Opis domowe frytki: Domowe frytki – prawie jak belgijskie. Tylko jak przygotować idealne frytki podobne do tych w znanych sieciach fast food? Polecam ten prosty i szybki przepis. Idealne frytki powinny być chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i aksamitne w środku oraz by nie ociekały tłuszczem. Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin(...)minerałów, dlatego też od czasu do czasu możemy zamienić je w domowe frytki. Musimy pamiętać o tym, że wrzucenie porcji frytek na gorący olej spowoduje gwałtowne obniżenie temperatury oleju. Takie ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków olejem. Smażenie należy rozłożyć na dwie części, krótką oraz drugą dłuższą. Składniki: 1 kg ziemniaków Olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania
CookMagdodatkowo sos z ich bogatej gamy, macie do wyboru między innymi tradycyjny majonez i ketchup, ale też nieco bardziej egzotycznie salsa mango, pepper jam, boczkowy, czy sweet chili mayo. Frytki z chrupiącą salami, serem i szczypiorkiem Frytki z chili con carne i serem (bez szczypiorku bo ktoś nie lubi zielonego ;)) Frytki z pulled pork(...)szczypiorek (mój osobisty faworyt!) Koszt porcji: 7zł mała porcja, 9 zł duża, frytki z dodatkami 12 - 13 zł, sosy: ketchup, majonez darmowy, pozostałe 1-3 zł, dodatki 1- 2,50zł Reasumując: Jeśli jesteście w pobliżu Starego Rynku i macie ochotę coś przekąsić za niewielkie pieniądze wpadajcie do FryDay :) wybierzcie opcje z fajnymi dodatkami i cieszcie się nietypową
Kolizje SmakówSKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków olej rzepakowy sól tymianek Ziemniaki kroimy w plastry ok. 0,5 cm, a następnie w słupki Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub
smacznieinatematOhhhh to było pyszne! potrzebujemy: - kilka pietruszek - kilka marchewek - pół łyżeczki oliwy z oliwek - suszony lubczyk Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pietruszki i marchewki obrać, umyć
Szybko Tanio SmacznieI co z tego, że niezdrowe?Jutro robię powtórkę, tak mi dziś smakowały.Bo taką mam zachciankę i już :)Czytaj więcej »
bistro mamaDo obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu. Składniki: -fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb ) -olej do smażenia -szklanka mąki -szklanka bardzo zimnej
Maminek kulinarnySzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka
Pasje JolkiFast food w wersji fit! :) Składniki: marchew sól himalajska lub morska natka pietruszki oliwa z oliwek Obraną marchewkę kroimy w słupki, natkę pietruszki siekamy drobno.
chwile dla mnieKALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! – PIECZONA JAGNIĘCINA Z DWUKOLOROWYMI FRYTKAMI SPYRO REIGNITED TRILOGY goleń jagnięca w cytrusach i rozmarynie, pikantne frytki z batatów, ziołowe frytki z fioletowych ziemniaków, sos miętowy 2,5h – 26 zł 2 porcje średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska piekarnik papier do pieczenia Składniki Koszt JAGNIĘCINA goleń jagnięca(...)300g) czosnek – 1 duży ząbek sok z połowy cytryny rozmaryn suszony – płaska łyżeczka musztarda sarepska – 1 płaska łyżeczka miód – 1 płaska łyżeczka sól, pieprz FRYTKI batat – 1 szt. (400g) ziemniaki fioletowe – 2 szt. (400g) olej rzepakowy – kilka łyżek chili – 1 łyżeczka natka pietruszki, suszona – 1 łyżka SOS MIĘTOWY majonez
Nerds Kitchenzamiennik frytek, pojawiają się zwykle ziemniaki pieczone. Ale ja dalej szukałam czegoś innego. Tak powstały frytki z selera. Smakują podobnie ale zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki Inaczej, nie znaczy źle w tym wypadku. W każdym razie, nie macie wrażenia, że zjedliście styropian, jak nieraz przy daniach dietetycznych mam. Tutaj można pałaszować zdrowe frytki(...)jakich użyjecie. Ja lubię dodać świeżego koperku, ale tym razem nie miałam go. Oczywiście, zamiast selera możecie użyć np. marchewki. Ogólnie my, zamiast kalorycznego fast foodu, zapraszamy na lekkie frytki z selera, wprost z piekarnika. Jeśli jeszcze zrobicie do tego dania jakiś pyszny sosik, to będzie już poezja {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads
Mieszam w GarnkuCzerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Polecam również przepis na: frytki z piekarnika z tradycyjnych ziemniaków @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z batatów – Składniki: 4 średnie bataty – ok. 1kg pół łyżeczki soli (lub nieco więcej – do smaku) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu
Kulinarne Przebojepapryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego'; document.write(" "); Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej miseczki lub filiżanki(...)wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada
Poezja smakuPrzepis na pyszne złociste frytki, które są chrupiące z zewnątrz a puszyste w środku. Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Złociste frytki Nasze złociste frytki. Składniki : ziemniaki dowolna ilość 3 łyżki miodu na 3 l wody sól olej do smażenia Przygotowanie: Wstawiamy garnek(...) wrzucamy na wrzącą wodę z miodem i gotujemy około 3-4 min. Następnie frytki przelewamy przez cedzak i osuszamy. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i wrzucamy frytki i od razu solimy. Smażyć do złocistego koloru frytki będą chrupkie a wewnątrz puszyste. Dodajemy miód i zalewam wrzącą wodą wtedy nie trzeba czekać
Sprawdzone przepisy kulinarne