drożdżowe - 16813 przepisów (strona:191/1121)

Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 93

łyżeczka (5 ml) soli 1/2 szklanki (120 ml) ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni 1/2 szklanki (120 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) ziarna słonecznika i czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie: Przepis jest prosty, chociaż tego chleba nie pieczemy, gdy nam zabraknie pieczywa. Bo potrzebuje on fermentować,a to zajmuje trochę czasu(...)zauważyłam wpływu na jakość chleba. Moim zdaniem kilka godzin fermentowania w zupełności wystarczy. Zatem po upływie kilku godzin, dodajemy sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy czarnuszka i ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut

Lamarida.pl
Babka drożdżowa nadziana rodzynkami 125

Babka to wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość.  Składniki na dwie(...)sobą wymieszać. Następnie wlać jajka. Ciasto wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy (np. mikserem - około 7-10 minut). Na sam koniec wlać roztopione masło i całość ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe musi wchłonąć masło. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Drugie wyrabianie trwało u mnie 10 minut (za pomocą miksera kuchennego). Gotowe ciasto musi być miękkie i sprężyste. Do ciasta dodać rodzynki

Ugotować
Strucla drożdżowa z serem. 110

Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Jajko i żółtka ubić z pozostałym cukrem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn drożdżowy i olej. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki

Agusiowe smakołyki
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 157

Udaje się zawsze! Dlatego przepis polecam tym mniej wprawionym w drożdżowych wypiekach 😎 Nie wymaga przygotowania rozczynu i mozolnego wyrastania. Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski, odstawia na min 3 godziny, a potem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką(...)ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Kruszonka - przepis  tutaj Wykonanie:  Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć

Walijskie Pichcenie
Racuchy drożdżowe kakaowe 110

Racuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe

Zasmakuj Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE ZAWIJANE Z MARMOLADĄ 162

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Dawno już nie piekłam, więc najwyższa pora to zmienić. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, uwielbiam jeść ją jeszcze ciepłą świeżo po upieczeniu, do tego szklanka mleka lub kakao... pycha :) Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak jest to czas, kiedy ciasto samo rośnie a my możemy w tym czasie

Zrób to smacznie
Bananowe drożdżowe rogaliki 95

pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga  Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant

Moje domowe kucharzenie
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 150

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 100

dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję                plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować

Przepisy Mikołaja
Domowa beza Pavlova 191

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z jabłkami 111

Klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :) 1,5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki mleka szklanka maślanki lub kefiru łyżka masła jajko 2 duże kwaśne jabłka olej rzepakowy do smażenia Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy(...)wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Mandazi - kokosowe pączki z gorącej Afryki 169

kokosowych olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia Sposób przyrządzenia: 1. W dużym kubku wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży/cukru. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min. 3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ensaimada 147

Drożdżowe ślimaczki z Majorki, czyli ensaimada . Ten niezwykle prosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem(...)czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz Gotuj z Cukiereczkiem . Gorąco polecam i życzę smacznego. Wraz ze mną

mojewypiekiinietylko
Racuchy drożdżowe z owocami 115

Racuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy drożdżowe z owocami

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z twarogiem 158

Bułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania