ciasto piekłam kilka dni temu ale z braku czasu teraz dodaję przepis. Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka. ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką cynamonowo-migdałową kruszonkę. Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldżyciu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż. Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja
Kuchnia EllieWitam Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, małe, drożdżowe słodkości. Mowa o rogalikach. Jeśli szukacie idealnego przepisu na rogaliki i chcecie by wyszły leciutkie, puszyste, pulchne i pyszne to polecam ten :) Jest on wyjątkowy, ponieważ ciasto przygotowujemy trochę inaczej jak klasyczne drożdżowe. To ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie :) Gdy wypłynie można piec rogaliki. Z ciastem pracuje się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPóki śliwki na straganach warto zrobić knedle i upiec ciasto drożdżowe, to święta dwójka każdej śliwkowej pory. Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu, który idealnie pasuje do śliwek. Polecam ciasto końca lata, słoneczne i pyszne. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek(...)OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej
greenscarfśniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów. Paluchy na drożdżach na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej
Zainspirowana w kuchnitygodniu staram się upiec ciasto. Mam wtedy pełną kontrolę nad tym co jem i mogę dosłodzić według upodobań :) Mam 2 ulubione ekspresowe ciasta. Ciasto czekoladowe i właśnie drożdżowe. Najlepsze w nich jest to, że właściwie same się robią i nie ma po nich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest właściwie jednogarnkowe. Pod warunkiem że dysponujemy wagą elektroniczną. Składniki: 200 ml mleka
Mama z MotylemCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Racuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj na podwieczorek. I zaraz wszystkie znikły… A dodatek słodkich oraz soczystych śliweczek prosto z ogrodu był strzałem w dziesiątkę! Polecam Składniki: 3 szklanki mąki 3dkg drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku *** *** Podajemy na ciepło *** *** Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE
Blog z ApetytemWczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać
Kolorowa kuchnia Elkicurry, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, mieszanka ziołowa Sos: 600 g pomidorów (u mnie pomidorki koktajlowe) 1 kostka tofu z bazylią (Look Food) Dodatkowo: płatki drożdżowe (Look Food) Przygotowanie: Dynie i cukinię oczyść ze środka, z pestek. Następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę/paski lub inne preferowane wielkości. Istotne, aby nie były zbyt duże. Na patelnię(...)duszenia warzyw dodaj przyprawy, syrop klonowy, a także wlej zmiksowany sos i gotuj całość jeszcze ok. 15 minut. Gotowe danie wymieszaj z oliwą z oliwek i posyp płatkami drożdżowymi
Zdrowie na języku :Pczasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową
Kolorowa kuchnia Elki