się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami. Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki(...)chleb jest naprawdę najłatwiejszy nie tylko z nazwy. Aby się jednak o tym przekonać trzeba go po prostu upiec. Piekłam już niejeden i muszę przyznać, że najłatwiejszy chleb drożdżowy zasługuje na miano jednego z najlepszych. Idealnie porowaty, puszysty, z cienką, delikatną skórką i wilgotnym, zwartym miąższem. Taki chleb kiedyś jadłam, a pochodził z najlepszej piekarni w Świnoujściu. Gorąco polecam. Smacznego
mojewypiekiinietylkojuż wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki(...)dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało koło
Amatorka kuchennaPyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do Wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie(...)gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest
Moja Delicjakażdy z nas wie ciasto drożdżowe najlepsze jest tego samego dnia w którym je piekliśmy. Ja uwielbiam lekko wyschniętą drożdżówkę, ponieważ smaruję ją dżemem alb masłem i w takiej postaci zajadam się nią. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :) Składniki(...)ciasto drożdżowe 250ml śmietanki kremówki 30% 50ml mleka 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Brytfankę posmarować masłem. Drożdżówkę pokroić ułożyć w naczyniu. Truskawki przekroić na pół i ułożyć
Amatorka kuchennaZakwitły pierwsze fiołki. Jest ich jeszcze niewiele, ale już mała wiązanka wystarczy, żeby przygotować te delikatne, drożdżowe bułeczki. W drożdżowych wypiekach często zniechęca mnie to, że trzeba je przygotować dużo wcześniej i czekać aż wyrosną. Owszem, pięknie wyrośnięte brioszki są warte takiego zachodu. ale w moim wiecznym niedoczasie ciężko się do tego zmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem(...)sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 250g mąki 30g miękkiego masła 2 żółtka 5 łyżeczek konfitury fiołkowej (przygotowanej
les mirabellesgórnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał o tej kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco(...)siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam, że jedliśmy te bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka
les mirabellesmacie też tak, że najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze. Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym drożdżowym puchem i smakiem. Do przygotowania około 12-14 drożdżówek 1/2 szklanki(...)powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze na około pół godziny pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto drożdżowe niestety lubi przypalać się od spodu, tak więc ja po 5 minutach pieczenia zawsze wyłączam dolną grzałkę. Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłoDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić
BullioGruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki
Kuchnia BeatyCałość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą(...)rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką
Amatorka kuchennagram mąki żytniej chlebowej typ 720 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850 320 gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką. Zaczyn drożdżowy: 400 gram mąki pszennej typ 650 350 gram wody letniej przegotowanej 6 gram świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zaczyn zakwasowy(...)drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: łyżka zmiażdzonego kminku Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia
Krakowskie smaki AniPolecam mój kolejny przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne drożdżowe bułeczki z ajwarem. Bułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi domowego pieczywa? Jest ktoś taki? Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody(...)napuszenia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut. Smacznego The post Bułeczki drożdżowe z ajwarem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięistnieje coś lepszego niż ciepłe, drożdżowe ciasto, pokryte dużą porcją złocistej kruszonki, wypełniające cały dom swoim nieziemskim aromatem? Otóż tak! Najlepsze z najlepszych jest ciepłe, drożdżowe ciasto, w którego puszystym wnętrzu kryje się pyszna wiśniowa konfitura... Ach, nadal rozpływam się na samą myśl o tym cieście, z którego udało mi się skosztować tylko jeden kawałek... Co mi tam! Pędzę(...)kuchni, upiekę jeszcze jedno... Zawijaniec drożdżowy z wiśniami ciasto: 500g mąki 150g masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 żółtko 50g drożdży szczypta soli + konfitura wiśniowa kruszonka: 70g masła 40g mąki pszennej 40g mąki kukurydzianej 50g cukru Drożdże połączyłam z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżką cukru i 2 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam
Zapiski Młodej ŻonyZnów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka
Moje pyszne gotowanie