkie składniki oraz kilka burgerów, nie wspominając o przystawkach. To zacznijmy od tych ostatnich – spróbowaliśmy frytek belgijskich. Były podane razem z ketchupem w małym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym słowem frytki POLECAMY . Mieliśmy okazję również spróbować pizzy Chicago Classic(...)sera mozzarella. Zamówiliśmy pizzę w rozmiarze średnim – słyszałem od znajomych opinie, że mała pizza to głównie ciasto. Niestety tutaj już pierwsze wrażenie było trochę popsute, po sposobie podania frytek, spodziewaliśmy się czegoś więcej… pizza podana została na zwykłym białym talerzu. Nie wyglądało to dobrze. Ale mówi się trudno… może smak uratuje całość. I tutaj też

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 169

najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy ze sobą 2-3 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół(...)piekarnika wkładamy blaszkę z pokrojonymi batatami (najlepiej nad naczyniem z podudziami). Pieczemy około 30 min. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, gdy chcemy, aby nasze frytki i podudzia były bardziej chrupiące. Gotowy obiad podajemy z ulubioną sałatką

Kuchnia MagdaLeny
Kotlet szwajcarski babci Basi 195

cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw do lodówki i mocz przez około(...)smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu kotlet na chwilę przekładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. ) Sznycle podawaj z frytkami i brokułami, lub sałatą . Smacznego

Pysznosci Babci Basi

Proponowane wyszukiwania