drożdżowe - 16813 przepisów (strona:189/1121)

Drożdżowe rogaliki z jagodami 93

Drożdżowe rogaliki z jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>rogaliki z jagodami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżówka z morelami i kruszonką 199

powiedzieć, że mam ogromne szczęście, że drożdże mnie lubią :) Nie wyobrażam sobie- jak w przypadku babki piaskowej na maśle, że mogłaby nie wyjść mi jakaś drożdżówka. Zresztą w ogóle drożdżowe ciasto, bo i pizze i racuchy... Te ostatnie właśnie dziś będą na obiad, ale wcześniej zapraszam Was na ciasto morelowe, które doskonale sprawdzi się do herbatki jak i kawki(...)łyżka mleka Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 138

Ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g  świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę

Gotujemy i jemy
Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami 252

Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :).  Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży

Opowieści z piekarnika
Tofucznica z cebulką i koperkiem – jajecznica z tofu 91

tylko chcecie. Ja dziś proponuję dość klasyczną wersję. By tofucznica była bliższa tradycyjnej jajecznicy należy sięgnąć po czarną sól (kala namak), która nadaje jajecznego posmaku oraz po płatki drożdżowe, nadające głębokiego, serowego aromatu. Składniki: – 2-3 cebule – 200g tofu naturalnego – pół pęczka koperku – 6 łyżek mleka sojowego – 2 łyżki oleju – 2 łyżeczki płatków drożdżowych

Be Fit Be Strong
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 119

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate(...)ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.  Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Kuchnia MagdaLeny
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 119

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate(...)ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.  Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami. 93

Takie drożdżówki ostatnio zrobiłam. Byłam sama w domu i w planach miałam prasowanie. Niestety, naszła mnie ochota na drożdżowe z serem. Pomyślałam, że prasowanie przecież nie ucieknie, a jak teraz nie zrobię drożdżówek, to potem przejdzie mi ochota i nie zrobię wcale :) Tak więc, po namyśle zrobiłam drożdżówki, a prasowanie czekało :)  Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki(...)jakoś mi się skojarzyło. Nadzienie to ser i jeżyny. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w połączeniu ciasta drożdżowego, sera i owoców. Akurat trwa sezon na świeże owoce.  Trzeba korzystać, bo nie długo się skończy. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 pełne łyżki cukru 30 g. drożdży 2,5 szklanki mąki 50 g. roztopionego masła szczypta soli 1 jajko

Agusiowe smakołyki
Drożdżówka na serku homogenizowanym ze śliwkami 119

Ciasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant 60 g masła 200 g serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru

Smakołyki Asi
Babeczki drożdżowe z nadzieniem 126

BABECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 😍 na super tydzień (w sumie i bez nich też będzie super bo jest 3 dni wolnego, a niektórzy mają i 4 ale! z nimi będzie jeszcze superowszy). Wyszły pyszne i nie ukrywam, że drożdżowe ostatnio wychodzi mi super. Prosty przepis, chwila roboty i można wcinać. Uwaga❕ ciepłe prosto z piernika są jeszcze lepsze. Uważaj na palce

Czarnawisienka
Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami. 140

Uwielbiam ciasta drożdżowe, ale najbardziej, lubię drożdżowe z serem. Takie zawijane. Są mięciutkie i świeże nawet kilka dni. Tym razem, oprócz sera dodałam jeszcze owoce. Ciasto było przepyszne. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moja rodzinka się zajadała :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 50 g. roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g. drożdży

Agusiowe smakołyki
Drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką (Brioche con crumble e frutti di bosco) 119

kruszonką już na sta ł e wpisała się na listę naszych ulubionych letnich wypieków. N iezwykle miękka, puszysta i delikatna w smaku, dzięki  dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym . Idealne ciasto na weekendowe śniadanie. Polecam serdecznie i życzę smacznego :)  SKŁADNIKI    Ciasto dro żdżowe 400 g m ą ki pszennej   200 g ricotty(...)pszennej 50 g cukru 50 g masła 1-2 łyżki płatków migdałowych Owoce 100 g je ż yn 100 g czerwonej porzeczki * Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej. **** INGREDIENTI Impasto 200 g di ricotta 400 g di farina  30 g di lievito di birra 75 ml di latte 50 g di zucchero

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki drożdżowe z masą serową 105

kiedyś nie piekłam nic drożdżowego tak teraz piekę i to najczęściej bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem.Mało kiedy korzystam z tego samego przepisu , gdyż lubię eksperymentować i próbować nowych przepisów. 250 g mleka 60 g masła 25 g drożdży świeżych 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 460 g mąki pszennej 1 szczypta soli Do naczynia miksującego wlać

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z makiem 185

Drożdżowe wypieki często goszczą ostatnio w moim domu.Lubię wziąć jakąś bułeczkę do pracy na śniadanie, więc piekę bułeczki , rogaliki itp. Te bułeczki piekłam chyba z tydzień temu i zapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej  10g cukru waniliowego  500g mąki pszennej  1 żółtko z jajka kurzego(...)misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy.  Zwinąć w roladę,ostrym

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania