Jeśli choć raz w życiu zrobicie czekoladowe drożdżowe zaręczam Wam, że będziecie do niego wracać :) Na stronie takie przepisy można znaleźć np. tu lub tu . Dziś czekoladowe pączki (smażone na głębokim oleju – mniam, mniam) z kremową polewą i posypką z Oreo. Z podanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży(...)minut. Po tym czasie smażymy na oleju. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy. Każdorazowo zużyłam 0,5 litra oleju, pączki piekłam w wysokiej patelni. Przy ciemnym cieście drożdżowym trochę cieżej wyczuć, kiedy powinno się przewrócić pączka, bo nie widać tak dobrze kiedy zaczyna się rumienić. Żeby sprawdzić czy olej jest wystarczająco rozgrzany wrzucamy do niego kawałek ciasta – wokół
CiastkozercyDawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Wczoraj nadarzyła się okazja na upieczenie ciasta „na wynos”, to szkoda było nie skorzystać. Placek smakował, więc z czystym sumieniem mogę się nim z Wami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami(...)wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka orkiszowa 8 g drożdże instant lub 30 świeżych 100 g erytrol lub inne słodziwo, ale nie ksylitol 2 łyżeczka cukier waniliowy 5 szt żółtka 150 g masło
KucharzycaCiasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać
Korniszonkitakich śliweczek, drożdżowe ciasto pasuje idealnie :) Zapraszam na kawałeczek puszystego drożdżowego ze śliwką ;) Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Zaczyn: 15 g drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego 1 łyżka cukru Ciasto: 250 g mąki 40 g masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 1/3 szkl cukru
Gotowanie...to proste !Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić
Opowieści z piekarnikacukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw zrobiłam zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyłam drożdże. Dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ¼ szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące). Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką, żeby zaczyn podwoił(...)swoją objętość. Do misy przesiałam mąkę, dodałam sól, resztę cukru, resztę mleka i jajka. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wyrobiłam, żeby masa stała się elastyczna ale miała konsystencję gęstej śmietany. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Ma być gorący. Ale nie za bardzo, żeby
Kuchnia u KrysiBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowe rolady z borówkami amerykańskimi to prostsza wersja jagodzianek. Do ciasta wybrałam borówki amerykańskie, bo ich cena była połowę niższa … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe rolady z borówkami amerykańskimi pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDelikatne, puszyste babeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką. Przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu. Artykuł Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką pochodzi z serwisu
NiePieprz.plprzetarte, jak i całe porzeczki, które przykryła słodka, maślana kruszonka. Pyszne do kawy, mleka czy kakao i nie koniecznie jako deser, bo u mnie były na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 szczypta soli 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka mleka skondensowanego 4 żółtka 1/4 szklanki oleju rzepakowego BUDYŃ PORZECZKOWY: 250 g porzeczek czarnych(...)schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , kruszonka , mleko skondensowane , porzeczki
https:KKuchniaMniamBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerurodziny! :) Dlatego ja, w symbolicznym geście, piekę z tej okazji bułeczki po brzegi wypełnione najlepszymi życzeniami, pochodzące z miasta, w którym się urodził. Za ojca tych mleczno-maślanych bułeczek drożdżowych uważa się osiemnastowiecznego angielskiego lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach(...)drożdże. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. 3. Do miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu. Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne. Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D W kolejce do napisania czeka(...)sosami. Sposób przygotowania tradycyjny: Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli
Kuchnia w czekoladziemarcepan …tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych
Wanilia i Kardamon