drożdżowe - 16813 przepisów (strona:179/1121)

Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy) 91

łyżka mąki (15 g) 4/5 szklanki śmietanki 30% (200 ml) szklanka mleka (250 ml) pieprz , zioła prowansalskie do smaku opcjonalnie kilka kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki płatków drożdżowych kostka warzywna na pół litra bulionu Czas przygotowania:  10 min  Ilość:  3 porcje (około pół litra sosu) Przygotowanie Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle , dopóki nie zmięknie(...)oraz opcjonalnie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy mąkę , mieszamy i dolewamy śmietankę oraz mleko , całość mieszamy. Dodajemy przyprawy ( pieprz , zioła prowansalskie ) oraz opcjonalnie suszone pomidory , płatki drożdżowe i kostkę warzywną , dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy ser rozsypując go po całości i intensywnie mieszając. Sos serowo-śmietankowy najlepiej podawać z lekkim makaronem np. z cukinii lub konjac. Wartości

WegePrzepis
Przepis na pączki jak u Babci 86

nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki czy pączki z przepisu Babci są najlepsze, zawsze się udają, są świeżutkie nawet następnego dnia. Jak smażyć i na czym smażyć pączki? Jaki typ mąki najlepszy(...)pączków? Jakie drożdże do wypieków? Przepis na pączki jak u Babci na wszystko odpowie.   Pączki, kreple pyszne ciastka z ciasta drożdżowego. Dobre domowe pączki, które po zgnieceniu wracają do poprzedniego stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy, dla Babci

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 92

Ciasto drożdżowe w formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło - było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam. Składniki: Ciasto: 340 g mąki orkiszowej szczypta soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru(...)letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski

Kocham..lubię..gotuję..
Burgery wege z kotletem z soczewicy 93

łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta soli i pieprzu, 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych. Przepis jak przygotować wegański sos serowy Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki(...)było grudek. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. W trakcie podgrzewania sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj aby nie powstał kożuch. Jak złożyć burgera Bułkę rozetnij w połowie. Na spód przeciętej bułki nałóż łyżkę wegańskiego sosu. Na bułkę i sos nałóż liść sałaty i kotlet z zielonej soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 101

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co  … Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Keto pizza (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 81

jest już następna wersja z salami i czerwoną cebulą, czyli moja ulubiona. Możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje mnóstwo tradycyjnych włoskich zestawień pojawiających się drożdżowym placku. A może kręcą Was bardziej niestandardowe smaki? Tak czy siak, możecie codziennie jeść ją w innej wersji. Chociaż jako produkt dość przetworzony polecałabym jednak utrzymać częstotliwość jedzenia pizzy(...)liściach Instructions Spód do pizzy Drożdże wymieszać z cukrem, zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać ocet i zalać aktywnym zaczynem drożdżowym. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, po czym ugniatać dłonią przez kolejne 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą i równomiernie rozsmarować

Modern Cave Girl
Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb) 102

opakowanie tofu (najlepiej wędzone, około 200 g) 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku 4 łyżki płatków drożdżowych (20 g) 1,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka majeranku 3 łyżki sosu sojowego (30 g) opcjonalnie łyżka mielonej kozieradki Czas przygotowania : 5 minut(...)dłoniach lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja preferuję tarkę :)). Na patelni podsmażamy olej , po czym dodajemy do niego tofu wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku , płatkami drożdżowymi , papryką wędzoną , papryką ostrą , majerankiem oraz opcjonalnie kozieradką . Całość bardzo dobrze mieszamy, następnie zalewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika do lekkiego zarumienienia i podsuszenia. Mielone

WegePrzepis
Drożdżówka z wiśniami 81

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych

moj przepis na
Makowiec zawijany 87

jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia. [:Listonic] Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży(...)cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 78

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 79

dużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam(...)zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania

moj przepis na
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 94

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co Read More Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 89

Przepis na pyszny chleb pszenny z ziołami , czosnkiem i ziarnem, to pomysł na doskonałe domowe pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy(...)szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę. Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się z delikatnymi serkami. Nam bardzo smakuje z pokrojonym w plastry twarogiem posypanym solą Ale lubi też towarzystwo drobiowej wędliny i wszystkich niezbyt dominujących dodatków

Kuchnia Na Wypasie
Pączki z dżemem malinowym 106

Tekst przeczytasz w 5 min Pączki, pączusie niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich popołudniowej kawy, a inni jedzą je tylko od święta. Jestem ciekawa czy wiecie

SprawdzonaKuchnia.pl
ZAWIJANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM 68

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem serowym a na wierzchu polane cytrynowym lukrem. Aromatyczne, puszyste i nie za słodkie, dzięki przełamaniu smaku cytrynowym lukrem. Taka serowa bułeczka to doskonała przekąska podczas przerwy w szkole, w pracy, a także można zabrać ją ze sobą na spacer czy piknik. Prawdę mówiąc to serowe drożdżówki przypominają mi dzieciństwo, sklepiki szkolne... jednak nic nie zastąpi(...)Jeden dłuższy bok ciasta nałożyć na środek ciasta, tak samo postąpić z drugim bokiem (patrz zdjęcie poniżej). Nożem pokroić paski ciasta nie szersze jak 5-6 cm. Każdy kawałek drożdżowy okręcić jeden raz. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp, ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25 minut. Z cukru

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania