Kołaczyki to mięciutkie, okrągłe bułeczki drożdżowe z nadzieniem umieszczonym na wierzchu bułki w specyficznym wgłębieniu wykonanym dnem szklanki. Nadzienie może być wytrawne lub słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych
Rozpustne gotowaniePodczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE
słodki bratekMałe, mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione waniliowym twarożkiem. Idealne na podwieczorek, drugie śniadanie lub do kawy. Trzymane pod przykryciem będą miękkie nawet 2-3 dni po upieczeniu. Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie i delikatne. Pracując z nim należy dobrze podsypać blat mąką i wygniatać, rozciągać ciasto, nie zanurzając dłoni do środka. Nie polecam Wam wałkowania wyrośniętego już ciasta, ponieważ(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można przepłukać nim miseczkę po rozczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, do połączenia składników. Dodajemy żółtka i mieszamy aż połączą się z ciastem. Wciąż miksując, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się
cool and mintyDziś zapraszam Was na danie, które oczarowało smakiem moją rodzinę i znajomych. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie . Proste w przygotowaniu, kuszące nie tylko smakiem ale również wyglądem. Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu(...)Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania
Słodkie okruszkiCynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna! Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki
Słodki ZakątekUwielbiam ciasta drożdżowe. Jest pyszne, pulchne i w zasadzie proste w wykonaniu. Za każdym razem smakuje inaczej w zależności od tego jakie będą dodatki. Tym razem przygotowałam drożdżowe przełożone powidłami śliwkowymi. Z kubkiem ciepłego mleka... smakuje idealnie ;) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane
Zrób to smaczniePachnie nią w całym domu... Lekko słodka (mimo, że praktycznie bez cukru), na mące orkiszowej z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu! Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 450 g mąki orkiszowej typ 450-550 60 g ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli(...)czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz :) (identyczny jaki robimy na włosach). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min. Następnie smarujemy chałkę białkiem i obsypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Czarnawisienkauwielbiam zapach i smak drożdżowego w domu! A chałka chodziła za mną już chyba z pół roku ;-). No to się doczekała i dziś postanowiłam zrobić, bardzo puszystą chałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki(...)TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą ale nie gorącą. Najlepiej smakuje z masłem, albo sama. Smacznego! SMACZNEGO! sprawdź również inne pomysły na DROŻDŻOWE
SMYKWKUCHNIJakie one są dobre... serio :D Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się? Składniki na ok. 2 blaszki bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-550 50 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1/2 szkl. ksyilitolu
Czarnawisienkadalej wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie brudzić ręki. Jeśli brudzi tzn trzeba dodać odrobinę mąki. Wtłaczanie tłuszczy na samym końcu, jest kluczem do sukcesu udanych wypieków drożdżowych. Przykrywamy folią aby nie wyschło, ściereczką aby miało ciepło i zostawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na oprószony mąką blat, rozklepujemy lub wałkujemy na placek(...)wycinamy środki. I znów zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wrzucamy na gorący tłuszcz, zawsze stroną, na której leżały do góry. Smażymy pod przykryciem, po obróceniu także. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze
Dieta moja pasjazrobić idealne pączki według Pani Hanny Szymanderskiej. Idealne ciasto drożdżowe na pączki. Wszystkie produkty powinny być dobrej jakości o temperaturze pokojowej. Pączki robimy z ciasta drożdżowego, którego jakość zależy od ilości dodanych żółtek, tłuszczu i rodzaju mąki która zawiera dużo glutenu. Najlepsza to typ 500, 550 i krupczatka. Nadzienie do pączków powinno mieć temperaturę
Kulinarne pyszności Molkioglądania zdjęć dziwią się ;-) Także Kochani moi działajcie! Kwadrans w kuchni to niedługo, a tyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-) Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu. Prosta sprawa i pyszna! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka rozmiar(...)piekarnika. Temp. 170 -180 stopni C, czas 1 godzina. Grzanie dół, ostatnie 15 minut uruchamiam termoobieg. Ciasto studzimy i gotowe! Do kawki lub kakao idealne! Więcej przepisów na DROŻDŻOWE SMAKOŁYKI znajdziesz TUTAJ Zapraszam Cię na mój profil na INSTAGRAMIE
SMYKWKUCHNImieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Wrzucam daktyle i mieszam delikatnie z ciastem drożdżowym, dodaję cynamon. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę placki drożdżowe partiami na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Ładnie delikatnie podrosną. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem
Zasmakuj KuchniSkładniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale polecam spróbować :-) Przepis jest prosty, a wykonanie mało wymagające. Nie trzeba martwić się o kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej(...)wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajko, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn i spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam tłuszcz
babka w formie