Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka
Kuchnia MagdaLenyMakowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy. CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mleka 2 żółtka 50 g masła DODATKI: 1 puszka masy makowej 3 białka 2 szklanki wiśni z syropu mleko Drożdże rozetrzeć
https:KKuchniaMniamBabka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się” na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Do pieczenia używam… Artykuł Babka drożdżowa z masą makową pochodzi
Kolorowy Przepisownikdobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie
Ostra na SłodkoJeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 12 bułek: (forma(...)koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) . Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu Przepis STĄD
Ugotowaćsię magię Świąt, którą to troszkę przyśpieszyła akcja marki Ambition "Święta z dbałością" i rękawica kuchenna z kolekcji Frida , którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami - pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można(...)jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu bez problemu można go odgrzać. Polecam serdecznie - będzie przepięknie wyglądał na świątecznym stole! Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych
Kocham..lubię..gotuję..szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek, wycinamy(...)minut z termoobiegiem, wszystko zależy od Waszego piekarnika. 7. Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Są kruche i chrupiące. Na drugi dzień nie czerstwieją, jak to mają w zwyczaju wypieki drożdżowe, stają się miękkie. Jeżeli chcemy zachować ich kruchość, to warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemwypróbować! Polecam Składniki: 1 duży kalafior 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 duża marchewka 2 średnie ziemniaki 2-3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych świeża natka pietruszki do podania olej roślinny sól i pieprz czarny mielony Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Umytego kalafiora kroimy na koszyczki, wkładamy do większego naczynia, polewamy(...)sposób czosnek nie spali się w trakcie pieczenia. Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone warzywa ostrożnie przekładamy do blendera, dodajemy płatki drożdżowe, wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżymi ziołami, można posypać płatkami chilli. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie
Lamarida.plDzisiaj przedstawiam Wam warkocz drożdżowy z pysznym nadzieniem jagodowym i malinowym. To pyszne ciacho pełne owoców, które można też zjeść z masłem, jeśli lubicie. Połączyłam przepis na wianuszek z owocami z nutką fantazji, zmieniłam to i owo i wyszło takie cudo. Polecam, bo bardzo smaczne Składniki: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 8 dag drożdży 3 łyżeczki cukru(...)trakcie pieczenia trochę pęka i ze względu na owoce traci swój idealny kształt warkocza, ale nie ma to najmniejszego wpływu na smak, który jest super Smacznego Artykuł Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest
Kuchnia MagdaLenyPrzepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki
Gotowanie...to proste !spontanicznie, w wypiekaniu na śniadanie jest akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka(...)brązowego 2 łyżeczki cynamonu Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 łyżkę mąki i mleko, odstawić na 20 minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. . [ Do naczynia
Moje domowe kucharzenie