drożdżowe - 16813 przepisów (strona:173/1121)

Wino z dzikiej róży 198

miesiące. Dobrze zrobione wino różane ma słodkawy, deserowy smak. Kolor możemy złamać dodając owoce maliny. SKŁADNIKI 10 kg owoców dzikiej róży, 25 wody źródlanej, 10,5 kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego. WYKONANIE Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (7,5 kg cukru rozpuszczonego(...)przegotowanej wodzie). Wrzucić matkę drożdżową, pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnać butlą. Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli i dodać syrop z 3 kg cukru.  Przez pierwszy miesiąc powinno być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st C. Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać

W kuchennym oknie Ewy
We are the... champignons 233

Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;)  Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka,  20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki,  1 szklanka letniej wody,  1 łyżka roztopionego masła,  1 łyżeczka soli,  rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.  Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam

bastalena
Ukoronowanie rozedrganego dnia 329

Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialn e! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje. Od dziś to mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką i resztą składników. Ciasto(...)mlekiem i całość zapiekłam przez 20min. w 180st. Brzuszek- Pępuszek też ma ochotę na kawałek ;) A jeśli nie zjecie całej od razu, można ją pociachać i konsumować jak nadziewane drożdżowe bułeczki

bastalena
Jagodzianki na twarożku 199

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange . Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką

Ala piecze i gotuje
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 202

domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże. Trzeba było je wykorzystać, więc tym razem padło na drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego(...)śmietany. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Na papierze

Ratunku obiad
Słodkie co nieco na niedzielę 258

Dziś proponuję drożdżowe muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może dlatego tak nam smakowały. Gdy na straganie zobaczyłam rabarbar, to wprost nie mogłam mu się oprzeć, a po powrocie do domu okazało się, że mam pół opakowania świeżych drożdży, które trzeba w najbliższym czasie(...)zastanawiając się wiele i nie szukając konkretnego przepisu, wzięłam się do pracy. Efekty możecie oglądać na zdjęciach, które mimo brzydkiej pogody pachną wiosną i... rabarbarem :) Drożdżowe muffiny z rabarbarem i razową kruszonką porcja na 12 sporych babeczek Będziemy potrzebować: 3,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru + trochę do zaczynu i posypania rabarbaru 200 g roztopionego i ostudzonego masła

Ratunku obiad
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 186

blogerkami, wywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech.  Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy  Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie  ciekawa, co wyjdzie(...)Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato, nie wiem, czy będzie jej wielkim

W kuchni Karmel-itki
Puszyste chlebki drożdżowe z patelni 86

Czasami tak się zdarzy że zabraknie nam chleba a zjadłoby się jakąś pajdkę. Jest na to sposób bo chlebki z patelni mimo że drożdżowe i tez muszą rosnąć, robią to szybko, jakieś 40 minut. Potem wałkujemy i na patelnię a za chwilę można je nadziać albo zajadać z pastą, albo maczane w dobrej oliwie. Można zwijać w rulon, można rozdzierać(...)chcecie i lubicie. Zachęciłam? to zapraszam do kuchni. Puszyste chlebki drożdżowe z patelni - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MIĘCIUTKIE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI. Z NUTĄ CYNAMONU 78

Odkąd Krysia z bloga "Takie tam moje pomysły"  podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem śmietany kremówki, robiąc jakiekolwiek drożdżówki, słodkie bułeczki czy rogaliki korzystam tylko z Jej przepisu. Ciasto jest rewelacyjne. Tłuściutkie ... miękkie, nie przykleja się do stolnicy, więc praca z nim to przyjemność. A efekt końcowy? Wypieki są rewelacyjne! Bardzo delikatne i puszyste. I co ważne(...)przy drożdżowych wypiekach długo zachowują swoją świeżość. Moje śliwkowe bułeczki piekłam w czwartek, a ostatnią dojadałam do niedzielnej kawy i była tak samo mięciutka jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam przepis 😎👌 Przepis i wykonanie cytuję za autorką:  Składniki:  U mnie wyszło 14 szt dużych bułeczek  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JEŻYNAMI 83

Drożdżowe racuchy z jeżynami! Przepis wymyśliłam jakiś czas temu, publikowałam go już na moim koncie na Instagramie, są przepyszne. Dla każdego kto lubi jedzenie z serii #comfortfood to musi je zjeść na śniadanie! To danie smakuje wybornie! Na czym polega mój sekret? Na dodatku twarogu do ciasta, dzięki czemu racuchy nie tylko są niesamowicie puszyste, mniej chłoną olej, to dodatkowo(...)pachną i smakują rewelacyjnie! Absolutnie musisz to zjeść we wrześniu , bo sezon na jeżyny właśnie trwa! DROŻDŻOWE RACUCHY Z TWAROGIEM I JEŻYNAMI   przepis i składniki: - 150 g mąki tortowej + 200 g maki typ 500 - 20 g drożdże świeże - 220 ml mleka tłustego -250 g jeżyn - 3 jaja M - 150 g twaróg tłusty dobrej jakości - 4-5 łyżek cukru

SMYKWKUCHNI
Sałatka z komosy ryżowej z brukselką 74

łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy(...)czosnkiem granulowanym smażymy jeszcze przez minutę mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy. Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi. Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj

Lamarida.pl
Klasyczne ciasto drożdżowe z malinami 71

Urlop i dostęp do świeżych owoców sprzyjają wypiekom ciast owocowych . Najbardziej lubię te drożdżowe, bo zawsze się udają. Zwykle piekę z kruszonką na wierzchu, ale tym razem z niej zrezygnowałam, by w mieszkaniu unosił się aromat malin, a nie masła z kruszonki 😉 Składniki (na blachę (26 x 21) cm): 🥧60 g masła  🥧120 ml mleka  🥧100 ml wrzątku(...)dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło.  Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  W czasie wyrastania ciasta przebrać maliny.  Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając rękoma, nie wałkowałam).  Włączyć piekarnik na 200 stopni C. program pieczenia góra/dół

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z dużą ilością jagód – solidnie nadziane 169

przeszkadza, to na pewno smakowo się udadzą. Ja przygotowałam z tej porcji 12 sztuk – jeśli chcecie zrobić giganty – można rozdzielić ciasto na 10 porcji. Elastyczne ciasto drożdżowe na jagodzianki z dużą ilością jagód (12 sztuk): 400 g mąki pszennej typ 550 (2 i 3/4 szklanki) 45 g żółtek (ok. 3 małe sztuki) 80 g cukru pudru (2/3 szklanki(...)zmielić na pył płatki migdałowe) 50 g cukru pudru (6 łyżek) 80 g masła dodatkowo: rozmącone jajko do posmarowania dodatkowo: lukier lub cukier puder Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, oprócz masła, wkładamy do miski i zagniatamy – ręcznie – lub najlepiej hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku miękkiego masła i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy dość długo

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania