drożdżowe - 16813 przepisów (strona:192/1121)

Bułki z serem żółtym i cebulą 152

nazwie;) Właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia własnej ich wersji. Moja mama za nimi przepada, robiłam je już kilka razy. To smaczna propozycja na postną kolacje lub podwieczorek: aromatyczne drożdżowe ciasto z dodatkami w pikantnej wersji. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki

Domowe ciasta
Ciasto Kakaowiec 106

znalazłam tutaj - dziękuję! Swoją wersję wzbogaciłam jednak o dodatek sypanej, dobrej kawy, zamiast całej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponuje J Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g drożdży ( ¾ kostki) 200 ml mleka 5 żółtek

Domowe ciasta
Delikatne bułeczki z serem 138

umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera 😉   Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc to ciasto drożdżowe sprawdzi się także idealnie do jagodzianek- macie to jak w banku. A jeśli chodzi o bułeczki serowe- dzięki „przemrożeniu” sera w zamrażarce – nie musiałam go wcale mielić- sprawdźcie ten patent(...)Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy

Domowe ciasta
Pączki z białego sera 163

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) 140

Racuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na naszym wigilijnym stole. Ale tak naprawdę przez cały rok robię je właśnie z tego przepisu. Nie z mlekiem, a z wodą. Oczywiście wodę możesz… Artykuł(...)Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 194

już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia(...)moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe paluchy cynamonowe 134

Uwielbiam kiedy w domu rozchodzi się zapach świeżego drożdżowego ciasta. Podkreślony nutą cynamonu, to już w ogóle atmosfera pełnego relaksu. Dziś proponuję drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni.  Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka(...)posypać odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić. W misce ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, tłuszcz i zaczyn drożdżowy. Całość wymieszać łyżką. Zagniatać aż ciasto ostanie od rąk. Pozostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić

Zielona Kuchnia
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 103

moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach  strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.  Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana(...)wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić

Słodki Zakątek
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 160

Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania(...)przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
drożdżowe zawijańce 112

Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła

Słodki Zakątek
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 128

Zapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam takie wypieki i lubię je modyfikować. Często dodaję owoce, kruszonkę, ale też dżemy. Tym razem postanowiłam lekko zmodyfikować smak używając kakao, kurkumy i  zielonej herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne(...)następnie każdą część przekładamy do osobnej miseczki, przykrywamy folią i pozostawimy w lodówce na całą noc. Rankiem każdą część ponownie wyrabiamy podsypując odrobiną mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki cynamonowe 132

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce

Ciastkozercy
Rolada makowa 132

wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijać mikserem przez 10 minut. Gotowym lukrem pokryć roladę makową. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Rolada makowa Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując drożdżową roladę z makiem. Rolada makowa Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 10 na 32 centymetry. Do maku możecie także dodać rodzynki lub krojone orzechy włoskie. Lubisz(...)ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rolada makowa appeared first on MeCooks

mecooks
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 111

makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalać 1/3 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku razem z cukrem. Wymieszać. Do dużej(...)miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostałe letnie mleko, rozpuszczone ostudzone masło, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ciasto ugniatać dłońmi tak długo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić aż wyrośnie. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, wymieszać obroty

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki serowo-makowe 99

Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony(...)pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania