drożdżowe - 16813 przepisów (strona:180/1121)

Ka’ak – libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki 57

Drożdżowe chlebki z sezamem W sierpniowej piekarni Amber kulinarna wycieczka do Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem(...)sezamu do posypania Wykonanie Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.   Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby możemy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie

Tajemnice Smaku
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 107

mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach(...)powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut. Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Jagodzianki- najlepszy przepis Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z truskawkami

Zrób to smacznie
Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem 124

Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego , bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre. Wpis powstał przy współpracy(...)dwóch wielkościach słoików. Tak więc, dla każdego coś dobrego. Dodatkowo miłym zaskoczeniem dla mnie było zapakowanie słoiczków. Taka paczuszka idealnie nada się na prezent dla wielbicieli takich smaków. Polecam. Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

Ewa w kuchni
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 86

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe   Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe, wytrawne bułeczki z pesto bazyliowym. 71

Ciasto drożdżowe uwielbiam i przygotowuje je pod wieloma postaciami. Tym razem na wytrawnie z domowym  pesto bazyliowym.  Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 30 g masła ok pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać z miodem, nie gotować. Do miski przesiać mąkę(...)Składniki na pesto; 1 szklanka liści bazylii pół szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku ok 50 ml oliwy lub więcej 3-4 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)   Przygotowanie pesto; Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba dolewamy oliwy.   Ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodzianki 70

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, cukier i jajko a następnie mleko z drożdżami. Wyrabiamy cisto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo wlewając rozpuszczony tłuszcz. Kiedy składniki dobrze się połączyły, wysypujemy na blat 2 łyżki mąki i ciasto. Chwilkę wyrabiamy ciasto ręcznie obtaczając je mąką z blatu, a następnie odstawiamy

Do Garów!
Pierożki krucho drożdżowe z chorizo 57

Pierożki krucho drożdżowe z chorizo. No fajne, fajne. Takie w sam raz na ząb. Zatrzepiste ciasto wyszło. Nadzienie tez fajne, tylko trzeba było przemilczeć, że w skład nadzienia chodziło chorizo, bo Królisiowi (doświadczalnym) by się to nie spodobało. Jak Króliś pyta z czym te pierożki, to zaczynacie wymienianie od ziemniaczków, potem wspominacie o oliwkach, czerwonej fasoli. przyprawach. Jak dochodzicie(...)papryka, kurkuma, sól, pieprz, majeranek) Sposób wykonania / Instructions: Wszystkie składniki na farsz umieścic w misce i dobrze wymieszać. Odstawic do lodówki na ok godzinę Wszystkie składniki na ciasto krucho drożdżowe umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą

Spice things up
Maślane bułeczki z kruszonką i owocami 123

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami  Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką to pyszny polski klasyk na słodki podwieczorek. Takie mleczne bułeczki z owocami są proste i pyszne, smakują dorosłym i dzieciom. Zobaczcie przygotowanie bułeczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Bułeczki maślane z kruszonką i owocami w środku  można(...)może wyciec z bułeczek podczas pieczenia.  Jeśli chcecie, bułeczki maślane z kruszonką możecie przygotować z użyciem jogurtu naturalnego - dzięki niemu będą wilgotniejsze i dłużej zachowają świeżość. Domowe bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli część zostanie Wam na drugi dzień, warto szczelnie je zakryć i przechować w lodówce, wtedy nie czerstwieją tak szybko. Bułeczki mleczne można też oczywiście

Lekcje w kuchni
Maroko - Baghrir, czyli drożdżowe naleśniki z semoliny 79

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich naleśników. Na blogu znaleźć można przepisy na  drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu ,  ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem ,  węgierskie palacsinty z wiśniami i makiem  czy  naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów z Beninu . Tym razem przyszedł czas na marokańskie drożdżowe naleśniki z semoliny, czyli baghrir.  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich

Roślinożerni urlopowicze
Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy) 70

łyżka mąki (15 g) 4/5 szklanki śmietanki 30% (200 ml) szklanka mleka (250 ml) pieprz , zioła prowansalskie do smaku opcjonalnie kilka kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki płatków drożdżowych kostka warzywna na pół litra bulionu Czas przygotowania:  10 min  Ilość:  3 porcje (około pół litra sosu) Przygotowanie Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle , dopóki nie zmięknie(...)oraz opcjonalnie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy mąkę , mieszamy i dolewamy śmietankę oraz mleko , całość mieszamy. Dodajemy przyprawy ( pieprz , zioła prowansalskie ) oraz opcjonalnie suszone pomidory , płatki drożdżowe i kostkę warzywną , dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy ser rozsypując go po całości i intensywnie mieszając. Sos serowo-śmietankowy najlepiej podawać z lekkim makaronem np. z cukinii lub konjac. Wartości

WegePrzepis
Przepis na pączki jak u Babci 71

nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki czy pączki z przepisu Babci są najlepsze, zawsze się udają, są świeżutkie nawet następnego dnia. Jak smażyć i na czym smażyć pączki? Jaki typ mąki najlepszy(...)pączków? Jakie drożdże do wypieków? Przepis na pączki jak u Babci na wszystko odpowie.   Pączki, kreple pyszne ciastka z ciasta drożdżowego. Dobre domowe pączki, które po zgnieceniu wracają do poprzedniego stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy, dla Babci

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 75

Ciasto drożdżowe w formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło - było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam. Składniki: Ciasto: 340 g mąki orkiszowej szczypta soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru(...)letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski

Kocham..lubię..gotuję..
Burgery wege z kotletem z soczewicy 79

łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta soli i pieprzu, 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych. Przepis jak przygotować wegański sos serowy Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki(...)było grudek. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. W trakcie podgrzewania sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj aby nie powstał kożuch. Jak złożyć burgera Bułkę rozetnij w połowie. Na spód przeciętej bułki nałóż łyżkę wegańskiego sosu. Na bułkę i sos nałóż liść sałaty i kotlet z zielonej soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 76

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co  … Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu

Flymetothespoon

Proponowane wyszukiwania