ciasto drożdżowe jest idealnie mięciutkie i leciutkie jak chmurka, a wszystko to za sprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym mieszkaniu
Cynamonowe szczęściePełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką to wspaniały pomysł na zdrowy podwieczorek - po kilku modyfikacjach wspaniale sprawdzą się jako jagodzianki dla cukrzyka . Takie drożdżowe, maślane bułeczki z jagodami pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy. Łatwe drożdżówki z jagodami udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych(...)schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami, malinami lub brzoskwiniami). Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów
Lekcje w kuchniDrożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie. Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić i uwielbiam jeść. Dziś mam dla Was przepis na słodko. Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam, upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem. Do kawy, herbaty, lub mleka idealne. Składniki
Agusiowe smakołykiPierwszy przepis w nowym roku, oczywiście z mojego ulubionego ciasta, czyli ciasta drożdżowego. Uwielbiam drożdżowe na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść i uwielbiam robić. Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie. Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu rogale
Agusiowe smakołykipołożyć pośrodku, dół pnia zrobić z podwójnego ciasta przełożonego np. mieszanką cynamonu z cukrem i zawinąć pod spód choinki). Następnie nożem wyciąć gałęzie i delikatnie zakręcić jakbyśmy robili drożdżowe paluchy. Wierzch ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Wierzch ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez(...)nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEopcja góra -dół). Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 100 g masła, 100 g cukru- połączyć w kruszonkę. Jeśli macie swoje prostsze doświadczenia z przygotowanie ciasta drożdżowego zarabianego robotem to proszę o komentarze. Piekłam w foremce 35 x 24 cm. Pomysł zaczerpnęłam z książki "Smacznego" Jadwigi Kłosowskiej. A tu mój przepis na ciasto drożdżowe bez użycia robota
Proste PotrawyDrożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie
CzarnawisienkaDrożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam. Składniki na 4 duże porcje : ½ kg mąki
Wanilia i KardamonPyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne! Składniki (na około 10 szt) : 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 40 g roztopionego, ciepłego masła 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego 3 czubate(...)przykrywany drugą połową. Delikatnie przyciskamy dookoła brzegi. Ciasto z masą serową tniemy ostrym nożem lub radełkiem na długie paski. Każdy pasek przekręcamy z obu stron tworząc spiralę. Tak przygotowane drożdżowe świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Walijskie PichceniePuszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka
Walijskie Pichceniekoniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wymieszać najpierw łyżką, do połączenia się składników, a następnie ciasto wyrabiać ręką przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Jagody lub borówki umyć pod bieżącą wodą. Owoce przełożyć na cedzak aby usunąć nadmiar wody(...)Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem
Gotuj z PrezesemDrożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz) *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki *** *** Pokrojone śliwki układamy na cieście, skórką do dołu *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytem