drożdżowe - 16813 przepisów (strona:199/1121)

ciasto drożdżowe ze śliwkami 147

Jesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest

Gotowanie z pasją
Bułki drożdżowe z serem i owocami 223

Smaczne i proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami. Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Zupa ziemniaczana z soczewicą 145

cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6 szklanek wody 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych szpinak lub jarmuż (świeży lub mrożony) płatki chilli (opcjonalnie) sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki (jak do frytek), marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki(...)wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak

Lamarida.pl
KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE 167

Ponieważ baaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.  Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków  😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka =  💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej

Walijskie Pichcenie
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 186

Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto:  500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  3 łyżki ciepłego mleka(...)łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Odlać szklankę mleka, resztę

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 131

Ciasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze  nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym je zagniatać codziennie i chyba ono lubi mnie z wzajemnością, bo zawsze wychodzi mi mięciutkie i puszyste, ślimaczki z konfiturą pomarańczową są pyszne, odrywane po kawałku z blaszki

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z wiśniami 128

Uwielbiam ciasta drożdżowe nawet suche bez owoców, do herbaty są znakomite. To dzisiejsze rosło jak szalone, i zrobił się z niego kapelusz z wiśniami. Przez ten kapelusz to prawie wiśni nie widać ale nadają one ciastu aromatu i smaku. Polecam upieczcie taki drożdżowiec a buzie będą się śmiały. Ciasto drożdżowe z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Brukselka pieczona 128

próbując brukselkę po raz pierwszy trzeba zachować otwarty umysł… a raczej kubki smakowe. Mnie bardzo smakuje i polecam ją wypróbować! Składniki: świeża brukselka sól himalajska pieprz czarny mielony płatki drożdżowe płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy usuwając twarde zewnętrzne liście. W zależności od wielkości można przekroić je na pół. Układamy(...)brukselkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Solimy, pieprzymy i hojnie posypujemy płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, na zimno, z płatkami chilli lub bez – jak kto woli Smacznego! Artykuł Brukselka pieczona pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Domowa chałka-trzy kolory. 135

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła

Izabelawkuchni
Dzień cynamonowej bułeczki 131

domu bardzo lubimy te bułeczki. Dzisiaj zapraszam jednak na nowy przepis…Przepis zbytnio się nie różni od wcześniejszych, ale bułeczki różnią się kształtem. Bardzo lubię piec drożdżowe w ten sposób. Bułeczki są dekoracyjne pachną i smakują cynamonem i kardamonem. Zazwyczaj dodaję kardamon do ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać kardamon do nadzienia razem z cynamonem. Moje ulubione korzenne przyprawy(...)Cynamonowe bułeczki wyrastają szybko i jak to bywa z drożdżowym rosną jak chcą. Za nim włożyłam je do piekarnika wszystkie były w miarę równe, a potem w trakcie pieczenia zaczęły się rozrastać i pękać w szwach niczym Hulk. Wyszły prawdziwe ślimaczki. Upiekłam cynamonki z jednej porcji. Moje dziecko stwierdziło, że to stanowczo za mało, więc upiekłam zaraz następne. Te bułeczki

codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 175

przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali. Naprawdę warto raz do roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru(...)minut, aż ciasto będzie zwarte i jędrne. Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć

Trufelkowo
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę 184

syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z dżemem 152

Pyszne serca drożdżowe z dżemem, które na pewno zaspokoją apetyty łasuchów. Potrzebujemy ciasto drożdżowe,prawie takie samo jak na bułki maślane...  1 kg mąki 450, 1 szkl. mleka, 50 g drożdży, 150 g masła, 4 jajka, 1 szkl. cukru, szczyptę soli. Dodatkowo musimy przygotować z dwa rodzaje dżemu, jajko do smarowania, ... Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem żeby

chleba naszego
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 150

tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze.  Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek. #MyVictorinox Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 op. drożdży instant po 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek(...)mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć

Smakołyki Asi
Drożdżowe paluchy z białym serem 884

Wrzesień jak na razie nie rozpieszcza nas piękną jesienną pogodą,wręcz przeciwnie jest mokro i zimno. Taka aura sprawiła,że naszła mnie ochota na drożdżowe wypieki.  ciasto: 300 g mąki tortowej 20 g drożdży 150 ml mleka 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 250 g twarogu 2 żółtka(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania