Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym zapachem świata :-) Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła
Walijskie PichcenieRobiłam je dawno temu...ale zapomniałam wstawić przepis..w sumie to nic nadzwyczajnego, bo parówki zawinięte w ciasto drożdżowe ..ale za to pyszne..u mnie ciasto drożdżowe było z mąki luksusowej i mąki żytniej chlebowej.. 25 g świeżych drożdży 2 szkl mąki około 1/2 szkl.mąki żytniej chlebowej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju
Moje domowe kucharzenieŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż
greenscarfRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)zmiękczenia. Podgrzewam delikatnie mleko i razem z łyżką mąki łączę z drożdżami. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe
ChilliJemydziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie takiego ciasta wymaga od nas sporej atencji i też pracy przy jego wyrabianiu. Moja babcia mówiła, że do ciasta drożdżowego ile dasz miłości takie potem wyrośnie i powiem Wam kochani, że chyba faktycznie tak jest. Nie ma chyba nic piękniejszego jak gotowanie dla kogoś, tylko wtedy sprawia to prawdziwą przyjemność(...)tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw
SMYKWKUCHNIpomysłu. I jak to w księgowości bywa i u mnie w kuchni również gruchy dojrzały/nabrały urzędowej ważności i mnie olśniło. Dawno nie było u mnie ciasta drożdżowego, które fantastycznie można formować i dopadłam też przepyszną wegańską chałwę. Tak oto powstały Gruszki w koszulkach. Jeżeli obawiacie się zakalca, to spokojnie można każdą gruchę piec osobno jak ciastka, ale dzięki(...)widać jak masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto. Smacznego! Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWczoraj obiecałam, że wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki
Weekendy w domu i ogrodzieTykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy. Składniki 150 g mąki 2 jajka 1 szkl maślanki 10 g drożdży 40 g brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl startej tykwy olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy(...)racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cynamon , dla dzieci , dla niejadka , drożdżowe , racuchy , tykwa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z dynią jest dla mnie po prostu wspaniałe! Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie(...)tutaj . Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 1 szkl cukru trzcinowego łyżka cynamonu 3 łyżki rozpuszczonego masła jajko do posmarowania lukier Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło
Smakołyki AsiDrożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleba a ponieważ chleby piekę już pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego bochenka. Najbardziej lubię chleby na zakwasie ale drożdżowe jak nie mam czasu aby długo czekać na wyrastanie też są super. Najważniejsze że są domowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Namawiam Was na pieczenie własnego pieczywa już od początku istnienia(...)się proszę czy na maila czy na FB, albo tutaj w komentarzu i napiszcie mi proszę czy kogoś przekonałam i piecze własne pieczywo? pochwalcie się zdjęciami. Dziś proponuję chleb drożdżowy ze świeżymi figami, obłędny w smaku, popróbujcie. Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekardamon, goździki, pełen słodyczy mód, rozgrzewające chili i wiele innych przypraw wypełza z zakamarków kuchennych szuflad i szafek. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej
kolorowotorcikowoDziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków(...)mąki pszennej * 1 łyżka cukru * 15 g świeżych drożdży * 100 ml mleka * szczypta soli * 1 łyżka roztopionego masła * powidła węgierkowe Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe
Zrób to smacznieDziś znowu klimaty drożdżowe. Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś. Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki ). Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej. I nie ważne czy to słodki wypiek drożdżowy czy wytrawny - uwielbiam ciepłe i już. Potem można podgrzać je w piekarniku lub mikrofali
Ewa w kuchni