drożdżowe - 16813 przepisów (strona:204/1121)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 147

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła

Walijskie Pichcenie
Hot dogi 204

Robiłam je dawno temu...ale zapomniałam wstawić przepis..w sumie to nic nadzwyczajnego, bo parówki zawinięte w ciasto drożdżowe ..ale za to pyszne..u mnie ciasto drożdżowe było z mąki luksusowej i mąki żytniej chlebowej.. 25 g świeżych drożdży 2 szkl mąki  około 1/2 szkl.mąki żytniej chlebowej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju

Moje domowe kucharzenie
Wegańska Panettone 174

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż

greenscarf
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 171

Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)zmiękczenia. Podgrzewam delikatnie mleko i razem z łyżką mąki łączę z drożdżami. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe

ChilliJemy
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 140

dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie takiego ciasta wymaga od nas sporej atencji i też pracy przy jego wyrabianiu. Moja babcia mówiła, że do ciasta drożdżowego ile dasz miłości takie potem wyrośnie i powiem Wam kochani, że chyba faktycznie tak jest. Nie ma chyba nic piękniejszego jak gotowanie dla kogoś, tylko wtedy sprawia to prawdziwą przyjemność(...)tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw

SMYKWKUCHNI
Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy 150

pomysłu. I jak to w księgowości bywa i u mnie w kuchni również gruchy dojrzały/nabrały urzędowej ważności i mnie olśniło. Dawno nie było u mnie ciasta drożdżowego, które fantastycznie można formować i dopadłam też przepyszną wegańską chałwę. Tak oto powstały Gruszki w koszulkach. Jeżeli obawiacie się zakalca, to spokojnie można każdą gruchę piec osobno jak ciastka, ale dzięki(...)widać jak masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto.   Smacznego!   Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 230

Wczoraj obiecałam, że wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z tykwą i cynamonem 177

Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy. Składniki 150 g mąki 2 jajka 1 szkl maślanki 10 g drożdży 40 g brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl startej tykwy olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy(...)racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cynamon , dla dzieci , dla niejadka , drożdżowe , racuchy , tykwa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe 140

Uwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z dynią jest dla mnie po prostu wspaniałe! Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie(...)tutaj . Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 1 szkl cukru trzcinowego łyżka cynamonu 3 łyżki rozpuszczonego masła jajko do posmarowania lukier Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło

Smakołyki Asi
Drożdżówka z serem i lukrem 213

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 108

Chleba a ponieważ chleby piekę już pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego bochenka. Najbardziej lubię chleby na zakwasie ale drożdżowe jak nie mam czasu aby długo czekać na wyrastanie też są super. Najważniejsze że są domowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Namawiam Was na pieczenie własnego pieczywa już od początku istnienia(...)się proszę czy na maila czy na FB, albo tutaj w komentarzu i napiszcie mi proszę czy kogoś przekonałam i piecze własne pieczywo? pochwalcie się zdjęciami. Dziś proponuję chleb drożdżowy ze świeżymi figami, obłędny w smaku, popróbujcie. Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drodżowe bułeczki z cynamonem 148

kardamon, goździki, pełen słodyczy mód, rozgrzewające chili i wiele innych przypraw wypełza z zakamarków kuchennych szuflad i szafek. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej

kolorowotorcikowo
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI 103

Dziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od  Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków(...)mąki pszennej * 1 łyżka cukru * 15 g świeżych drożdży * 100 ml mleka * szczypta soli * 1 łyżka roztopionego masła * powidła węgierkowe Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe

Zrób to smacznie
Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami 154

Dziś znowu klimaty drożdżowe. Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś. Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki ). Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej. I nie ważne czy to słodki wypiek drożdżowy czy wytrawny - uwielbiam ciepłe i już. Potem można podgrzać je w piekarniku lub mikrofali

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania