drożdżowe - 16813 przepisów (strona:205/1121)

Oponki drożdżowe II 130

dobry przepis, wygodny z racji rozłożenia pracy na dwa dni. Przepis znalazłam dawno temu u Anity Chu. UWAGA: przepis został uaktualniony i minimalnie zmieniony, aby oponki wyszły perfekcyjnie. Oponki drożdżowe II 27 szt; ø 7 cm 1/2 szkl mleka 2 łyżki+ 1/2 łyżki cukru 17 g świeżych drożdży 350 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki wody(...)się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką

Posadzone i zjedzone
Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami 155

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami Na blachę 24x24 cm:    1 szklanka cukru    1 szklanka mleka     1/2 szklanki oleju rzepakowego    3 jaja    42 dag drożdży     1 cukier waniliowy     500g + 50 g mąki krupczatki     2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu lekko dociskając. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 50 minut. Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami  SMACZNEGO

peggiwkuchni
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 127

propozycja dodatków, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana , która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie. Jeśli chcesz, możesz podawać jaglanicę w towarzystwie(...)chleb z kaszy gryczanej . Jaglanica, czyli Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 100g kaszy jaglanej 250ml wody + jeśli potrzeba 1 łyżeczka czarnej soli 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 1 cebula czerwona 3-4 duże pieczarki 1 pomidor 1/2 pęczka zielonej cebulki Wykonanie: 1 Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka

Blendman
Rogale z makiem 174

okazały się słodkimi, maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls(...)Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem 131

Przepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy z Was może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki(...)mąką ziemniaczaną i wykładam na masę twarogową. Zawijam ciasto ciasno i umieszczam na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę w nim ciasto drożdżowe przez 35-40 minut. Studzę i posypuję cukrem pudrem.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jagodzianki z migdałami 146

jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml(...)płatków migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki. 137

Jagodzianki to obowiązkowa pozycja deserowa w letnim menu. Idealne na drugie śniadanie. Przyznaję, ze czasem brakuje mi cierpliwości (i siły) na porządne wyrobienie ciasta drożdżowego. Tym razem jednak się uparłam i dałam radę ;) Było warto! Bułeczki po upieczeniu, a nawet następnego dnia, były miękkie i puszyste. Z całą pewnością istotna jest też mąka. Jakiś czas temu moja serdeczna koleżanka, mistrzyni(...)drożdżówki, zdradziła mi jakiej używa. Spróbowałam, zadziałało i pozostaję temu wierna :) Dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku drożdżowego. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie Basia Extra Wypiek) 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 80 g masła (roztopionego) 1/2 szkl. cukru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

zadanie-gotowanie
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 265

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, 3 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie przez około 10 minut. Cały czas wyrabiając stopniowo, łyżka po łyżce dolewamy stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze 5 minut.  Gotowe ciasto oprószamy 1 łyżką

cool and minty
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI 197

Domowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Drożdżówki z waniliowym serem 108

Można dodać więcej cukru jeśli twaróg jest bardziej kwaśny, jednak ja uważam, że samo ciasto jest wystarczająco słodkie i nie należy z cukrem przesadzać. Tym, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam wpis z garścią wskazówek jak upiec dobre drożdżowe ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe (bez jajek) z owocami i kruszonką 275

drożdżówkę z owocami bez użycia jajek. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością często wykorzystywane przez osoby, które nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki: 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych 450g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 50ml oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka owoce np brzoskwinie(...)ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki.  Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką, wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykrywamy, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto owoce (lekko

Tagebuch po polsku
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 133

mąki pszennej Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż do powstania ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone, rozkruszając palcami rozsypać na drożdżówkach przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli nie pieczecie go z obawy o to, że może nie udać się, to zerknijcie do krótkiego poradnika Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? , który jest na blogu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 250

posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki mąki pszennej(...)roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kasza jaglana , kruszonka , rabarbar

https:KKuchniaMniam
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 125

mimo, że plany były zupełnie inne mamy zamiar świetnie go uczcić :) Ja zabieram siebie w powrót do przeszłości, a mej córci przestawiam smak, którym moja Mama częstowała mnie. Drożdżowe, urywane ślimaczki z truskawkami. Kto ich nie zna ? Ja osobiście nie potrafiłabym wskazać takiej osoby, a jeżeli Ty spotykasz się z nimi pierwszy raz to koniecznie skuś się na ten wypiek(...)Życzymy Wam udanego dnia Dziecka i niech każdy dzień dla naszych milusińskich będzie tak cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 147

Moja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE!  za nadesłane produkty z których mogłam to danie(...)słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem  (marki Ole!) Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób wykonania: Ciasto drożdżowe: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać, wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania