drożdżowe - 16813 przepisów (strona:197/1121)

ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 212

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Jest pyszne, pulchne i w zasadzie proste w wykonaniu. Za każdym razem smakuje inaczej w zależności od tego jakie będą dodatki. Tym razem przygotowałam drożdżowe przełożone powidłami śliwkowymi. Z kubkiem ciepłego mleka... smakuje idealnie ;) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane

Zrób to smacznie
Orkiszowa chałka (praktycznie bez cukru) 145

Pachnie nią w całym domu... Lekko słodka (mimo, że praktycznie bez cukru), na mące orkiszowej z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu! Składniki:  20 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  450 g mąki orkiszowej typ 450-550  60 g ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli(...)czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz :) (identyczny jaki robimy na włosach). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.  Następnie smarujemy chałkę białkiem i obsypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Czarnawisienka
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 178

uwielbiam zapach i smak drożdżowego w domu!  A chałka chodziła za mną już chyba z pół roku ;-). No to się doczekała i dziś postanowiłam zrobić, bardzo puszystą chałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki(...)TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą ale nie gorącą.  Najlepiej smakuje z masłem, albo sama. Smacznego! SMACZNEGO! sprawdź również inne pomysły na DROŻDŻOWE

SMYKWKUCHNI
Orkiszowe drożdżówki 124

Jakie one są dobre... serio :D  Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się? Składniki na ok. 2 blaszki bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-550 50 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1/2 szkl. ksyilitolu

Czarnawisienka
Pączki z dziurką, jak zwał tak zwał, ważne, że zjadliwe. 147

dalej wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie brudzić ręki. Jeśli brudzi tzn trzeba dodać odrobinę mąki. Wtłaczanie tłuszczy na samym końcu, jest kluczem do sukcesu udanych wypieków drożdżowych. Przykrywamy folią aby nie wyschło, ściereczką aby miało ciepło i zostawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na oprószony mąką blat, rozklepujemy lub wałkujemy na placek(...)wycinamy środki. I znów zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wrzucamy na gorący tłuszcz, zawsze stroną, na której leżały do góry. Smażymy pod przykryciem, po obróceniu także. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze

Dieta moja pasja
Jak zrobić idealne pączki 157

zrobić idealne pączki według Pani Hanny Szymanderskiej. Idealne ciasto drożdżowe na pączki. Wszystkie produkty powinny być dobrej jakości o temperaturze pokojowej. Pączki robimy z ciasta drożdżowego, którego jakość zależy od ilości dodanych żółtek, tłuszczu i rodzaju mąki która zawiera dużo glutenu. Najlepsza to typ 500, 550 i krupczatka. Nadzienie do pączków powinno mieć temperaturę

Kulinarne pyszności Molki
Drożdżowy chlebek do odrywania z bananami i cynamonem! 161

oglądania zdjęć dziwią się ;-) Także Kochani moi działajcie! Kwadrans w kuchni to niedługo, a tyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-) Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu. Prosta sprawa i pyszna! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka rozmiar(...)piekarnika. Temp. 170 -180 stopni C, czas 1 godzina. Grzanie dół, ostatnie 15 minut uruchamiam termoobieg.  Ciasto studzimy i gotowe! Do kawki lub kakao idealne! Więcej przepisów na DROŻDŻOWE SMAKOŁYKI znajdziesz TUTAJ Zapraszam Cię na mój profil na INSTAGRAMIE

SMYKWKUCHNI
Racuchy z daktylami 120

mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Wrzucam daktyle i mieszam delikatnie z ciastem drożdżowym, dodaję cynamon. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę placki drożdżowe partiami na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Ładnie delikatnie podrosną. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni
na szybko drożdżówka z torebki z kruszonką... 149

Składniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe

W Mojej Kuchni Lubię
racuchy drożdżowe 2366

Przepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku,  otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale polecam spróbować :-) Przepis jest prosty, a wykonanie mało wymagające. Nie trzeba martwić się o kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej(...)wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajko, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn i spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam tłuszcz

babka w formie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 220

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 206

wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza(...)Polecam tym, którzy nie wierzą we własne możliwości piekarnicze, osobom, którym nigdy nie wychodzą wypieki drożdżowe. To przepis, od którego warto zacząć swoją „chlebową przygodę”. Nie wymaga ani umiejętności, ani specjalnego sprzętu. Jedynym wymogiem jest garnek rzymski. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to prawdziwy cud bez zagniatania. Chleb jest porowaty, wilgotny, mięciutki wewnątrz, z chrupiacą skórką i… już

mojewypiekiinietylko
Ciasto Trzech Króli 154

rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli 80 g cukru

Smakołyki Asi
Placek do barszczu z pieczarkami 228

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać. CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki mleka 1 szczypta cukru 1/2 szklanki śmietany 2 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego Sem Co NADZIENIE(...)minut w 180 *C. Placek pokroić jak całkiem wystygnie. Im drobniej pokrojone(zmielone) pieczarki, tym mniej ich wypada podczas krojenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Ciasta drożdżowe , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Przystawki i przekąski Tagged: drożdże , grzyby leśne , pieczarki

https:KKuchniaMniam
Makowiec zawijany, strucla z makiem 205

wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania