kokosowych olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia Sposób przyrządzenia: 1. W dużym kubku wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży/cukru. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min. 3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDrożdżowe ślimaczki z Majorki, czyli ensaimada . Ten niezwykle prosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem(...)czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz Gotuj z Cukiereczkiem . Gorąco polecam i życzę smacznego. Wraz ze mną
mojewypiekiinietylkoRacuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy drożdżowe z owocami
Zasmakuj KuchniBułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe
Moje domowe kucharzenienazwie;) Właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia własnej ich wersji. Moja mama za nimi przepada, robiłam je już kilka razy. To smaczna propozycja na postną kolacje lub podwieczorek: aromatyczne drożdżowe ciasto z dodatkami w pikantnej wersji. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki
Domowe ciastaznalazłam tutaj - dziękuję! Swoją wersję wzbogaciłam jednak o dodatek sypanej, dobrej kawy, zamiast całej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponuje J Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g drożdży ( ¾ kostki) 200 ml mleka 5 żółtek
Domowe ciastaumilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera 😉 Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc to ciasto drożdżowe sprawdzi się także idealnie do jagodzianek- macie to jak w banku. A jeśli chodzi o bułeczki serowe- dzięki „przemrożeniu” sera w zamrażarce – nie musiałam go wcale mielić- sprawdźcie ten patent(...)Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy
Domowe ciastaPączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Racuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na naszym wigilijnym stole. Ale tak naprawdę przez cały rok robię je właśnie z tego przepisu. Nie z mlekiem, a z wodą. Oczywiście wodę możesz… Artykuł(...)Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikjuż tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia(...)moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury. Składniki : Na ciasto drożdżowe : 600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 115 g masła 1 jajko (L) 200 ml mleka 70 ml wody
vaniliowoczekoladowaUwielbiam kiedy w domu rozchodzi się zapach świeżego drożdżowego ciasta. Podkreślony nutą cynamonu, to już w ogóle atmosfera pełnego relaksu. Dziś proponuję drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka(...)posypać odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić. W misce ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, tłuszcz i zaczyn drożdżowy. Całość wymieszać łyżką. Zagniatać aż ciasto ostanie od rąk. Pozostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić
Zielona Kuchniamoim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową. Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana(...)wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić
Słodki ZakątekWeihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania(...)przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła
Słodki ZakątekZapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam takie wypieki i lubię je modyfikować. Często dodaję owoce, kruszonkę, ale też dżemy. Tym razem postanowiłam lekko zmodyfikować smak używając kakao, kurkumy i zielonej herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne(...)następnie każdą część przekładamy do osobnej miseczki, przykrywamy folią i pozostawimy w lodówce na całą noc. Rankiem każdą część ponownie wyrabiamy podsypując odrobiną mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą
Kuchnia w czekoladzie