drożdżowe - 16813 przepisów (strona:175/1121)

Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem 108

wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.   Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;) Składniki na 20 dużych bułeczek:   Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 14 g suszonych drożdży Dr.Oetker 20 dag cukru 20 dag masła 16 g cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli   Nadzienie: 1 litr wydrylowanych z pestek wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej na każdą bułeczkę 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
ciasto drożdżowe z agrestem i delikatną kruszonką... 95

mąki i 1`/2 szklanki letniego mleka, zostawić na 30 minut pod przykryciem. Palmę stopić w garnuszku, wlać zimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia(...)podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut, w formie ciasto wystudzić - doskonałe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonka z dodatkiem oleju rzepakowego jest delikatniejsza, nie za mocno chrupiąca........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i szynką - pyszna przekąska nie tylko na imprezę 103

Najczęściej pojawiającym się pytaniem na grupach kulinarnych jest pytanie o przekąski na różnorodne imprezy i taką pyszną propozycję mam dla Was dziś. Ślimaczki drożdżowe z nadzieniem wytrawnym. Ja użyłam serka kanapkowego, szynki i natki pietruszki, ale tak naprawdę możecie dodać to co lubicie: oliwki, ser żółty, pieczarki, czy na co macie ochotę.  Pyszne mięciutkie drożdżowe ciasto z dodatkami fantastycznie

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki krucho-drożdżowe 125

kuchni, to będę miała tyle czasu na rozwijanie bloga, że o cie panie! A tu dzieci duże, a czasu mniej niż jak raczkowały po podłodze.  Ciasto krucho-drożdżowe to absolutne mistrzostwo! Oprócz tego, że bardziej mi smakuje, to dłużej trzyma świeżość niż klasyczne drożdżowe. Jagód w środku jest w opór. Tak, jak powinno być w jagodziankach.  Zostawiam, polecam

bistro mama
Śląski kołocz z makiem i serem 122

przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :) Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;) Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 40g cukru

Smakołyki Asi
Foccacia z oliwkami, czosnkiem i szparagami. Czym różni się foccacia od pizzy? 117

foccacię najlepiej odstawić do wyrastania na noc do lodówki, aby wydłużyć proces fermentacji. Co to da? Smak ! Smak ciasta czyli foccaci, będzie się rozwijał właśnie w procesie fermentacji ciasta drożdżowego, to wtedy powstaje właśnie ten specyficzny smak ciasta włoskiego. Jeśli Twoje ciasto na foccacię wyrasta 30 minut czy 1,5 godziny, to pieczemy zwykłą drożdżową bułę ale na pewno

SMYKWKUCHNI
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 154

rąk. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia: 30-40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto drożdżowe: 170 ml mleka 7 g drożdży suszonych 3 łyżki cukru (50 g) 300 g mąki 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 30 g miękkiego lub roztopionego(...)masła Dodatkowo: 400 g rabarbaru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 80 g mąki 40 g cukru * Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera i wyrób do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3-5 min) Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników * Ciasto po wyrobieniu powinno pozostać nadal lepkie

Słodki Blog
Ślimaki drożdżowe z kokosem 128

roztapiamy. 3.Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za 4.pomocą haka do ciasta drożdżowego. 5.Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . 6.Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. 7.Składniki na nadzienie : tłuszcz, kokos i cukier dokładnie łączymy. 8.Kiedy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min. Po upieczeniu polewamy lukrem i obsypujemy kokosem. SMACZNEGO DROŻDŻÓWKI KOKOSOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŚLIMAKI KOKOSOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ślimaki drożdżowe z kokosem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Rumuńskie Mucenici 136

Rumuńskie Mucenici, czyli drożdżowe bułeczki w kształcie ósemek. Obficie posypane siekanymi orzechami, namoczone w syropie i polane miodem. Słodkie, pachnące, przepyszne. Idealne na śniadanie, do kawki, a nawet na Wielkanoc.  Bułeczki są pieczone w Rumunii 9 marca na cześć 40 męczenników z Sebasty( miasto w ówczesnej Armenii, dziś w Turcji). Męczennicy byli żołnierzami i kapadockimi chrześcijanami, zmuszanymi do wyrzeczenia(...)powstała ósemka. Robię dwa rodzaje ósemek: proste i zakręcone: paseczek ciasta rozcinam na pół i przeplatam dwa kawałki( prawie jak warkoczyk). Następnie koncówki łączę i zakręcam jak ósemkę. 5. Drożdżowe ósemki kładziemy na blaszkę i zostawiamy na 20 minut, żeby podrosły. Mleko mieszamy z żółtkiem i smarujemy bułeczki. 6. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez

dolcevitainmykitchen
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką 106

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką to znakomity wypiek, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Będzie znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny producentem m.in. Mąki Szymanowskiej. Zachęcam do zakupu produktów Polskie Młyny, które można zamówić tutaj .     składniki ciasto(...)większe grudki ). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku.   Artykuł Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania